Transsibiriska Järnvägen till Beijing 16 dagar

Från Moskva via Mongoliet till Beijing med spännande besök i Jekaterinburg.


Res med den Transsibiriska och den Transmongoliska järnvägen från Moskva till Beijing via Jekaterinburg, Bajkalsjön och Mongoliet!

En resa för dig som vill resa på egen hand men ändå vara säker på att få uppleva några av resans höjdpunkter på nära håll och i sällskap av kunniga engelsktalande lokalguider. Den här resan tar dig hela vägen från Rysslands hjärta Moskva till Kinas berusande huvudstad Beijing. Vi har valt ut höjdpunkterna längs vägen och gör flera intressanta stopp: i Jekaterinburg påminns vi om den sista tsarfamiljens tragiska öde, vid Bajkalsjön doppar vi fötterna i jordens största insjö och i Mongoliet bedåras vi av nomadkulturen, Gobiöknen, vidsträckta stäpper och förstås huvudstaden Ulan Bator. Resan avslutas med en natt i Beijing.

Dagsprogram

Dag 1. Moskva
Transfer från Moskvas flygplats till Hotel Cosmos*** (www.hotelcosmos.ru). Incheckning för två nätter.

Dag 2. Moskva
Frukost. Klockan 10 möter guiden i lobbyn och vad kan passa bättre än att inleda vår kontrastrika resa med ett besök i Rysslands huvudstad?! Moskva är en smältdegel av gammalt och ultra-modernt, grandios och mångfacetterad, vilande på hela det ryska rikets historia. Vi gör en omfattande stadsrundtur och besöker det intressanta Nya Jungfruklostret, som är ett skönt exempel på rysk medeltidsarkitektur. Säkert hinner vi med en promenad på Röda Torget, inramat av Historiska Museet, det legendariska varuhuset GUM, Leninmausoleet och den fantasifulla Vasilijkatedralen med sina färgglada lökkupoler. Eftermiddagen är fri för egna upptäckter i Moskva.

Dag 3. I Moskva
Efter frukost och utcheckning väntar ett besök innanför Kremls mytomspunna murar där man genast får känslan av att befinna sig mitt i händelsernas centrum. De vackra katedralerna minner om Moskvas historiska betydelse och regeringsbyggnaderna påminner om dagsaktuella händelser och politiskt spel på hög nivå.
Vi besöker någon av de rikt utsmyckade medeltida katedralerna med gyllene kupoler och förundras över den jättelika Tsarkanonen och tillika grandios Tsarklockan. Efter några lediga timmar beger vi oss till Jaroslavl-stationen för avresa med tåg # 16 till Jekaterinburg. Här är det alltid liv och rörelse; här trängs resande från när och fjärran, lastade med bagage i form av resväskor, kassar, paket och lådor. Många är som vi nyfikna resenärer med de flesta är nog på väg hem till Sibirien efter ett besök i huvudstaden. Vi stiger ombord på ett av de s k ”snabbtågen” som trafikerar sträckan Moskva—Irkutsk och börjar göra oss hemmastadda i våra kupéer.

Dag 4. På tåget mot Jekaterinburg
Transsibiriska Järnvägen från Moskva till Vladivostok vid Stilla Havet är den längsta sammanhängande tågförbindelsen i världen. Hela sträckan är 930 mil och tar 7 dygn att åka. Vi nöjer oss med en första etapp till Jekaterinburg, dit tåget anländer denna dag kl 20.09.
Att tågen kallas snabba beror inte i första hand på hastigheten – i genomsnitt 60 km i timmen – utan på att de gör få och korta uppehåll, inte längre än 20 minuter ens på de största stationerna.
Vår vagn, liksom de flesta andra, består av nio stycken 4-bäddskupéer och i var ände av vagnen finns WC/tvättställ. I varje kupé finns generösa utrymmen för bagaget, vilket gör att det aldrig blir trångt. Filtar, bäddlinne och handdukar ingår i servicen. Varje vagn ”pysslas om” av en vagnsvärd/värdinna som sköter städningen och ser till att det alltid finns kokande vatten i samovaren. Här kan man hämta vatten till sitt medhavda snabbkaffe eller köpa ett glas te.
Fastän tågresan är lång blir det aldrig långtråkigt. Mycket tid går åt till att betrakta det förbipasserande mäktiga landskapet med vidsträckta stäpper, enorma skogsområden och blomstrande ängar. Umgänget brukar vara livligt mellan kupéerna, med resenärer från såväl olika delar av Ryssland som världens alla hörn. Måltiderna som intas i restaurangvagnen är också sköna avbrott under dagen. Visst kan det vara trevligt att ta med lite reselektyr men vi har under åren sett många orörda böcker, stickningar och virkningar….
Städer , byar, stora floder – det finns mycket att se och vår reseledare har mycket spännande att berätta om det vi passerar, om historia, legender och livet idag.

Vid ankomsten till Jekaterinburg väntar transport för transfer till Hotel Grand Avenue för övernattning.

Dag 5. Jekaterinburg
Efter frukost möter guide för dagens utflykt. Jekaterinburg ligger på Uralbergets östsluttning, som bildar en naturlig gräns mellan Europa och Asien. Staden grundades år 1723 av Peter den Store och fick namnet efter kejsarinnan Katarina. Här bryts bl a guld och staden är en av Rysslands mest betydelsefulla finansiella, industriella och kulturella centrum. Rundturen innefattar ett besök på det intressanta mineralmuseet samt en tur till obelisken som markerar gränsen mellan Europa och Asien.Här finner vi en plats som är oerhört betydelse full i den ryska historien - Kyrkan på Blodet som är byggd på den plats där tsar Nikolaj II och hans familj avrättades av bolsjevikerna 1918. Övernattning på hotellet.

Dag 6. Jekaterinburg
Frukost. Dagens utflykt går under namnet "Familjen Romanov" - en tur som är oerhört betydelsefull för den ryska historien. Här får vi höra berättelsen om den sista tsarfamiljens tid i förvisning fram till den dag då tsar Nikolaj II och hans familj avrättades av bolsjevikerna 1918.

Rummen är bokade hela dagen fram till sen avresa. Tåg # 70 mot Irkutsk avgår kl 22.21.

Dag 7-8. Ombord på tåget
Nu kan man njuta av ytterligar två sköna och spännande dagar om bord på tåget. Det förbipasserande landskapet bjuder på många fototillfällen och dessutom brukar umgänget mellan kupéerna vara trevligt och givande.

Dag 9. Irkutsk och Bajkalsjön
Ankomst till Irkutsk kl 05.38. Frukost. Med sitt fördelaktiga läge vid Angaraflodens strand är Irkutsk ett talande bevis för att Sibirien inte alls är bara kallt och kargt – i själva verket har Irkutsk fler soldagar per år än det sydliga Kaukasus. Denna gamla handelsstad är Sibiriens äldsta, uppbyggd där karavanvägarna från Kina till Mongoliet möttes. Den gamla ryska träarkitekturen med sirlig snickarglädje är ännu idag ett livfullt inslag i gatubilden. Självfallet inleds dagen med en stadsrundtur såväl med buss som till fots för att riktigt känna på den sibiriska atmosfären.
Turen fortsätter ut till Bajkalsjön och det får nog sägas vara höjdpunkten på besöket i Sibirien. Bajkal är jordens djupaste sötvattensjö, hela 1620 meter. Den är också den vattenrikaste med nära en femtedel av jordens sötvattenreserv. I sjön och dess omgivningar har mer än 1700 arter av flora och fauna observerats, varav drygt 1000 endast finns här.
Vi gör ett stopp vid Angarafloden och fortsätter sedan vidare till friluftsmuséet ”Taltsy” där vi får en god inblick i hur livet kunde te sig i dessa trakter långt tillbaka i tiden.
Turen avslutas i den lilla fiskebyn Listvjanka, precis vid Bajkalsjöns strand, för övernattning på mycket trevliga hotell ”Legend of Baikal” (www.legend-of-baikal.ru).

Dag 10. Listvjanka - Irkutsk
Frukost. Förmiddagen ägnas åt sköna promenader i den lilla byn där fisket en gång varit strålande men mattats av under senare år. Ändå vandrar man gärna bland fiskrökerierna, kikar in i den hemtrevliga kyrkan och njuter av naturen och den friska luften. Tillbaka vid stranden är det kanske någon som vägar sig på ett dopp? Vattnet blir aldrig varmare än 14 grader men å andra sidan sägs ett bad här garantera evig ungdom….På eftermiddagen bär det åter till Irkutsk för att på kvällen gå ombord på tåg # 362 som avgår 22.10 mot Ulan-Bator.

Dag 11. På tåget mot Ulan Bator
Vi har ännu en skön och avkopplande dag och natt framför oss ombord på tåget. Här möter ett nytt landskap och nya bekantskaper. Det är så skönt att göra ”ingenting”, bara vaggas av tågets rytm och njuta av dagen.
På en platå i Centralasien, mellan Kina och Ryssland, ligger Mongoliet och tar upp en yta större än Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien tillsammans. Här på de vida stäpperna lever nomadfolk i stort sett på samma sätt som under Djingis Khans tid på 1200-talet.

Dag 12. Ulan Bator - Terelj Nationalpark
Vi anländer till Ulan Bator strax efter klockan sex på morgonen. Vi åker direkt till vårt hotell för frukost och för att sedan ge oss av från Ulan Bator ut på de vida stäpperna. Efter ca två timmars färd når vi vår camp i nationalparken Terelj. Här gör vi oss hemmastadda i våra ”jurtor” – nomadtält – där vi ska övernatta. Varje jurta är utrustad med bekväma sängar och klädda med vackra mattor och tyger. De gemensamma hygienutrymmena är fräscha och bekväma med moderna duschar och WC.
Här i nationalparken ser vi den intressanta stenformationen Turtle Rock och får även möjlighet att bekanta oss med nomadfamilj för att lära mer om deras liv och traditioner till såväl vardags som fest. Lunch serveras ute på stäppen där djurlivet är rikt och det finns stora chanser att se varg kronhjort, murmeldjur och olika typer av vatten- och rovfåglar.
Den som vill gör en vandring runt kullarna, tar en ridtur eller passar bara på att njuta av livet på campen och den omgivande naturen.


Dag 13. Tillbaka till Ulan Bator
Efter frukost lastar vi för att ge oss av från de vida stäpperna tillbaka till den mongoliska huvudstaden Ulan Bator. Precis som nästan hälften av landets befolkning är staden Ulan Bator också något av en nomad; under de senaste 350 åren har staden bytt läge mer än tjugo gånger innan den till slut ”slagit rot” här, omringad av fyra heliga bergstoppar. Idag är Ulan Bator en livlig och mångfacetterad stad med en skön blandning av nomadtält och skyskrapor, hästskjutsar och lyxbilar, traditionsenligt klädda nomader och affärsmän- och kvinnor i Armanikostymer. På marknaderna finns möjlighet att handla såväl boskap som designerprylar.
Vår rundtur i staden bjuder bland annat på det stora buddistiska klostret Gandan med en 26 meter hög förgyllda Buddhastaty. Vid Sukhbaatartorget, där Mongoliets frigörelse från Kina deklarerades 1921 ser vi Djingis Khanmonumentet och i det historiska museet finner vi fantastiska samlingar av klädedräkter och vapen och lär mer om det enorma mongoliska riket. Strax utanför staden besöker vi Buddhaparken, Zaisankullen med strålande vy över staden och Bogd Khans vinterpalats. Lunch serveras på en lokal restaurang under dagen. Övernattning på Hotel Kahbu***.

Dag 14. Ulan Bator-Beijing
Strax efter klockan sju på morgonen avgår tåg mot slutdestinationen Beijing. Vi lämnar Mongoliet vid Zamyn-Uud och kommer in i Kina i staden Erlian. Framför oss har vi ytterligare en dag att njuta av landskapet med berg, stäpp, skogar och öken.

Dag 15. Beijing
Vi anländer till Beijing tjugo i tolv på förmiddagen. Vi åker direkt till hotellet och checkar in på utmärkta hotell Novotel Beijing Xin Qiao.

Dag 16. Hemresa
Frukost på hotellet. Transfer till flygplatsen för hemresa.

Resfakta

AVRESOR & PRIS

Priser:

Från 29 950 kr per person
Priset gäller från 2 personer.
Om en endast en person reser är priset 42 000 kr.

Avresor 2019:

14/1, 11/2, 18/3, 22/4, 20/5, 3/6, 15/7, 5/8, 2/9, 30/9, 4/11, 23/12

I resans pris ingår:

  • Del i dubbelrum inkl frukost på 3- & 4-stjärniga hotell enligt program
  • Övernattning i jurta en natt i Mongoliet
  • Ankomst- och avresetransfer
  • Utflykter enligt dagsprogram med bil eller buss och engelsktalande guider
  • Måltider enligt dagsprogram
  • Del i 4-bäddskupé 2 klass ombord på tåget Moskva - Jekaterinburg - Irkutsk - Ulan Bator -- Beijing

Tillägg:

Enkelrum på hotellen: 5 500 kr

2-bäddskupé 1 klass: 8 250 kr / person

Visum Ryssland och Mongoliet: 1 990 kr
Priset för visum gäller för medborgare i Sverige och Schengenområdet.
Visumet till Kina måste numer ordnas på egen hand då fingeravtryck måste lämnas vid ansökan.

Flygresor:

Flygresorna till Moskva resp från Beijing är ej inräknade i resans pris men vi hjälper dig förstås gärna att ordna flygresan till bästa möjliga pris.

VISUM

För resa till Ryssland, Mongoliet och Kina krävs visum. Vi hjälper självfallet till att ordna visumen när du bokar en resa med oss. Dock ordnar vi i dagsläget endast visum till Ryssland och Mongoliet. Vi förser dig med alla nödvändiga handlingar och informationer. Visumkostnaden är ej inräknad i resans pris utan tillkommer - se ovan.

BOKNING

Bokning av dessa resor måste göras senast 2 månader före avresa för att vi ska kunna garantera platstillgång. I samband med bokningen vill vi ha uppgifter om fullständigt namn med exakt stavning enligt passet, födelsedata, passnummer och nationalitet.

BOENDE TÅGET

Kupé ”4-bäddskupé 2 klass”

Denna kupé är på 4 kvm har två underbäddar och två överbäddar på vardera 65x185 cm och detta är det vanligaste sättet att resa. Luftkonditionering (centralstyrd) och 220v växelström. Handdukar och sänglinne ingår. Förvaringsutrymmen för bagage finns under underbäddarna samt ovanför dörren. Varje vagn har 9 kupéer och i varje ände av vagnen finns wc och tvättställ. Utrymmen för två vagnsvärdar, samovar, ”rökruta”. Duschmöjligheter finns på hotellrummen i Moskva, Jekaterinburg, Irkutsk, Listvjanka, Uland Bator och Beijing. Observera att luftkonditioneringen endast fungerar då tåget är i rörelse.

Kupé ”2-bäddskupé 1 klass”

Denna kupé är på 4 kvm har två underbäddar på vardera 65x185 cm. Luftkonditionering (centralstyrd) och 220v växelström. Förvaringsutrymme för bagage finns under bäddarna samt ovanför dörren. Handdukar och sänglinne ingår. Varje vagn har 9 kupéer och i varje ände av vagnen finns wc och tvättställ. Utrymmen för två vagnsvärdar, samovar, ”rökruta”. Duschmöjligheter finns på hotellrummen i Moskva, Jekaterinburg, Irkutsk, Listvjanka,Ulan Bator och Beijing. Observera att luftkonditioneringen endast fungerar då tåget är i rörelse. Tåg #70 och #362 har inga 2-bäddskupéer varför gäster som valt 1:a klass får en 4-bäddskupé för eget bruk.

Restaurangvagnar

Det finns 2-3 restaurangvagnar på tåget där måltiderna serveras i form av frukost, lunch och middag serveras. Menyerna har nationell prägel d v s det ryska köket är dominerande på det ryska tåget medan det kinesiska tåget erbjuder kinesiska specialiteter. På en del perronger där tåget gör något längre stopp, 10-20 minuter, brukar det finnas möjligheter att köpa bröd, korv, ost, sylt, saltgurka osv. OBS! Tåg # 362 mellan Irkutsk och Ulan Bator har ingen restaurangvagn.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD & RESEFÖRSÄKRING

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

AVRESOR & BOKA NU:

Karta Transsibiriska jvn