Skip to main content

Rundresa S:t Petersburg och Moskva

S:t Petersburg och Moskva – två storstäder som bjuder på två helt olika upplevelser av Ryssland.

S:t Petersburg är Peter den Stores dröm om Europa, med vackra adelspalats, kanaler och parker. Elegant och kultiverad, på samma gång stolt och inbjudande.
Moskva är den pampiga huvudstaden med maktens boning Kreml, världsberömda lökkupoler och Europas högsta skyskrapor. Moskva är en sjudande kontrastrik metropol där det gamla ryska riket möter dygnet-runt-öppna nattklubbar, stora evenemangsarenor, otaliga shoppinggallerior och ett enormt kulturutbud.

Vår resa bjuder på det mesta av det bästa som dessa Rysslands två fascinerande metropoler har att bjuda. Under resan deltar du i en grupp med resenärer från olika länder. Resorna leds av mycket trevliga och kunniga engelsktalande lokalguider. Avresor i stort sett varje lördag året runt.

Höjdpunkter

 • Kreml och Rustkammaren med tsarfamiljernas förmögenheter
 • "Konståkning" i Moskvas tunnelbana
 • Korkie Leninskie, Lenins vacka sommarställe utanför Moskva
 • Trejtkakovgalleriets konstskatter
 • Peter-Paulfästningen
 • Konstmuseet Eremitagets förnäma samling
 • Katarinapalatset, Tsarernas by utanför S:t Petersburg

Dagsprogram

Dag 1. Ankomst till Moskva
Vid ankomst till Moskva möter bil och chaufför för transfer till hotellet. Incheckning för tre nätter på vårt hotell.

Dag 2. Välkommen till Rysslands huvudstad

Vår guide möter er i lobbyn på hotellet för dagens heldagstur i Moskva. Utflykten går först till en av Moskvas södra förorter, Gorki Leninskie. Den vackra herrgården från 1700-talet kom att bli Vladimir Lenins sommarställe och det var också här han avled i januari 1924. Här påminns vi om att det 1917 var 100 år sedan den ryska revolutionen inträffade och besöket kommer säkert att inspirera till många samtal om livet i Ryssland då och nu.
Inte långt från huvudbyggnaden finns ett intressant landsbygdsmuseum, som berättar om vardagslivet på landet på 1800 - 1900-talet. Traditioner, högtider, möbler och husgeråd, matvanor, kläder, verktyg, transportmedel; ett besök som ger en god inblick i forna tiders liv på landet och säkert många igenkännande leenden.

Efter en gemensam lunch åker vi tillbaka till centrum för att lära känna Moskva bättre.

En tretimmars busstur med några fotostopp på de bästa utsiktsplatserna, inklusive Sparvhöjderna med Moskvas Universitet, kommer att lämna många nya intryck.

Dag 3. Moskva - Kreml, tsarfamiljernas skatter, tunnelbana och charmiga Arbat
Vi inleder dagen med ett besök innanför Kremls mäktiga murar. Här får man verkligen känslan av att befinna sig mitt i händelsernas centrum. De vackra katedralerna minner om Moskvas historiska betydelse och regeringsbyggnaderna påminner om dagsaktuella händelser och politiskt spel på hög nivå. Vi ser Treenighetstornet, Tsarkanonen och Tsarklockan och hör berättelser om hela Rysslands dramatiska historia.
Vi fortsätter till Rustkammaren, i vilken man bevarar en del av de enorma förmögenheter som tsar- och furstefamiljerna samlat med Fabergéägg, eleganta klänningar, vapen, stora silverskatter och eleganta slädar och vagnar.
Vi passerar
Röda Torget som är inramat av Historiska Museet, Leninmausoleet och den fantasifulla Vasilijkatedralen med sina färgglada kupoler. Den största fasaden som vetter mot Röda torget tillhör det stora varuhuset GUM (Gosudarstvennyj Universal'nyj Magazin). På denna plats har handel bedrivits sedan 1600-talet och dagens GUM stoltserar med sin vackra totalrenoverade inredning från 1893.

På eftermiddagen blir det "konståkning" i Moskvas palatsliknande tunnelbana som med sina överdådiga interiörerna med marmor, mosaik och förgyllningar är en alldeles speciell upplevelse. Vi avslutar dagen med en vandring längs den stämningsfulla gågatan Gamla Arbat, i kvarter som är kända från Michail Bulgakovs världskända litterära verk Mästaren och Margarita. Arbat bjuder på ett härligt folkliv, gatuunderhållning och spontana solokonserter. Arbat är också känd för sina butiker med souvenirer och hantverk liksom många trevliga restauranger, kaféer och pubar.

Dag 4. Tretjakovgalleriets konstskatter. Moskva - S:t Petersburg

Efter frukost och utcheckning ägnar vi några timmar åt en guidad tur till det berömda Tretjakovgalleriet, ett konstmuseum med världens främsta samling av rysk konst, från tidiga ikoner till moderna verk. Bland ca 130 000 verk finns mästerverk av bl. a konstnärerna Andrej Rubljov, Ivan Sjisjkin, Konstantin Savitiskij, Ilja Repin, Vasilij Kandinskij och Kazimir Malevitj.

På eftermiddagen avresa med tåg till S:t Petersburg dit vi beräknas anlända ca kl. 19:30. Vid ankomsten möter guide och chaufför för transfer till hotellet. Incheckning för fyra nätter.

Dag 5. S:t Petersburg - tsarernas stad

S:t Petersburg grundades år 1703 av tsar Peter den Store, sedan han intagit ett par svenska befästningar vid floden Nevas strand. Med envishet och järnvilja anlitade tsaren framstående italienska och franska arkitekter, som fick till uppgift att i detta träskområde skapa en helt ny stad - Rysslands fönster mot Europa. Den kom inte att likna någon annan stad i det gamla Ryssland.
Vi inleder vår vistelse i denna sköna stad med en omfattande stadsrundtur. Vi kör genom de centrala delarna och ser de flesta av S:t Petersburgs viktigaste byggnader och platser såsom Vinterpalatset, Amiralitetet, Konsternas Torg, Marsfältet, Kazankatedralen, Anitjkovborn, den fantastiska Uppståndelsekyrkan, Sommarträdgården, den gamla Senat- och Synodsbyggnaden och Vasilijöns udde. Vi korsar några av stadens många broar och kan njuta av de vackra adelspalatsen som speglar sig i kanalerna.

Eftermiddagen ägnas åt ett besök i Peter-Paulfästningen, stadens första byggnadsverk och en viktig del av stadens historia. Här vandrar vi bland de historiska byggnaderna och ser bl a Trubetskojbastionen, där många poeter, författare och dissidenter suttit fängslade under tsartiden. Här ligger den vackra Peter-Paulkatedralen som är ätten Romanovs begravningskyrka. Utanför fästningens murar är det under vackra dagar fullt med folk som solar, umgås och t o m badar.


Dag 6. Möte med mästarna på Eremitaget
Vid Nevas kaj och delvis inrymt i det överdådiga Vinterpalatset, som var tsarernas residens i nästan 200 år, finner vi Eremitaget, ett av världens absolut förnämsta konstmuseer. Museets rika samlingar omfattar föremål från förhistorisk tid och antiken, konst från Asien och Europa liksom guld- och diamantskatter. I palatsets rikt utsmyckade salar erfar man en air av Rysslands tidigare storhetstider. Bland verk av bl a Rembrandt, Goya, da Vinci, Matisse och Picasso lovar vi en konstupplevelse utöver det vanliga. Vår guidade halvdagstur genom det enorma museet tar dig med till några av de absloluta höjdpunkterna.

Eftermiddagen och kvällen är till eget förfogande. Vi ger gärna råd om aktiviteter, tipsar om restauranger och bokar biljetter till olika kvällsföreställningar.

Dag 7. Ett kejserligt sommarnöje
Under förmiddagen lämnar vi S:t Petersburg för en kort resa till Pusjkin eller som den också kallas Tsarskoje Selo (Tsarernas by). Här ser vi det grandiosa Katarinapalatset med sin vackra park och rikt utsmyckade salar, bl a det berömda Bärnstensrummet.
Tillbaka i centrum är eftermiddagen och kvällen till eget förfogande. Under sommarmånaderna maj-september besöker vi istället Peterhof dit vi åker båt.

Dag 8. Hemresa.
Efter utcheckning väntar transfer till flygplatsen för hemresa.

Resfakta

Vår resa till Moskva och S:t Petersburg bjuder på det mesta av det bästa som dessa Rysslands två metropoler har att bjuda. Under resan deltar du i en grupp med resenärer från olika länder. Resorna leds av mycket trevliga och kunniga engelsktalande lokalguider. Avresor i stort sett varje lördag året runt. Observera att flyg inte är inkluderat i resans pris utan tillkommer. Vi ordnar dock gärna med bokningen av flygresan i samband med bokningen av resan.

Föredrar ni att resa på egen hand tar vi gärna fram reseförslag helt enligt era önskemål.
Är ni en hel grupp med ett specifikt intresse? Vi förser er med offerter och hjälper till med planering.
Vi besvarar gärna alla frågor via telefon, email eller via formuläret på vår kontaktsida.

Pris & Avresor

Avresor 2020

Avreseort:
Transporten från Sverige till Ryssland ingår inte i resans pris. Programmet startar i Moskva. Vi hjälper er dock gärna att boka flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn. Vi kan även ge förslag på resa med färja och tåg från Stockholm via Helsingfors .

Avresedatum:
Jan: 11, 25
Feb: 8, 22
Mar: 7, 21, 28
April-Okt: Avresor varje lördag
Nov: 14
Dec: 5, 19

Priser

från 12 500 kr per person under perioden 11/1 - 4/4 och 24/10 - 19/12 (enkelrumstillägg: 2.500 kr)
från 12 900 kr per person under perioden 11+25/4 samt 26 /9 - 17/10 (enkelrumstillägg: 3.000 kr)
från 13 800 kr per person under perioden 9/5 - 4/7 (enkelrumstillägg: 3.700 kr)
från 13 500 kr per person under perioden 25/4, 2/5, 11/7 - 19/9 (enkelrumstillägg: 3.500 kr)

Obs! Priserna är ovan avser arrangemangen i S:t Petersburg och Moskva. Flyg eller tåg tillkommer.

I resans pris ingår:

 • Del i dubbelrum på 4* hotell 4 nätter i Moskva
 • Del i dubbelrum på 4* hotell 3 nätter i S:t Petersburg
 • Frukost alla dagar
 • 1 lunch
 • Transfer från hotell-flygplats tur/retur
 • Tågresa Moskva-S:t Petersburg 2 klass
 • Heldagstur i Moskva inkl Gorkie Leninskie och stadsrundtur
 • Kreml inkl. Rustkammaren
 • Tur i Moskvas tunnelbana
 • Stadsrundtur i S:t Petersburg
 • Eremitaget
 • Katarinapalatset/Peterhof
 • Transporter enligt dagsprogram
 • Engelsktalande auktoriserade lokalguide

Tillägg per person

För resa till Ryssland krävs visum. Vi hjälper självfallet till att ordna ditt visum till Ryssland när du bokar en resa med oss. Visumkostnaden är ej inräknad i resans pris utan tillkommer.
Läs mer om visumhantering här

Visumhantering: 1090 kr / person. Priset EU-medborgare. För andra nationaliteter kontakta oss.


Hotell

MOSKVA
Holiday Inn Lesnaya****

Adress: 15 Lesnaya Ulitsa, Moskva

Holiday Inn Lesnaya är ett 4-stärnigt hotell med centralt läge, på ett promenadavstånd från Kreml och Röda Torget (ca 3 km) och ca 3 mil från den internationella flygplatsen Sjeremetjevo. Tunnelbanestationen (Metro) Belorusskaya ligger några hundra meter från hotellet.
Hotellet är modernt och ljust och här finns restaurang, lobbybar, konferensmöjligheter och gym. Alla rum har sköna sängar, skrivbord, dusch/wc med badkar, platt-TV med satellitkanaler, internet, telefon, säkerhetsskåp, minibar, kaffe/tekokare, minibar, hårtork.

S:T PETERSBURG
Hotel Radisson Sonya

Adress: 5/19 Litejnyj Prospekt, S:t Petersburg

Hotel Radisson Sonya är ett elegant boutiquehotell med bra läge på Litejnyj Propekt i S:t Petersburgs centrala de. I närheten finns gott om butiker och restauranger. Härifrån promenerar man till Sommarträdgården, Fontankafloden och huvudgatan Nevskij Prospekt på ca tjugo minuter. Närmaste tunnelbana "Tjernysjevskaja" ligger 800 meter från hotellet.
Hela hotellet är inspirerat av Fjodor Dostojevskijs roman "Brott och straff" och är fyllt av färgstark konst, bohemisk flärd och litterära motiv. Restaurang och bar, välutrustat gym och turkisk ångbastu. Konferensmöjligheter med modern teknisk utrustning. Tvättservice, express check-out och concièrge.

Hotellet har 73 rum, standar och business samt två sviter och några handikappanspassade rum, alla smakfullt inredda och med alla bekvämligheter som badrum med wc och bad eller dusch och golvvärme, hårtork, satellit-TV, telefon, Wi-Fi, luftkonditionering, säkerhetsskåp, minibar, te/kaffekokare. Rummen är av varierande storlek då hotellet är inrymt i en gammal, kulturskyddad byggnad.


Avvikande hotell

Vi förbehåller oss rätten att i vissa fall byta hotellen mot likvärdiga alternativ. På vissa datum bor vi på andra hotell i S:t Petersburg:
9, 30 maj, 6, 13, 27 juni: Hotel St. Petersburg
18/7: Hotel Gutenberg

Övrig information

Visum

För resa till Ryssland krävs visum. Vi hjälper självfallet till att ordna ditt visum till Ryssland när du bokar en resa med oss. Visumkostnaden är ej inräknad i resans pris utan tillkommer.

Visumhantering: 1065 kr / person i samband med denna resa. Dessa priser avser EU-medborgare.
För andra nationaliteter kontakta oss.

Läs mer om visumhantering här

Anmälningsavgift

Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 2.000 kr och dras av vid slutbetalning av resan.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Reseinformation Moskva

Vi hjälper dig gärna att förbeställa evenemangsbiljetter!

Balett och opera

Bolsjojteatern (Stora Teatern), Theatre Square 1, Moskva, T-bana Teatralnaja, ett pr minuters gångavstånd. Bolsjojteatern är Rysslands nationalscen för opera oc balett. Ursprungligen grundad 1776 invigdes det nuvarande teaterhuset 1825. Teatern har genomgått övergripande restaureringar 2005-2011 och det mesta av den förrevolutinära interiören har återställts samtidigt som den byggts om och moderniserat bakom kulisserna. Teatern har idag två scener och här ges förstklassiga föreställningar av balett, opera och konserter.https://www.bolshoi.ru/en/

Gelikon-operan, Bolshaya Nikitskaya St., 19, Moskva, T-bana Arbatskaja, ca 15-20 min gångavstånd. Den musikaliska teatern leds av den internationellt kända regissören Dmitrij Bertman, i Sverige känd genom sina samarbeten med ledande svenska teatrar. Dmitrij Bertmans (http://www.helikon.ru/en/page/dmitry-bertman.html) tolkning av kända verk och nyskapade föreställningar har dragit till sig ett stort publikintresse sedan 1990 då teatern grundades. Teaterns byggnad, interiörer och arkeologiska installationer är värda särskild uppmärksamhet.

Novaya Opera Moscow Theater, Karetnyy Ryad St., 3, Moskva, T-bana (metró) Tjehovskaja eller Trubnaja, ca 20 min gångavstånd. Teatern Nya Operan ligger i Eremitageträdgården i Moskvas teatertätaste kvarter. Högkvalitativa operauppsättningar på Nya Operans scen har lyckats att hålla biljettpriser på en mycket överkomlig nivå. Repertoaren är mycket bred: http://www.novayaopera.ru/en?performance=

Moscow State Academic Children's Musical Theater, Vernadskogo Ave., 5, Moskva, T-bana Universitetet. Sedan 1965 har barnen i olika åldrar en alldeles egen teater med opera- och balettföreställningar som även är populära bland vuxna. Teatern är fortfarande unik. "Our theatre is absolutely unique as it is the world’s first and so far the only professional state opera and ballet theatre for young audience."

Folkdans

Folkteatern,14, Olympiyskiy Avenue, Moskva, T-bana Prospekt Mira/Dostojevskaja/Tsvetnoj Bulvar. Under högsäsong från mitten av juni till mitten av september kan man här njuta av en vacker, fartfylld och spektakulär show med dans och musik framförd av dansgruppen "Kostroma". Här berättas med sång och dans hela den ryska historien med fantastiska scenerier, vackra kläder och oerhört skickliga artister.

Musikaler

Moskva är Rysslands musikaldrottning. Ryska versioner av populära broadwaymusikaler ges både i MDM, Moskvas Ungdomspalats, Komsomolskiy Ave., 28, Moskva, T-bana (metró) Frunzenskaja, och Teater Rossija, Pusjkintoget 2, Moskva,T-bana Tverskaja/Pusjkinskaja/Tjehovskaja. De båda lokalerna har byggts om för att kunna producera musikaler med fantastiska effekter tack vare supermodern scenutrustning. Scenografi och speciella effekter lämnar starka intryck när man upplever dem i stora evenemangslokaler som tar över 1700 åskådare var. Efter framgångsrika år med Skönheten och Odjuret, Zorro, Sound of Music, Singing in the Rain, Lilla Sjöungfrun, Mama Mia!, Cats och Chicago har ytterligare en favorit satts upp. Ett omdöme från TripAdvisor om "The Phantom of the Opera" i MDM lyder så här: I've seen a few musicals in London and Broadway. This one is the best performance! Great voices, special atmosphere and effects..Must see!"

De hundraprocentigt ryska musikalerna skördar framgångar på andra scener. Under 2016 har Moscow Operetta State Academic Theatre, Bolshaya Dmitrovka, 6 (T-banan Teatral'naja), blivit ett hem för en nyskriven musikal efter Lev Tolstojs stora roman Anna Karenina. Teaterinteriören samspelar med imponerande scenografi och skapar en fin helhetsupplevelse.

Musikkonserter

Det är inte lätt att välja något bland tusentals musikkonserter i Moskva. Här presenteras de mest kända konserthallarna.
Moskvas Konservatorium uppkallad efter Pjotr Tjaikovskij, Bolshaya Nikitskaya 13, Moskva, T-bana Alexandrovskij sad eller Arbatskaja, ca 20 min gångavstånd. Det finns flera hallar, vanligtvis ges konserterna antingen i Stora salen (Bol´sjoj zal), i Lilla salen (Malyj zal) eller Rachmaninovsalen. Många högt rankade internationella musiktävlingar har initierats av just Moskvas konservatorium (http://www.mosconsv.ru/en/default.aspx). Den Stora salen är magnifik och är utsmyckad med porträtt av de stora kompositörerna. Ljudet är fantastiskt.

Cirkus

Moskvas äldsta, och mest populära, cirkus är Nikulincirkusen på Tsevtnoj bulvar. Med traditioner från 1800-talet ges här härliga, familjevänliga föreställningar.
Moskvas stora statscirkus invigdes 1971 och är en stor anläggning med flera olika scener, isbana, manege för hästar, avancerad teknik och med plats för 3700 åskådare. Stora påkostade föreställningar med olika inslag av musik och show.

Reseinformation S:t Petersburg

Vi hjälper dig gärna att förbeställa evenemangsbiljetter!

Balett och opera

Biljettpriset varierar beroende på föreställning och deltagande artister. Man bör dock räkna med ungefär 900 - 1500 kronor per person för Mariinskij Teater och ca 500 kronor för andra teatrar.

Mariinskij Teatern är ett av världens mest kända balett- och operahus. S:t Petersburg har en världsberömd balettskola som fostrat många av världens mest kända ballerinor och dansare. Biljettpriserna varierar kraftigt beroende på föreställning och deltagande artister. På Mariinskij Teaterns hemsida kan man se de närmaste månadernas spelprogram. Sidan finns tillgänglig på engelska och under ”Playbill and tickets” kan du se det aktuella och det kommande programmet (testa gärna länken https://www.mariinsky.ru/en/playbill/playbill)

Michailovskij Teatern ligger på det vackra Konsternas Torg och är ett utmärkt alternativ till Mariinskij Teatern. Biljetterna brukar kosta något mindre. Michailovskij teatern ger även föreställningar i Eremitageteatern som ligger i samma byggnad som museet Eremitaget.
Teatern presenterar aktuella program på de båda scenerna på sin hemsida: http://www.mikhailovsky.ru/en/afisha/performances/ och http://www.mikhailovsky.ru/en/afisha/hermitage/.

Folkdans

En rysk folkdans- och folkmusikföreställning är en mycket glad och livlig föreställning. Häftig kosackdans till djup bassång brukar vara ett av inslagen i föreställningen. Föreställningen "Feel Yourself Russian" ges i Nikolajevpalatset med skön inramning av klassisk musik, värdar i vackra kläder, bubblande champagneglas, cocktails och snittar i pausen.

Cirkus

Den ryska cirkusen är känd över hela världen. S:t Petersburg cirkus spelar i en inomhusarena med undantag för juni-augusti då det oftast bjuds på riktig tältcirkus.

Bilder/Ryssland

Kundkommentarer

"Vi har verkligen haft en jättebra resa och är supernöjda!
Som sagt så var det ju lite programändringar fram och tillbaka innan vi reste pga installationen av Putin och helgdagen den 9 maj. Programmet ändrades igen när vi väl var på plats, men summa summarum fick de ihop det bra och vi fick se allt (även Kreml och Rustkammaren) som utlovades. Det enda som inte hanns med var besöket på landsbygdmuseet i Gorki Leninski, men det går att leva med. Det som dock gav en extra dimension till resan var just att vi fick uppleva den 9 maj, som ju är deras största helgdag. Vi missade militärparaden på förmiddagen då vi var på utflykt till Peter Paul fäsningen, men folkets parad på eftermiddagen var en otrolig upplevelse. Massor med folk på gatorna hela dagen, avspärrade gator typ Nevski prospekt som de gjort om till gågata, konserter ute i det fria, hurraropande, flaggviftande och glada människor och härligt fyrverkeri på kvällen som avslutning. Mäktigt och väldigt
positiv stämning!"

- Ann-Charlotte, maj 2018

Karta

Hotell

Hotell på resan S:t Petersburg & Moskva
Hotell på resan S:t Petersburg & Moskva
Hotell på rundresan S:t Petersburg och Moskva: S:t Petersburg: Hotel Moskva Radisson Sonya**** - Adress: Liteiny prospect 5/19, St. Petersburg,191187 Läs mer om hotellet här: https://www.radissonhote...