Skip to main content

Transsibiriska Järnvägen till Beijing 15 dagar

Rundresa 15 dagar utmed den Transsibiriska järnvägen från Moskva till Beijing via Irkutsk, Bajkalsjön och Mongoliet!

En resa för dig som vill resa på egen hand men ändå vara säker på att få uppleva några av resans höjdpunkter på nära håll och i sällskap av kunniga engelsktalande lokalguider. Den här resan tar dig hela vägen från Rysslands hjärta Moskva till Kinas berusande huvudstad Beijing. Vi har valt ut höjdpunkterna längs vägen och gör flera intressanta stopp: i den gamla handelsstaden Irkutsk belägen vid jordens största insjö Bajkalsjön och i Mongoliet med nomadkultur, Gobiöknen, vidsträckta stäpper och förstås huvudstaden Ulan Bator. Resan avslutas med natt i Beijing.

Dagsprogram

Dag 1. Moskva Transfer från Moskvas flygplats till trestjärniga Hotel Cosmos eller likvärdigt (www.hotelcosmos.ru). Incheckning för två nätter. Middag på Restaurang Kalinka.

Dag 2. I Moskva
Frukost. Klockan 10 möter er guide i lobbyn och vad kan passa bättre än att inleda vår kontrastrika resa med ett besök i Rysslands huvudstad?! Moskva är en smältdegel av gammalt och ultramodernt, grandios och mångfacetterad, vilande på hela det ryska rikets historia. Vi gör en omfattande stadsrundtur och hinner med en promenad på Röda Torget, inramat av Historiska Museet, det legendariska varuhuset GUM, Leninmausoleet och den fantasifulla Vasilijkatedralen med sina färgglada lökkupoler. Ett besök på Nya Jungfruklostret bjuder på mycket spännande historia och är ett utsökt exempel på rysk medeltida arkitektur. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i Moskva.

Dag 3. I Moskva
Frukost och utcheckning. Vår engelsktalande guide möter på hotellet för att göra ett kort besök innanför Kremls höga röda mytomspunna murar. Här får man genast känslan av att vara mitt i händelsernas centrum när svarta limousiner i hög fart kör upp framför regeringsbyggnaderna. Vi vandrar genom området och besöker en av de vackra och rikt utsmyckade medeltida katedralerna. Vi fortsätter till Rustkammaren, i vilken man bevarar en del av de enorma förmögenheter som tsar- och furstefamiljerna samlat med Fabergéägg, eleganta klänningar, vapen, stora silverskatter och eleganta slädar och vagnar. Direkt efter besöket fortsätter vi till Jaroslavlstationen för att gå ombord på tåg #70 som avgår mot Irkutsk kl 13.50. Här är det alltid liv och rörelse; här trängs resande från när och fjärran, lastade med bagage i form av resväskor, kassar, paket och lådor. Många är som vi nyfikna resenärer med de flesta är nog på väg hem till Sibirien efter ett besök i huvudstaden.

Dag 4-6. På tåget
Transsibiriska Järnvägen från Moskva till Vladivostok vid Stilla Havet är den längsta sammanhängande tågförbindelsen i världen. Hela sträckan är 930 mil och tar 7 dygn att åka. Vi nöjer oss med en första etapp till Irkutsk vid Bajkalsjön, men det blir ändå en nätt resa på 520 mil vilket betyder att man tillbringar drygt tre dygn på tåget.
Att tågen kallas snabba beror inte i första hand på hastigheten – i genomsnitt 60 km i timmen – utan på att de gör få och korta uppehåll, inte längre än 20 minuter ens på de största stationerna.
Vår vagn, liksom de flesta andra, består av nio stycken 4-bäddskupéer och i var ände av vagnen finns WC/tvättställ. I varje kupé finns generösa utrymmen för bagaget, vilket gör att det aldrig blir trångt. Filtar, bäddlinne och handdukar ingår i servicen. Varje vagn ”pysslas om” av en vagnsvärd/värdinna som sköter städningen och ser till att det alltid finns kokande vatten i samovaren. Här kan man hämta vatten till sitt medhavda snabbkaffe eller köpa ett glas te.
Fastän tågresan är lång blir det aldrig långtråkigt. Mycket tid går åt till att betrakta det förbipasserande mäktiga landskapet med vidsträckta stäpper, enorma skogsområden och blomstrande ängar. Umgänget brukar vara livligt mellan kupéerna, med resenärer från såväl olika delar av Ryssland som världens alla hörn. Måltiderna som intas i restaurangvagnen är också sköna avbrott under dagen. Visst kan det vara trevligt att ta med lite reselektyr men vi har under åren sett många orörda böcker, stickningar och virkningar….
Städer, byar, stora floder – det finns mycket att se och fotografera.

Dag 7. Ankomst till Irkutsk - Listvjanka
Vi ankommer till Irkutsk kl. 11:31 och vår guide möter oss på perrongen. Med sitt fördelaktiga läge vid Angaraflodens strand är Irkutsk ett talande bevis för att Sibirien inte alls är bara kallt och kargt – i själva verket har Irkutsk fler soldagar per år än det sydliga Kaukasus. Denna gamla handelsstad är Sibiriens äldsta, uppbyggd där karavanvägarna från Kina till Mongoliet möttes. Den gamla ryska träarkitekturen med sirlig snickarglädje är ännu idag ett livfullt inslag i gatubilden.
Vi intar lunch och fortsätter vårt besök med en stadsrundtur såväl med buss som till fots för att riktigt känna på den sibiriska atmosfären.
Vår resa fortsätter sedan med sikte mot Bajkalsjön. Bajkalsjön får nog sägas vara höjdpunkten på besöket i Sibirien. Bajkal är jordens djupaste sötvattensjö, hela 1620 meter. Den är också den vattenrikaste med nära en femtedel av jordens sötvattenreserv. I sjön och dess omgivningar har mer än 1700 arter av flora och fauna observerats, varav drygt 1000 endast finns här. Vi kommer till den lilla fiskebyn Listvjanka, precis vid Bajkalsjöns strand. Här besöker vi friluftsmuséet ”Taltsy” och får en god inblick i hur livet kunde te sig i dessa trakter långt tillbaka i tiden.för övernattning på mycket trevliga hotell Vi checkar in på ”Legend of Baikal” (www.legend-of-baikal.ru). Middag på hotellet.

Dag 8. Listvjanka- Bajkalsjön-Irkutsk
Frukost. Förmiddagen ägnas sedan åt en skön promenad i den lilla byn där fisket en gång varit strålande men mattats av under senare år. Ändå vandrar man gärna bland fiskrökerierna, kikar in i den hemtrevliga kyrkan och njuter av naturen och den friska luften. Vi besöker "Baikal Museum". Tillbaka vid stranden är det kanske någon som vägar sig på ett dopp? Vattnet blir aldrig varmare än 14 grader men å andra sidan sägs ett bad här garantera evig ungdom… Det bär sedan åter ill Irkutsk för incheckning och övernattning på vårt hotell* (4 stjärnor, hotell meddelas närmare avresa).

Dag 9. På tåget mot Ulan Bator
Tidig frukost för att gå ombord på tåg # 308 som avgår kl 08:08 mot Ulan-Bator. Vi har ännu en skön och avkopplande dag och natt framför oss ombord på tåget. Här möter ett nytt landskap och nya bekantskaper. Det är så skönt att göra ”ingenting”, bara vaggas av tågets rytm och njuta av dagen.
På en platå i Centralasien, mellan Kina och Ryssland, ligger Mongoliet och tar upp en yta större än Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien tillsammans. Här på de vida stäpperna lever nomadfolk i stort sett på samma sätt som under Djingis Khans tid på 1200-talet.

Dag 10. Ulan Bator - Terelj Nationalpark
Vi anländer till Ulan Bator strax efter klockan sex på morgonen. Vi åker direkt till restaurang för att inta frukost, för att sedan ge oss av från Ulan Bator ut på de vida stäpperna. Efter ca två timmars färd når vi vår camp i nationalparken Terelj. Här gör vi oss hemmastadda i våra ”jurtor” – nomadtält – där vi ska övernatta. Varje jurta är utrustad med bekväma sängar och klädda med vackra mattor och tyger. De gemensamma hygienutrymmena är fräscha och bekväma med moderna duschar och WC.

Här i nationalparken ser vi den intressanta stenformationen Turtle Rock och får även möjlighet att bekanta oss med nomadfamilj för att lära mer om deras liv och traditioner till såväl vardags som fest. Lunch serveras ute på stäppen där djurlivet är rikt och det finns stora chanser att se varg kronhjort, murmeldjur och olika typer av vatten- och rovfåglar.
Den som vill gör en vandring runt kullarna, tar en ridtur eller passar bara på att njuta av livet på campen och den omgivande naturen. Gemensam middag.

Dag 11. Tillbaka till Ulan Bator
Efter frukost lastar vi för att ge oss av från de vida stäpperna tillbaka till den mongoliska huvudstaden Ulan Bator. Precis som nästan hälften av landets befolkning är staden Ulan Bator också något av en nomad; under de senaste 350 åren har staden bytt läge mer än tjugo gånger innan den till slut ”slagit rot” här, omringad av fyra heliga bergstoppar. Idag är Ulan Bator en livlig och mångfacetterad stad med en skön blandning av nomadtält och skyskrapor, hästskjutsar och lyxbilar, traditionsenligt klädda nomader och affärsmän- och kvinnor i Armanikostymer. På marknaderna finns möjlighet att handla såväl boskap som designerprylar.
Vår rundtur i staden bjuder bland annat på det stora buddistiska klostret Gandan med en 26 meter hög förgyllda Buddhastaty. Vid Sukhbaatartorget, där Mongoliets frigörelse från Kina deklarerades 1921 ser vi Djingis Khanmonumentet och i det historiska museet finner vi fantastiska samlingar av klädedräkter och vapen och lär mer om det enorma mongoliska riket. Strax utanför staden besöker vi Buddhaparken, Zaisankullen med strålande vy över staden och Bogd Khans vinterpalats. Lunch serveras på en lokal restaurang under dagen. Övernattning på hotell “Bayangol” (4* hotell).


Dag 12. Tillbaka till Ulan Bator
Frukost och fri dag i Ulan Bator.

Dag 13. Ulan Bator-Beijing
Strax efter klockan sju på morgonen avgår tåg #4 mot slutdestinationen Beijing. Vi lämnar Mongoliet vid Zamyn-Uud och kommer in i Kina i staden Erlian. Framför oss har vi ytterligare en dag att njuta av landskapet med berg, stäpp, skogar och öken.

Dag 14. Beijing
Vi anländer till Beijing tjugo i tolv på förmiddagen. Vi åker direkt till hotellet och checkar in på utmärkta hotell Novotel Beijing Xin Qiao.

Dag 15. Hemresa
Frukost på hotellet. Transfer till flygplatsen för hemresa.

EXTRAARRANGEMANG I PEKING & MOSKVA

Vill du ser mer av Beijing nu när du äntligen rest hit?

Förläng din resa ett par dagar innan du reser hem till Skandinavien igen. Vi skräddarsyr gärna ett par dagar i Beijing med besök i den Förbjuda staden, Himmelska Fridens Torg, Hutongerna, åker cykelrikshaw och självklart ordnar vi turen till Kinesiska muren och minggravarna. Kontakta oss för ett reseförslag!


Resfakta

Pris

28 900 kr per person
Priset gäller från 2 personer.

Vid endast en person per avresa är grundpriset istället 39 500 kr + enkeltillägg.

Avresor 2019

Jan: 15
Feb: 12
Mars: 19
April: 23
Maj: 21
Juni: 4
Juli: 16
Aug: 6
Sept: 3
Okt: 1
Nov: 5
Dec: 24

I resans pris ingår:

  • Del i dubbelrum inkl frukost på 3- & 4-stjärniga hotell enligt program
  • Övernattning i jurta en natt i Mongoliet
  • Ankomst- och avresetransfer
  • Utflykter enligt dagsprogram med bil eller buss och engelsktalande guider
  • Måltider enligt dagsprogram (frukost på hotellen, två luncher, en middag)
  • Del i 4-bäddskupé 2 klass ombord på tåget Moskva - Irkutsk - Ulan Bator -- Beijing

Tillägg 2018:

Enkelrum på hotellen: 5 500 kr
Enkelkupé på tågen: 27 500 kr
2-bäddskupé 1 kl: 10 500 kr per person
På tåg #362 finns bara 2:a klass 4-bäddskupéer, vilket innebär att gäster som valt 1:a klass får en 4-bäddskupé för 2 personer.

VISUM

För resa till Ryssland, Mongoliet och Kina krävs visum.
Vi hjälper självfallet till att ordna visumen när du bokar en resa med oss dock gäller nya regler gällande visum till Kina, läs mer nedan. Vi förser dig med alla nödvändiga handlingar och informationer. Visumkostnaden är ej inräknad i resans pris utan tillkommer. Se nedan priser.

Visum till Ryssland & Mongoliet

Vi ordnar ditt visum till Ryssland och Mongoliet.

Ca 1 900 kr. Mer information inom kort.
Priset gäller för medborgare i Sverige samt Schengenområdet.

Visum till Kina

Observera att då nya regler införts gällande visum till Kina måste sökande personligen besöka Kinas visumcenter i Stockholm eller Göteborg för att kunna erhålla visum. Kontakta oss för mer information.

"Från och med 1:a Dec 2017 kommer biometriska data att samlas in vid ansökan om visum till Kina. Alla sökande mellan 14-70 måste därför komma personligen till visumcentret för att lämna fingeravtryck. Det blir också krav på att fylla i online ansökningsformuläret på hemsidan, inga handskrivna formulär kommer att accepteras..."

Pris turistvisum ca 1 230 kr
Pris för visum via post ca 1 560 kr (obs. dock att du ändock måste besöka ett visumcenter för att lämna fingeravtryck)

Du kan även besöka bio.visaforchina.org för mer information.

FLYG

Flygresorna till Moskva resp från Beijing är ej inräknade i resans pris men vi hjälper dig förstås gärna att ordna flygresan till bästa möjliga pris. Det har även blivit populärt att resa med båt och tåg till Moskva för att sedan flyag hem från Beijing. Vi ordnar självklart även detta alternativ till bästa möjliga pris.

EXTRA ARRANGEMANG

Beijing:

Önskar ni stanna fler dagar i Beijing? Vi ordnar gärna både hotell och utflykter om ni vill passa på att se mer av Beijing och omgivningarna när ni ändå rest så långt.

BOKNING

Bokning av dessa resor måste göras senast 2 månader före avresa för att vi ska kunna garantera platstillgång. I samband med bokningen vill vi ha uppgifter om fullständigt namn med exakt stavning enligt passet, födelsedata, passnummer och nationalitet.
Ni kan boka resan online i vårt bokningssystem eller kontakta oss via e-post eller telefon.

BOENDE TÅGET

Kupé ”4-bäddskupé 2 klass”

Denna kupé är på 4 kvm har två underbäddar och två överbäddar på vardera 65x185 cm och detta är det vanligaste sättet att resa. Luftkonditionering (centralstyrd) och 220v växelström. Handdukar och sänglinne ingår. Förvaringsutrymmen för bagage finns under underbäddarna samt ovanför dörren. Varje vagn har 9 kupéer och i varje ände av vagnen finns wc och tvättställ. Utrymmen för två vagnsvärdar, samovar, ”rökruta”. Duschmöjligheter finns på hotellrummen i Moskva, Irkutsk, Listvjanka, Ulan Bator och Beijing. Observera att luftkonditioneringen endast fungerar då tåget är i rörelse.

Kupé ”2-bäddskupé 1 klass”

Denna kupé är på 4 kvm har två underbäddar på vardera 65x185 cm. Luftkonditionering (centralstyrd) och 220v växelström. Förvaringsutrymme för bagage finns under bäddarna samt ovanför dörren. Handdukar och sänglinne ingår. Varje vagn har 9 kupéer och i varje ände av vagnen finns wc och tvättställ. Utrymmen för två vagnsvärdar, samovar, ”rökruta”. Duschmöjligheter finns på hotellrummen i Moskva, Irkutsk, Listvjanka, Ulan Bator och Beijing. Observera att luftkonditioneringen endast fungerar då tåget är i rörelse.

Restaurangvagnar

Det finns 2-3 restaurangvagnar på tåget där måltiderna serveras i form av frukost, lunch och middag serveras. Menyerna har nationell prägel d v s det ryska köket är dominerande på det ryska tåget medan det kinesiska tåget erbjuder kinesiskt kök. På en del perronger där tåget gör något längre stopp, 10-20 minuter, brukar det finnas möjligheter att köpa bröd, korv, ost, sylt, saltgurka osv. OBS! Tåg # 362 mellan Irkutsk och Ulan Bator har ingen restaurangvagn.

HOTELL

Beijing

Hotellet i Peking är Novotel Beijing Xin Qiao **** som är ett omtyckt hotell med bra läge nära tunnelbana, shopping och de viktigaste sevärdheterna. 700 rum, alla ljusa och smakfullt inredda med alla bekvämligheter och luftkonditionering. Restauranger och bar. Rumservice, tvättservice, frisör, skönhetssalong, SPA, fitness avdelning, massage, valutaväxling, bankomat, hotellshop, business center.

FÖRSÄKRING

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring