Skip to main content

Möt våren i Samarkand

Rundresa i Uzbekistan


"Navruz" är farsi och betyder "Ny dag". Navruz är också namnet på en av Centralasiens äldsta och mest älskade högtider då man firar vårdagjämningen och vårens ankomst. Denna dag symboliserar början på det nya året då naturen vaknar och en ny odlingssäsong tar sin början. Sedan urminnes tider har helgen firats med lekar, tävlingar och samlingar kring festligt dukade bord. Det traditionella festbordet "dastarkhan" ska ha ett överflöd av färgrik mat och dryck för att leva upp till ordstävet "som dit bord är så ska också det kommande året vara". Följ med oss och spendera några festliga dagar tillsammans med våra gästvänliga uzbekiska värdar samtidigt som vi bekantar oss med några av de vackraste och mest betydelsefulla städerna längs den gamla Sidenvägen.

Upplev historiens vingslag i charmiga och medeltida Buchara, skönheten och festen i sagans Samarkand, och Tasjkent, huvudstaden som bjuder på en spännande mix av historia och centralasiatiskt liv. Ta chansen - du möts av ett alldeles charmerande land, vänligt, vackert och färgstarkt.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1. Stockholm - Tasjkent
Avresa från Stockholm/Arlanda eller Köpenhamn.

Dag 2. Tasjkent
Ankomst tidig morgon till Tasjkent. Transfer till hotellet för incheckning, lite vila och frukost. Tasjkent är huvudstad i Uzbekistan och med sina drygt 1,5 miljoner invånare en modern stad med mycket charm. Till följd av en jordbävning 1966 raserades staden nästan helt men har återuppbyggts totalt.

På förmiddagen börjar vi vår bekantskap med denna Centralasiens största stad. Vi bl a besöker Självständighetsparken och Amir Temurtorget och får höra mycket om såväl spännande historia som det nya, sedan 1991 självständiga Uzbekistan. I stadens gamla del ligger det religiösa centret Khast Imam med sina vackra byggnader och världens äldsta koran. Vi ser den islamiska högskolan, madrasan Kukeldasj och den lilla Jumamoskén. Ett besök i det fina konsthantverksmuséet ger en fin introduktion till landets hantverk och traditioner, den livliga basaren Chorsu har allt från frukt och grönt till överdådiga kaftaner, och en tur i stadens fina tunnelbana vittnar om en modern storstad. Välkomstmiddag på trevlig restaurang i centrum.


Dag 3. Tasjkent - Buchara.
Tidigt på morgonen lämnar vi hotellet för att ta snabbtåget "Afrosiab" kl. 8 till Buchara dit vi anländer strax före kl. 12. Transfer till hotellet för incheckning innan vi startar vår stadsvandring i denna charmerande stad vid Sidenvägen.

Redan på tiden före Kristi födelse stannade karavanerna i oasen och Buchara växte upp och blev en av de viktigaste knutpunkterna längs Sidenvägen. Genom sin långa historia har Buchara upplevt såväl storhetstider som undergång och förödelse, men har ändå lyckats behålla sin ställning som religiöst och kulturellt centrum allt sedan 900-talet. Här samlades filosofer och vetenskapsmän från hela främre Orienten för att ta del av skatterna i stadens enorma bibliotek. Mongolhärskaren Djingis Khans härjningar på 1200-talet lade Buchara helt i ruiner och det tog många år innan man hämtade sig efter tragedin. Med Timur Lenk startade en intensiv återuppbyggnad på 1300-talet då man anslade palats, religiösa högskolor, byggde vägar och broar och utvecklade ett sinnrikt bevattningssystem. Som handelsstad blev Buchara den mest sofistikerade med sina överbyggda basarer, skyddade mot väder och vind. Buchara har bevarat sin medeltida atmosför, vilket känns påtagligt när man vandrar genom de smala gränderna mellan handelskupoler, moskéer och minareter.
Vi besöker bl. a den imponerande fästning Ark, som sedan 1000-talet änd fram till 1920 var residens för de lokala härskarna, emirerna. Samanidernas mausoleum, madrasas Mir-i-Arab och Chor-Minor, Kaljanminareten, Kukeldasjmoskén, Lyabi-Hauz med Nadir Devon Begi Khanaka och mycket mer står på vårt program. Gemensam middag på trevlig restaurang i gamla stan.

Dag 4. I Buchara.
Vi fortsätter bekantskapen med denna charmiga stad och får gott om tid att ströva runt bland de fina gamla handelskupolerna. Här idkas fortfarande handel med tyger, smycken, keramik, kryddor, mattor och mycket mera. Dessutom börjar folk nu förbereda sig inför Navruz så stämningen är hög.
På kvällen bjuder vi på härlig middag ackompanjerad av folkmusik.

Dag 5. Buchara - Samarkand.
Efter frukost beger vi oss för en stund en bit utanför staden, till Sitorai-Mochishosa, emirens sommarpalats, med en annorlunda mix av rysk och asiatisk arkitektur. På eftermiddagen tar vi farväl av Buchara för att beger oss vidare med tåg Asiens ”gamla huvudstad”, sköna och omsjungna Samarkand. Väl framme i Samarkand ca kl. 17 checkar vi in och avslutar middagen med en fin middag.

Dag 6. I Samarkand.
”Allt skönt jag hört om Samarkand, allt detta är sant, med den skillnaden att det är vackrare än jag någonsin drömt.” Orden är Alexander den Stores, fältherren som kom till Samarkand på 300-talet f Kr, då staden var centrum i Sogdiana, en av de äldsta statsbildningarna i Centralasien. Genom sin mer än 2500-åriga historia har Samarkand gång på gång varit utsatt för erövrare, som har bränt och plundrat, ödelagt och begravt. Men lika ofta har staden rest sig ur ruinerna, utvecklats och blomstrat. Med sitt strategiska läge i Zeravsjanoasen var Samarkand en av de mest betydelsefulla knutpunkterna längs den gamla Sidenvägen och när vi idag ser den livliga basaren behövs bara ett uns av fantasi för att höra sorlet och känna doften från kamelkaravanerna. Tack vare Timur Lenks önskan att skapa en stad utan dess like på jorden, kan vi idag njuta av utsökt islamisk byggnadskonst från den centralasiatiska renässansen. Vi ägnar dagarna åt sightseeingturer i och omkring Samarkand och passar på att njuta av färgprakten, folklivet, dofterna och känner historiens vingslag.

Och idag ska vi tillsammans med välkomnande uzbekiska familjer få uppleva denna årets viktigaste högtid som firas i alla familjer överallt. Navruz symboliserar starten på det nya året då vårens ankomst får naturen att vakna till liv igen. Vi gör ett besök i ett bageri för att se och smaka på det traditionella brödet "lepjosjka" som är ett måste vid varje måltid och så självklart även idag. Hela staden sjuder av liv och rörelse, folk går man ur huse och överallt hörs prat och musik, dans, hejarop och applåder. Här tävlas i brottning och "Bouzkashi", en vild centralasiatisk variant av hästpolo.
På kvällen firar vi på riktigt uzbekiskt sätt och får njuta av det festliga bordet som enligt traditionen bjuder på sju rätter som alla börjar på bokstaven "s". Mest känd av dessa är "sumalak", en söt rätt med vete och vetergroddar som förbereds under flera dagar för att slutligen under många timmar kokas och röras konstant, allt medan man umgås, sjunger och dansar. En magisk afton som man kommer att minnas under lång tid framöver.

Dag 7. Samarkand - Tasjkent.
Vi har hela dagen till förfogande i Samarkand för att uppleva ännu mer av stadens förtrollande vackra och intressanta byggnadsverk. Strax utanför Samarkand besöker vi en spännande "verkstad" där vi bekantar oss med den gamla konsten att göra silkespapper och innan middagen väntar en vinprovning på stadens vinfabrik "Chovrenko".

Dag 8. Samarkand - Urgut - Tasjkent
Idag ägnar vi förmiddagen åt ett besök i byn Urgut, belägen några kilometer utanför Samarkand vid foten av Seravsjanbergen. Byn är välkänd för sin marknad som är mycket välbesökt och här får man verkligen känslan av vara mitt i det dagliga livet. Staden är främst berömd för suzani, vackra broderier med silketråd på bomull, och här framför allt i färgerna svart och vitt. Men marknaden i sin helhet är långt ifrån bara svart och vit - här väntar snarare en explosion av färger.
Härifrån fortsätter vi till trädgården "Chor Tchinor" med fyra urgamla plataner som sägs vara mellan 800-1000 år gamla, kanske tack vare vattnet från en helig källa som bevattnar dem. Vi avslutar turen med ett besök på ett hantverkscentrum där vi bl.a träffar keramiker och brodöser som i sjunde generation för konsten vidare.

Sent på eftermiddagen tar vi snabbtåget tillbaka till Tasjkent dit vi anländer strax efter kl. 19. Senare på kvällen väntar en festlig avskedsmiddag.

Dag 9. Hemresa. Tasjkent – Stockholm
Under nattens första timmar beger vi oss till flygplatsen för hemresa.