Skip to main content

Vinkryssning på Mosel och Rhen

Sagolandskap, riddarborgar och böljande vinodlingar


Floddalarna vid Rhen och Mosel bjuder på sagolandskap med riddarborgar, böljande vinodlingar och pittoreska korsvirkeshus. Vi gör strandhugg i Tysklands äldsta stad Trier, Cochem samt vinstäderna Bernkastel och Rüdesheim. I flera av de städer vi besöker kan vi följa med till lokala vinproducenter och provsmaka områdets förträffliga vita viner. Vår ciceron på resan är vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell.

Dagsprogram

DAG 1. FLYG TILL FRANKFURT.
Vår flodkryssning startar med flyg till Frankfurt i Tyskland. Buss till staden Koblenz, för ombordstigning på vårt flodkryssningsfartyg M/S Leonora. Välkomstdrink och trerättersmiddag ombord. Presentation av kaptenen och hans besättning samt vår ciceron Gunilla Hultgren Karell.

DAG 2. KOBLENZ – ZELL – TRABEN TRARBACH.
Mosel slingrar sig fram genom böljande vindalar. Vårt första strandhugg är korsvirkesstaden Zell, känd för vinet ”Schwarze Katz”. Efter lunch ombord kan du mot tillägg följa med på en bussutflykt till Machern, ett tidigare benediktinerkloster från 1084. Vi besöker även en gård för provsmakning av de utsökta viner som odlas i Rheinland-Pfalz. Därefter fortsätter vi till tvillingstaden Traben Trarbach. Liksom många andra byar längs Mosel är staden känd för sitt förträffliga vita vin.


DAG 3. TRABEN TRARBACH – MEHRING/TRIER.
Fartyget sätter kurs mot Mehring, beläget nära den franska gränsen. I flera av byns källarvalv kan de närliggande gårdarnas egna Rieslingviner smakas.

På en tillvalsutflykt besöker vi Tysklands äldsta stad Trier, som grundades av kejsare Augustus redan 16 år f.Kr. Under turen bekantar vi oss med flera av stadens många berömda monument, varav inte mindre än nio återfinns på UNESCO:s världsarvslista! Mest känd är Porta Nigra, Svarta porten, den enda av Triers tidigare stadsportar som fortfarande finns kvar. Att inte också Porta Nigra förstörts har vi en grekisk eremitmunk att tacka för. På tusentalet bodde han under några år i Porta Nigra, som efter hans död byggdes om till kyrka för att skyddas mot ödeläggelse. Trots alla år som gått är Porta Nigra fortfarande mycket välbehållen och ett imponerande monument över en svunnen tid. Vi fortsätter sedan till Petrusberget, varifrån du har fantastisk utsikt över landskapet.

DAG 4. MEHRING – BERNKASTEL KUES.
På förmiddagen väntar en härlig seglats, då fartyget fortsätter nedströms till vinstaden Bernkastel. Belägen på båda sidor om floden, under den imponerande ruinen av riddarborgen Landshut, inbjuder staden till en promenad genom de unika kvarteren med medeltida korsvirkeshus - varav det äldsta "Spitzhäuschen" är från 1416.
Allt sedan romarna upptäckte de bördiga sluttningarna har Moseldalarna varit ett av Tysklands främsta vindistrikt. Överallt längs floden odlas vindruvor för framställning av främst vita viner, framför allt av sorten Riesling. Även om andra druvsorter förekommer är ett ”Moselvin” för de flesta kännare synonymt med ett Rieslingvin. Druvstockarna odlas på skifferjord som magasinerar solvärmen året om för att återge värme åt stockarna under den korta tiden mellan blomning och skörd. Det ger den karakteristiska friskheten som Rieslingsvinerna har med smak av citrus, aprikos och äpple.

DAG 5. BERNKASTEL KUES – COCHEM.
Tidigt på morgonen kryssar vi vidare mot Cochem, som vi anlöper efter att ha passerat fyra slussar. Den romantiska staden lockar många besökare, som vandrar längs stadskärnans smala gränder, över medeltida torg och förbi vackert restaurerade korsvirkeshus med traditionella skiffertak. Cochem Reichsburg, den praktfulla riksborgen, bidrar också till områdets attraktionskraft. Från sin höjd högt över staden dominerar den landskapet. En brant promenad på ca 20 minuter tar dig upp till borgen – och det är väl värt ansträngningen. Burspråk och detaljrika tinnar och torn gör Reichsburg till ett av Moseldalens allra vackraste slott.

DAG 6. COCHEM – RÜDESHEIM.
Vi färdas längs den bördiga Moseldalens flodbågar och seglar vid Deutsches Eck in på Rhen. Vi passerar flodens smalaste del och de romantiska vyerna kring den mytomspunna Loreleiklippan innan vi anländer till Rhenvinernas gemytliga huvudstad Rüdesheim. Här flanerar vi längs den livliga gågatan Drosselgasse. Kanske passar du på att prova det berömda ”Rüdesheimer kaffee”, en kaffedrink med en slags konjak (Weinbrand) toppad med vispgrädde. Följ också gärna med på en tillvalsutflykt med linbana upp till minnes­monumentet Germania och utsiktsplatsen på Niederwald Denkmal. Häruppe insuper du de vidsträckta vyerna över de grönskande vinodlingarna och Rhens vindlande lopp.

DAG 7. RÜDESHEIM – KOBLENZ.
Vi lämnar Rüdesheim och kryssar åter till vår avstigningshamn Koblenz utmed ett särskilt idylliskt avsnitt av floden Rhen, som i en saga, skyddat av UNESCO som världsarv.

DAG 8. FLYG FRANKFURT – SKANDINAVIEN.
Frukost ombord. Utcheckning och transfer till Frankfurts flygplats för hemresa till Skandinavien.

Resfakta

Reslängd: 8 dagar
Fartyg: M/S Leonora

Anmälningsavgift: Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 2 000 kr per person och dras av vid slutbetalning av resan.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring: Det är viktigt att ha en bra avbeställningsförsäkring om något inträffar före avresan. Vi rekommenderar och säljer ERV:s avbeställningsskydd och reseförsäkringar.

Visum: Krävs ej för denna resa

Avresor

Anslutning:
Vår resa startar med flyg från Stockholm eller Köpenhamn. Önskar du anslutning från annan ort rekommenderar vi att du bokar detta på egen hand och att du bokar en öppen biljett då eventuella ändringar av flygtiderna kan förekomma.

Datum 2018: 15/9

Avreseort: Stockholm / Köpenhamn. Göteborg på förfrågan.

Pris

15/9: fr. 18.855 kr per person


I priset ingår:

 • Flyg till Frankfurt t/r
 • Transfer till fartyget t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Utflykter enligt program
 • 7 frukostar, 6 luncher och 7 middagar
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Seminarier och vinprovningar
 • Dricks till lokalguider, chaufförer och ombord
 • Lokalguider och svensk färdledare
 • Ciceron: Gunilla Hultgren KarellTillval per person:

Utsides 2-bäddshytt, mellandäck: 1 500 kr
Utsides 2-bäddshytt, övre däck: 1 900 kr
Utsides svit, övre däck: 4 500 kr
Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck: 4 900 kr

Tillvalsutflykter:
Kloster Machen med vinprovning: 250:-
Guidad stadsrundtur med buss i Trier: 250:-
Linbanetur till Niederwald Denkmal, Rüdesheim inkl Rüdesheimer Kaffee: 150:-

Tillval dryckespaket:

Dryckespaket 1: Fritt med husets vin,öl, vatten eller alkoholfritt alternativ till måltider 595 kr
Dryckespaket 2: Fritt med husets vin, öl, vatten eller alkoholfritt alternativ dagligen kl. 11:00-23:00 1050 kr
Dryckespaket 3: "All Inclusive" 2250 kr
OBS! Vid köp av dryckespaket måste samtliga i hytten köpa detta tillval.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Fartygsinformation

M/S Leonora****
Byggd 2008. Längd 110 m. Max antal passagerare 138. Alla hytter är utsides med fönster, två separata sängar, dusch/wc, TV, säkerhetsfack och hårtork. Soldäck med bord, stolar och däckstolar. Lounge, bar, restaurang, fitnessrum, internetkafé, hiss.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
20/9ArlandaFlodkryssning Mosel 418 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
4/10ArlandaFlodkryssning Mosel 618 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
18/10ArlandaFlodkryssning Mosel 618 995:-Boka

RESFAKTA

 • Land: Tyskland
 • Reslängd: 8 dagar/ 7 nätter
 • Avresor: 15/9 2018
 • Avreseort: Stockholm, Köpenhamn. Göteborg på förfrågan
 • Fartyg: M/S Leonora
 • Pris: Från 18.855 kr

HÖJDPUNKTER

 • Den bördiga Moseldalens natursköna omgivningar
 • Medeltidsstaden Cochem med korsvirkeshus och slottet Reichsburg
 • Tysklands äldsta stad Trier
 • Moseldalens förträffliga Rieslingviner
 • Ett kryssningsfartygs service och bekvämlighet

RESRUTT

Stockholm/Köpenhamn/Göteborg - Koblenz - Zell - Traben Trarbach - Mehring/Trier - Bernkastel - Cochem - Rüdesheim - Koblenz

VINKRYSSNING MED CICERON 2018

En kryssning genom de anrika vinregionerna längs Mosel och Rhen får en djupare dimension tillsammans med kunnig guide. Avgången den 15 september är en specialkryssning på tema vin, då vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell finns med som vår inspirerande ciceron under hela veckan. Gunilla medverkar sedan flera år i SVTs Godmorron Sverige och skriver regelbundet om mat och vin i bland annat Expressen, Allt om Mat och Allers. Hon provar årligen tusentals viner. När vi efter en avkopplande vecka längs grönskande vinmarker återvänder till Koblenz har vi lärt oss att vinlandet Tyskland är så mycket mer än druvan Riesling.

AVRESOR & BOKA NU:

Finner ni inte avresan för denna resa nedan? Kontakta oss per telefon för bokning 0771/70 22 00.

Hotell

M/S Arlene
M/S Arlene
Byggd 1985 och renoverad 2013. 3 däck. 91,2 meter lång och 10,5 meter bred. Max antal passagerare 100 fördelat på 51 hytter. Ombord finns soldäck med solstolar och jacuzzi, bar, restaurang, souvenirsh...
M/S Leonora
M/S Leonora
M/S Leonora**** byggdes 2008. Fartyget är 110 meter långt, 11,4 meter brett och har 67 dubbelhytter samt 2 sviter. Fartyget har 4 passagerardäck varav hytter finns på Huvuddäck, Mellandäck och Övre dä...