Skip to main content

Samarkand och Sidenvägen

RUNDRESOR UZBEKISTAN -
Res till sagans land vid Sidenvägen.

Följ med på en oförglömlig vecka längs delar av den legendariska Sidenvägen med dagar förgyllda av sol, orientalisk gästfrihet och färgsprakande folkliv. Precis som köpmän och äventyrare, vetenskapsmän och upptäcktsresanden som Marco Polo och Sven Hedin, upptäcker vi och fascineras av några av de allra viktigaste städerna längs den gamla handelsrutten. Upplev skönheten i sagans Samarkand, historiens vingslag i charmiga och medeltida Buchara och Tasjkent, huvudstaden som bjuder på en spännande mix av historia och centralasiatiskt liv.

Vår resa i slutet av augusti är extra "kryddad" med den fina folkmusikfestivalen "Sharq Taronalari" som firas vartannat år i Samarkand. En fantastisk upplevelse med musik och dans från många olika länder, allt framfört i sagolik miljö under Samarkands stjärnhimmel.

Vår kunskap och kärlek till dessa trakter är både lång och djupt rotad. Låt oss få visa dig detta alldeles charmerande land, vänligt, vackert och färgstarkt. Ta chansen och förgyll hösten med en vecka fylld av leenden.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1. Stockholm - Tasjkent
Avresa från Stockholm/Arlanda, Göteborg eller Köpenhamn.

Dag 2. Tasjkent
Det är tidig morgon när vi landar i Tasjkent, kl 06:15 (lokal tid). Vi beger oss direkt till hotellet, vilar några timmar och äter frukost.
Tasjkent är huvudstad i Uzbekistan och med sina drygt 1,5 miljoner invånare en modern stad med mycket charm. Till följd av en jordbävning 1966 raserades staden nästan helt men har återuppbyggts totalt. Vi gör en stadsrundtur då vi bl a besöker Självständighetsparken, Amir Temurtorget och det fina Historiska muséet där vi får höra mycket om såväl spännande historia som det nya, sedan 1991 självständiga Uzbekistan. Vi tar en tur med stadens fina tunnelbana, besöker den livliga basaren Chursu och det religiösa centret Khast Imam med sina vackra byggnader och världens äldsta koran. En trevlig middag avslutar vår första dag i Uzbekistan.

Dag 3. Tasjkent - Buchara.
Tidigt på morgonen lämnar vi hotellet för att ta flyget 07:35 till Buchara dit vi anländer strax efter kl.9. Efter incheckning börjar vi vår bekantskap denna charmerande gamla stad.
Redan på tiden före Kristi födelse stannade karavanerna i oasen och Buchara växte upp och blev en av de viktigaste knutpunkterna längs Sidenvägen. Genom sin långa historia har Buchara upplevt såväl storhetstider som undergång och förödelse, men har ändå lyckats behålla sin ställning som religiöst och kulturellt centrum allt sedan 900-talet. Här samlades filosofer och vetenskapsmän från hela främre Orienten för att ta del av skatterna i stadens enorma bibliotek. Mongolhärskaren Djingis Khans härjningar på 1200-talet lade Buchara helt i ruiner och det tog många år innan man hämtade sig efter tragedin. Med Timur Lenk startade en intensiv återuppbyggnad på 1300-talet då man anlade palats, religiösa högskolor, byggde vägar och broar och utvecklade ett sinnrikt bevattningssystem. Som handelsstad blev Buchara den mest sofistikerade med sina överbyggda basarer, skyddade mot väder och vind. Buchara har bevarat sin medeltida atmosfär, vilket känns påtagligt när man vandrar genom de smala gränderna mellan handelskupoler, moskeer och minareter. Vi besöker bl. a den imponerande fästning Ark, som sedan 1000-talet änd fram till 1920 var residens för de lokala härskarna, emirerna. Samanidernas mausoleum, madrasas Mir-i-Arab och Chor-Minor, Kaljanminareten, Kukeldasjmoskén, Lyabi-Hauz med Nadir Devon Begi Khanaka och mycket mer står på vårt program.
Vi avslutar vår dag med en härlig middag i Nadir Devon Begi-madrasan ackompanjerad av folkmusik, vackra uzbekiska dansare och spännande modevisning. Efter föreställningen finns goda möjligheter till shopping.


Dag 4. I Buchara med omgivningar.
Vi fortsätter bekantskapen med Buchara och beger oss också en bit utanför staden till Sitorai-Mochichosa, emirens sommarpalats, med en annorlunda mix av rysk och orientalisk arkitektur. På vår väg tillbaka till staden gör vi en avstickare till Shohrud Wine Factory. Här förstår vi att Uzbekistan praktiserar en tolerant variant av islam, som bl. a tillåter alkohol. På denna anläggning tillverkas och buteljeras såväl vin som vodka och brandy. Efter en rundvandring bjuds vi in till en proving av några de bästa produkterna.
På eftermiddagen blir det tid för egna strövtåg i basarerna med obligatoriskt prutande.
Gemensam middag.

Dag 5. Buchara - Gizjduvan - Samarkand.

Vi tar farväl av Buchara för att bege oss vidare med buss till Asiens ”gamla huvudstad” Samarkand via den lilla staden Gizjduvan med sin berömda keramikverkstad. Vå får en guidad tur av mäster själv möter flera av de skickliga keramikerna för att se hela processen med hur den berömda keramiken framställs. Innan vi far vidare bjuds vi på en kopp av det obligatoriska gröna teet med tilltugg.
Väl framme i Samarkand tar vi in på vårt hotell och rundar av dagen med en trevlig middag på stan.

Dag 6. I Samarkand.
”Allt skönt jag hört om Samarkand, allt detta är sant, med den skillnaden att det är vackrare än jag någonsin drömt.” Orden är Alexander den Stores, fältherren som kom till Samarkand på 300-talet f Kr, då staden var centrum i Sogdiana, en av de äldsta statsbildningarna i Centralasien. Genom sin mer än 2500-åriga historia har Samarkand gång på gång varit utsatt för erövrare, som har bränt och plundrat, ödelagt och begravt. Men lika ofta har staden rest sig ur ruinerna, utvecklats och blomstrat. Med sitt strategiska läge i Zeravsjanoasen var Samarkand en av de mest betydelsefulla knutpunkterna längs den gamla Sidenvägen och när vi idag ser den livliga basaren behövs bara ett uns av fantasi för att höra sorlet och känna doften från kamelkaravanerna. Tack vare Timur Lenks önskan att skapa en stad utan dess like på jorden, kan vi idag njuta av utsökt islamisk byggnadskonst från den centralasiatiska renässansen. Vi ägnar dagen åt sightseeingturer i och omkring Samarkand och passar på att njuta av färgprakten, folklivet, dofterna och känner historiens vingslag.
Vi ser bl. a det imponerande torget Registan, ruinerna efter den stora moskén Bibi-Chanum, Ulug Begs observatorium, marknaden, mausoleet Gur-Emir och besöker "Konigil Meros" där vi bekantar oss med konsten att framställa silkepapper.
Kvällens middag äter vi hemma hos en uzbekisk familj och självfallet deltar vi i musikfestivalen på Registantorget. En magisk kväll att se fram emot.

Dag 7. Utflykt till Sjachrisabz
Idag gör vi en spännande utflykt till Tiimur Lenks födelsestad Sjachrisabz, belägen ca 6 mil söder om Samarkand. Vi tar vägen över bergspasset Tachta Karatja, 1680 m ö h, med fantastiska vyer och verkligen ett sätt att komma landet nära. Vägen över berget lämpar sig inte för bussar varför vi delar upp oss i flera bilar. Förutom sköna naturupplevelser ger resan en god inblick i livet i små byar på landsbygden. I den gröna staden Sjachrisabz är allt förknippat med den store härskaren Timur Lenk och vi besöker ruinerna av hans en gång så gigantiska palats, ett antal moskéer, Timurs tilltänkta krypta liksom den livliga basaren. Vi lovar en innehållsrik dag fylld av färger och underbart leende människor.
Gemensam middag i Samarkand.

Dag 8. Samarkand - Tasjkent.
Det är snart dags att ta farväl av detta "jordens anlete" men innan vi lämnar besöker vi den vackra nekropolen Sjachi-Zinda, ett under av skön arkitektur smyckad med mosaik och majolika i olika nyanser av blått. Sent på eftermiddagen tar vi snabbtåget tillbaka till Tasjkent. Vi avslutar vår resa med en festlig avskedsmiddag för att efter midnatt bege oss till flygplatsen och resan hem.


Dag 9. Hemresa. Tasjkent – Stockholm/Köpenhamn/Göteborg

Resfakta

Resfakta

Reslängd: 9 dagar

Avresor

Avreseort: Stockholm / Köpenhamn / Göteborg
Ankomstort: Stockholm / Köpenhamn / Göteborg

Avresedatum: 22/8
Pris
Pris från Stockholm: fr 17 050 kr
Pris från Köpenhamn: fr 17 990:-


I priset ingår:
  • Flygresa Stockholm/Köpenhamn/Göteborg till Tasjkent inkl den 8/11-16 kända skatter och avgifter
  • Del i dubbelrum på trevliga 3* hotell
  • Halvpension fr.om. frukost dag 2 t.o.m. middag dag 8 inkl. bordsvatten, kaffe/te
  • Samtliga dagsutflykter inkl inträden enligt dagsprogram
  • Samtliga transporter med flyg, buss och tåg i Uzbekistan
  • Lokala guider
  • Svensk färdledare och guide (vid grupp om minst 10 personer)
  • Visum för svenska medborgare
  • Dricks till lokala guider och chaufförer (vid grupp om minst 10 personer)
  • Mineralvatten under dagarna

Tillägg:
Enkelrum: 1.515 kr
FLYG
Vi flyger med Turkish Airlines via Istanbul. Flygtiderna är preliminära.
22/8 Stockholm - Istanbul 18:15 - 22:45
22/8 Istanbul - Tasjkent 23:45 - 06:15 +1
30/8 Tasjkent - Istanbul 08:15 - 11:35
30/8 Istanbul - Stockholm 14:30 - 17:05
22/8 Göteborg - Istanbul 18:10 - 22:35
Istanbul - Tasjkent, Tasjkent - Istanbul - som ovan
30/8 Istanbul - Göteborg 14:40 - 17:10
22/8 Köpenhamn - Istanbul 11:20 - 15:40
Istanbul - Tasjkent, Tsjkent - Istanbul - som ovan
30/8 Istanbul - Köpenhamn 15:10 - 17:35

Anmälningsavgift: Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 2.000 kr och dras av vid slutbetalning av resan.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring: Det är viktigt att ha en bra rese- och avbeställningsförsäkring om något inträffar före avresan. Vi rekommenderar och säljer ERV:s avbeställningsskydd och reseförsäkringar.

Visum: För inresa in Uzbekistan krävs visum. Kostnaden för visum ingår i resans pris. Latitude Travel sänder efter bokning ut ett formulär som skall fyllas i och skickas till oss tillsammans med passet och 1 fotografi. Läs mer

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Avresor från Köpenhamn
Kontakta oss för information.

Våra hotell

Vi bor på mycket bra 3- och 4-stjärniga hotell, centralt belägna i de städer vi besöker. Se fliken för "Hotell" ovan.

Reseledare:

På alla våra resor till Uzbekistan har vi svensk eller svensktalande reseledare med oss under hela resan.

Annika Söderblom
Annika gjorde sin första resa till Uzbekistan 1979 och har under sin tid inom resebranschen som bl a reseledare besökt i stort sett varenda del av det forna Sovjetunionen - från de ockuperade länderna vid Östersjön till kolonierna i Centralasien. Annika talar flytande ryska och med hennes erfarenheter av livet i Uzbekistan såväl bland ryssar som uzbeker och tadzjiker, som nog kan sägas vara väldigt unik, räknas Annika in i den lilla kretsen av s k ryss/sovjet/östspecialister och hon har under drygt 30 år hållit ständigt kontakt med landet och människorna.

Sevärdheter per stad

Tasjkent:
Amir Temur-torget, Självständighetstorget, Gamla Stan med Chast-Imomkomplexet, Tjor-Su basaren, hantverksmuseet.

Samarkand:
Torget Registan, moskén Bibi-Chanum, Gur-Emir - Timur Lenks mausleum, nekropolen Sjachi-Zinda, Ulug-Begs observatorium, basaren, Afrosiabmuseet och silkepapperverkstad.

Sjachrisabz:
Ak-Sarajpalatset, mausoleerna Jachongir, Omar Sjauch och Dorut-Tilovat, moskén Kok-Gumbaz.

Buchara:
Ljabi-Hauzkomplexet, moskén Magoki-Attory, handelskupolerna, Kaljanensembeln, madrasan Miri-Arab, fästningen Ark, moskén Bolo-Hauz, Tjasjma Ajub/Jobs källa, Samanidernas mausoleum.

Tidsskillnad:
Stockholm (Sverige) +01.00
Moskva (Ryssland) + 02.00
Tasjkent (Uzbekistan) +05.00

Karta Uzbekistan

Karta Uzbekistan

Kundkommentarer

Kundkommentarer

"Jag kan inte påsta att resan till Uzbekistan infriade mina förväntingar ... Den överträffade dem! Med råge! :D" Jan-Åke, 2015 - Specialresa till Uzbekistan

"Ja, det var en fantastisk resa och välplanerad och allt fungerade väldigt väl! - Masood, 2015 - Specialresa till Uzbekistan

"Annika, ett stort tack för din omtanke, kunnande, omsorg och kärlek", 9 glada resenärer, 2012 - Rundresa i Uzbekistan

"Tack för en underbar resa! Du gav oss ett fint möte med landet, kulturen och historien...Och vet du, jag har känt att jag längtar till Uzbekistan!" - Ingemaj, 2012 - Rundresa i Uzbekistan

Välkomna att boka din resa online hos oss!

Bilder