Skip to main content

Rundresa Gyllene Ringen

Upplev Rysslands kontraster i den Gyllene Ringen & världsmetropolerna Moskva och S:t Petersburg.


Runt Moskva, i den Gyllene Ringen, ligger några av Rysslands äldsta städer. Byggda på 1000- och 1100-talen av ättlingar till vikingahövdingen Rurik bjuder städerna Vladimir, Suzdal och Bogoljubovo på vackra kyrkor med fantastiska lökkupoler, konstskatter och mycket speciell atmosfär. På den här resan kommer du landsbygden, vardagslivet och det "riktiga" Ryssland nära samtidigt som vi besöker landets två största metropoler.

S:t Petersburg är Peter den Stores dröm om Europa, med vackra adelspalats, kanaler och parker. Moskva är den pampiga huvudstaden med maktens boning Kreml - en sjudande kontrastrik metropol där det gamla ryska riket möter dygnet runtöppna nattklubbar och superexklusiva butiker.

I resans pris ingår boende, måltider, transporter i Ryssland och utflykter med engelsktalande guide. Vi bor utmärkt på centralt belägna fyrstjärniga hotell och våra kunniga guider tar dig med till det bästa städerna har att erbjuda.
Resan till Ryssland ingår inte i resans pris men vi ordnar gärna din tåg- eller flygresa till Ryssland.

Dagsprogram

Dag 1. Avresa till Moskva
Vid ankomsten möter buss och guide för transfer till hotellet. Incheckning för två nätter.

Dag 2. Välkommen till Rysslands huvudstad
År 2017 är det hundra år sedan den ryska revolutionen ändrade mycket av livet i Ryssland och inledde en helt ny era i många andra länder runt om i världen. Ledaren för revolutionen, Vladimir Lenin, har under hela sovjeteran varit en symbol för den kommunistiska staten. Efter Sovjetunionens fall har man gjort stora ansträngningar för att "sudda ut" den gamla historien och statyter och annat som glorifierat Lenin, Stalin, Marx, Dzerzjinskij m fl har förpassats till undangömda platser. Men att minnet fortfarande lever kommer vi att upptäcka under dagens inledande tur som går till Gorki Leninskije, en liten ort belägen ca 10 km söder om Moskva. Här finns en vacker egendom med anor från 1700-talet men som främst är förknippad med Lenins liv och bortgång. Egendomen förstatligades efter revolutionen 1918 och kom att bli Lenins sommarhus, datja, och det var också här han avled i januari 1924. Idag finns här ett museum tillägnat Lenin med en del av hans privata ägodelar, böcker, möbler m m. Dessutom finns här ett utställning om livet utanför staden kunde te sig på 1800- och 1900-talen.

Efter en gemensam lunch ägnar vi eftermiddagen åt en omfattande stadsrundtur i Moskva som nu är en av Europas största och mest dynamiska metropoler. Uppe på Sparvhöjderna ligger Moskvas Universitet och härifrån har man en magnifik vy över staden med floden och Luzjnikistadion. Det nya Jungfruklostret är säte för Moskvas ärkebiskop och ett utsökt exempel på medeltida rysk arkitektur. Den imposanta Frälsarkatedralen är en kopia av den katedral som Stalin på sin tid lät spränga i småbitar men som nu på nytt signalerar rikedom och makt. Röda Torget är Moskvas absoluta hjärta, inramat av Kremls murar, Leninmausoleet, det legendariska varuhuset GUM och den fantasifulla Vasilijkatedralen med sina färgglada lökkupoler.

Dag 3. Moskva och tsarfamiljernas skatter - Suzdal
Vi inleder dagen med ett besök innanför Kremls mäktiga murar. Här får man verkligen känslan av att befinna sig mitt i händelsernas centrum. De vackra katedralerna minner om Moskvas historiska betydelse och regeringsbyggnaderna påminner om dagsaktuella händelser och politiskt spel på hög nivå. Vi ser Treenighetstornet, Tsarkanonen och Tsarklockan och hör berättelser om hela Rysslands dramatiska historia. Vi fortsätter till Rustkammaren, i vilken man bevarar en del av de enorma förmögenheter som tsar- och furstefamiljerna samlat med Fabergéägg, eleganta klänningar, vapen, stora silverskatter och eleganta slädar och vagnar.
På eftermiddagen avresa med tåg till Vladimir och vidare med buss till Suzdal. Gemensam middag.

Dag 4. Suzdal, Vladimir & Bogolubovo
I en ring runt Moskva ligger några av Rysslands allra äldsta och mest fascinerande städer. Grundade på 1000-1100-talet har de spelat betydelsefulla roller i Rysslands historia och man gott säga att detta är landet hjärta. Städer som Jaroslavl, Vladimir, Suzdal, Uglitj och Kostroma är alla charmiga småstäder som med sin rikedom av arkitektoniska pärlor är en sorts levande friluftsmuseum. Här möter oss städernas vita fästningar - Kreml - medeltida kyrkor och kloster med vackra lökkupoler i guld och blått, små pittoreska bostadshus med härlig snickarglädje, torg och trädgårdar.
Vi väljer att besöka tre av dem: Vladimir, den äldsta, Suzdal, den allra bäst bevarade och Bogolubovo, landets första "stenstad".
Suzdal brukar kallas pärlan längs Gyllene Ringen och det är lätt att förstå varför. På en yta av endast 5,5 kvadrakilometer finns här bland 300 historiska byggnader 30 kyrkor och 5 kloster. Staden grundades på order av Vladimir Monomach och omnämndes i skrift första gången i Nestorskrönikan år 1024. Vi vandrar i denna "sagostad" vid floden Kamenskas strand och besöker bl a Kreml, Födelsekatedralen, Spaso-Jefimeevskijklostret och det fina träarkitekturmuseet med utsökta hus och kyrkor.

Efter gemensam lunch fortsätter vi till Vladimir, drygt två mil söder om Suzdal. Det finns olika teorier om när staden grundades: det vedertagna året är 1108 men nya rön hävdar att den kan ha funnits redan år 990. Staden blomstrade som mest från mitten av 1100-talet fram till mongolernas invasion 1238, då stora delen av staden brändes ner. Även om den inte återhämtade sig helt har Vladimir ändå varit en av landets allra viktigaste städer. Här ser vi tre världsarv, alla från 1100-talet: Vladimirs symbol "Gyllene Porten", Himmelsfärdskatedralen och Dmitrijkatedralen med unika fresker och ikoner målade av bl a Andrej Rubljov och Daniil Tjornyj. I ett av stadens fina muséer ser vi exempel på utsökta lackarbeten med miniatyrmålningar.

Strax utanför Vladimir ligger den lilla byn Bogoljubovo, grundad på 1100-talet av fursten Andrej Bogoljubovskij, enligt legenden på den plats där Jungfru Maria visade sig för fursten. Han lät bygga sitt residens liksom det vackra klostret i pastoral omgivning som vi besöker.

Efter kvällens middag tar vi nattåget till S:t Petersburg.

Dag 5. S:t Petersburg - tsarernas stad
Ankomst till S:t Petersburg 09:45.

S:t Petersburg grundades år 1703 av tsar Peter den Store, sedan han intagit ett par svenska befästningar vid floden Nevas strand. Med envishet och järnvilja anlitade tsaren framståend italienska och franska arkitekter, som fick till uppgift att i detta träskområde ska en helt ny stad - Rysslands fönster mot Europa. Den kom inte att likna någon annan stad i det gamla Ryssland.

Vi inleder vår vistelse i denna sköna stad med en omfattande stadsrundtur. Vi kör genom de centrala delarna och ser de flesta av S:t Petersburgs viktigaste byggnader och platser såsom Vinterpalatset, Amiralitetet, Konsternas Torg, Marsfältet, Kazankatedralen, Anitjkovborn, den fantastiska Uppståndelsekyrkan, Sommarträdgården, den gamla Senat- och Synodsbyggnaden och Vasilijöns udde. Vi korsar några av stadens all broar och får njuta av alla vackra adelspalats som speglar sig i kanalerna.


Eftermiddagen ägnas åt ett besök i Peter-Paulfästningen, stadens första byggnadsverk och en viktig del av stadens historia. Här ser vandrar vi bland de historiska byggnaderna och ser bl a Trubetskojbastionen, där många poeter, författare och dissidenter suttit fängslade under tsartiden, liksom den vackra Peter-Paulkatedralen som är ätten Romanovs begravningskyrka. Utanför fästningens murar är det under vackra dagar fullt med folk som solar, umgås och t o m badar.

Dag 6. Möte med mästarna
Vid Nevas kaj och delvis inrymt i det överdådiga Vinterpalatset, som var tsarernas residens i nästan 200 år, finner vi Eremitaget, ett av världens absolut förnämsta konstmuseer. Muséets rika samlingar omfattar föremål från förhistorisk tid och antiken, konst från Asien och Europa liksom guld- och diamantskatter. I palatsets rikt utsmyckade salar erfar men en air av Rysslands tidigare storhetstider och blan d verk av bl a Rembrandt, Goya, da Vinci, Matisse och Picasso lovar vi en konstupplevelse utöver det vanliga. Vår guidade tur genom det enorma museet tar dig med till några av de absloluta höjdpunkterna.

Dag 7. Ett kejserligt sommarnöje

Under förmiddagen lämnar vi S:t Petersburg för en kort resa utanför staden. Från oktober till april beger vi oss till Pusjkin eller
som den också kallas Tsarskoje Selo/Tsarernas by. Här ser vi det grandiosa Katarinapalatset med sin vackra park och rikt utsmyckade salar, bl a det berömda Bärnstensrummet.
Under perioden maj till september besöker vi istället det imponerade Peterhof, Peter den Stores sommarpalats, vackert beläget vid Finska viken men en magnifik park.
Tillbaka i staden kanske det lockar med lite shopping eller bara en skön eftermiddag på stan. Kvällen till eget förfogande.

Dag 8. Hemresa.
Efter utcheckning väntar transfer till flygplatsen för hemresa.

Resfakta

Vi erbjuder fasta avresor med engelsktalande guider under hela året . Föredrar man att resa på egen hand eller är en hel grupp med ett specifikt intresse tar vi gärna fram förslag helt enligt era önskemål. Vi förser er med offerter, hjälper med planering och besvarar gärna alla frågor via telefon, email eller via formuläret på vår kontaktsida.

Pris & Avresor

Avresor 2020

Jan: 25 Jul: 18
Feb: 8 Aug: 1, 22
Mar: 7 Sep: 26
Apr: 11 Okt: 10
Maj: 2, 23 Nov: 14
Jun: 20 Dec: 19

Pris

Från 15 900 kr per person.

Enkelrumstillägg: från 4 000 kr

I resans pris ingår:

 • Del i dubbelrum inkl. frukost på 4-stjärniga hotell i Moskva, Suzdal och S:t Petersburg
 • Tåg Moskva - Vladimir och Vladimir - S:t Petersburg
 • Transporter och utflykter inkl. inträden enligt dagsprogram
 • 2 luncher och 2 middagar
 • Engelsktalande lokalguider
  Tillägg: Visum - se under rubríken "Visum" nedan

Tillägg:

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn - Moskva, S:t Petersburg - Stockholm/Köpenhamn alternativt båt till Helsingfors och tåg till Ryssland
 • Visum - se under rubríken "Visum" nedan
 • Måltider uttöver vad som nämns i programmet
 • Måltidsdrycker


Visum

För resa till Ryssland krävs visum. Vi hjälper till att ordna ert visum till Ryssland när resan bokas genom oss. Visumkostnaden är ej inräknad i resan pris utan tillkommer. « Läs mer

Tillägg per person:
Visum: 1 090 kr

Anmälningsavgift:

Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 2000 kr och dras av vid slutbetalning av resan.

Kvällsunderhållning

Moskva

På hemsidan www.moscowcity.com finner Du information om bl.a. teatrar, museer och shopping. Är du intresserad av opera och balett kan du via denna sida se Bolsjojteaterns program för de närmaste månaderna. Vi hjälper dig gärna att förhandsbeställa biljetter.

Balett

Opera

Folkdans

Cirkus

S:t Petersburg

Folkdans
En rysk folkdans- och folkmusikföreställning är en mycket glad och livlig föreställning. Häftig kosackdans till djup bassång brukar vara ett av inslagen i föreställningen. Pris fr. 490:- per person.

Cirkus
Den ryska cirkusen är känd över hela världen. S:t Petersburg cirkus spelar i en inomhusarena med undantag för juni-augusti då det oftast bjuds på riktig tältcirkus. Pris från ca 480 :- per person och föreställning.

Balett och opera
Mariinskijteatern är ett av världens mest kända balett- och operahus. S:t Petersburg har en världsberömd balettskola som fostrat många av världens mest kända ballerinor och dansare. Biljettpriset varierar beroende på föreställning och deltagande artister. Man bör dock räkna med ungefär 900 - 1500 kronor per person. Är du intresserad av opera och balett kan du via Mariinsky Teaterns hemsida oftast se de närmaste månadernas spelprogram. Sidan finns tillgänglig på engelska och under ”Playbill” kan du se det aktuella och det kommande programmet.
Musorgskij Teatern, vid det vackra Konsternas Torg, är ett utmärkt alternativ till Mariinskij Teatern och dessutom brukar biljetterna kosta något mindre.

Karta

Hotell

Hotell på resan Gyllene Ringen
4-stjärniga hotell i Moskva, Suzdal och S:t Petersburg. Moskva: 4* Holiday Inn Lesnaya Hotel Suzdal Sokol S:t Petersburg : 4* Radisson Sonya Hotel (observera att avvikelser förekommer)...