Transsibiriska järnvägen till Vladivostok 13 dagar

Med den Transsibiriska järnvägen från Moskva via Bajkalsjön till Vladivostok, 13 dagar.


Denna resa passar den som kan tänka sig att resa med den klassiska Transsibiriska järnvägen på egen hand men som inte vill missa viktiga sevärdheter längs vägen. Vi skräddarsyr resan och inkluderar tågresa, boende och utflykter med engelsktalande guide i Moskva, Irkutsk, vid Bajkalsjön och i Vladivostok i resans pris. Utflykterna görs på egen hand med kunniga engelsktalande lokalguider och vi rekommenderar därför denna resa för minst 2 personer. Resan är perfekt för dig som vill kombinera självständigt resande med välplanerade upplevelser på plats.

Dagsprogram

Dag 1. Moskva

Transfer från Moskvas flygplats till trestjärniga Hotel Cosmos eller likvärdigt (www.hotelcosmos.ru). Incheckning för två nätter.

Dag 2. I Moskva
Frukost. Klockan 10 möter guiden i lobbyn och vad kan passa bättre än att inleda vår kontrastrika resa med ett besök i Rysslands huvudstad?! Moskva är en smältdegel av gammalt och ultramodernt, grandios och mångfacetterad, vilande på hela det ryska rikets historia. Vi gör en omfattande stadsrundtur och hinner med ett besök på Nya Jungfruklostret som bjuder på mycket spännande historia och är ett utsökt exempel på rysk medeltida arkitektur. Vid Röda Torget, inramat av Historiska Museet, det legendariska varuhuset GUM, Leninmausoleet och den fantasifulla Vasilijkatedralen med sina färgglada lökkupoler, gör vi ett besök innanför Kremls höga röda mytomspunna murar. Här får man genast känslan av att vara mitt i händelsernas centrum när svarta limousiner i hög fart kör upp framför regeringsbyggnaderna. Vi besöker en av de tre rikt utsmyckade medeltida katedralerna med gyllene kupoler och ser även Treenighetstornet, Tsarkanonen och Tsarklockan.

Dag 3. I Moskva
Frukost. Efter lite egen tid på förmiddagen är det kl. 11 dags att bege sig till Jaroslavlstationen varifrån tåg # 70 avgår kl 13.05 mot Irkutsk.

Här är det alltid liv och rörelse; här trängs resande från när och fjärran, lastade med bagage i form av resväskor, kassar, paket och lådor. Många är som vi nyfikna resenärer med de flesta är nog på väg hem till Sibirien efter ett besök i huvudstaden. Vi stiger ombord på ett av de s k ”snabbtågen” som trafikerar sträckan Moskva—Irkutsk och börjar göra oss hemmastadda i våra kupéer.

Dag 4-6. På tåget
Transsibiriska Järnvägen från Moskva till Vladivostok vid Stilla Havet är den längsta sammanhängande tågförbindelsen i världen. Hela sträckan är 930 mil och tar 7 dygn att åka. Vi nöjer oss med en första etapp till Irkutsk vid Bajkalsjön, men det blir ändå en nätt resa på 520 mil vilket betyder att man tillbringar drygt tre dygn på tåget.
Att tågen kallas snabba beror inte i första hand på hastigheten – i genomsnitt 60 km i timmen – utan på att de gör få och korta uppehåll, inte längre än 20 minuter ens på de största stationerna.
Vår vagn, liksom de flesta andra, består av nio stycken 4-bäddskupéer och i var ände av vagnen finns WC/tvättställ. I varje kupé finns generösa utrymmen för bagaget, vilket gör att det aldrig blir trångt. Filtar, bäddlinne och handdukar ingår i servicen. Varje vagn ”pysslas om” av en vagnsvärd/värdinna som sköter städningen och ser till att det alltid finns kokande vatten i samovaren. Här kan man hämta vatten till sitt medhavda snabbkaffe eller köpa ett glas te.
Fastän tågresan är lång blir det aldrig långtråkigt. Mycket tid går åt till att betrakta det förbipasserande mäktiga landskapet med vidsträckta stäpper, enorma skogsområden och blomstrande ängar. Umgänget brukar vara livligt mellan kupéerna, med resenärer från såväl olika delar av Ryssland som världens alla hörn. Måltiderna som intas i restaurangvagnen är också sköna avbrott under dagen. Visst kan det vara trevligt att ta med lite reselektyr men vi har under åren sett många orörda böcker, stickningar och virkningar….
Städer, byar, stora floder – det finns mycket att se och fotografera.

Dag 7. Irkutsk och Bajkalsjön
Ankomst till Irkutsk kl 05.28. Frukost. Med sitt fördelaktiga läge vid Angaraflodens strand är Irkutsk ett talande bevis för att Sibirien inte alls är bara kallt och kargt – i själva verket har Irkutsk fler soldagar per år än det sydliga Kaukasus. Denna gamla handelsstad är Sibiriens äldsta, uppbyggd där karavanvägarna från Kina till Mongoliet möttes. Den gamla ryska träarkitekturen med sirlig snickarglädje är ännu idag ett livfullt inslag i gatubilden. Självfallet inleds dagen med en stadsrundtur såväl med buss som till fots för att riktigt känna på den sibiriska atmosfären.
Turen fortsätter ut till Bajkalsjön och det får nog sägas vara höjdpunkten på besöket i Sibirien. Bajkal är jordens djupaste sötvattensjö, hela 1620 meter. Den är också den vattenrikaste med nära en femtedel av jordens sötvattenreserv. I sjön och dess omgivningar har mer än 1700 arter av flora och fauna observerats, varav drygt 1000 endast finns här.
Vi fortsätter vidare till friluftsmuséet ”Taltsy” där vi äter lunch och får en god inblick i hur livet kunde te sig i dessa trakter långt tillbaka i tiden.
Turen avslutas i den lilla fiskebyn Listvjanka, precis vid Bajkalsjöns strand, för övernattning på mycket trevliga hotell ”Legend of Baikal” (www.legend-of-baikal.ru).

Dag 8. Listvjanka - Irkutsk
Frukost. Förmiddagen ägnas åt sköna promenader i den lilla byn där fisket en gång varit strålande men mattats av under senare år. Ändå vandrar man gärna bland fiskrökerierna, kikar in i den hemtrevliga kyrkan och njuter av naturen och den friska luften. Kanhända är det någon som vågar sig på ett dopp? Vattnet blir aldrig varmare än 14 grader men å andra sidan sägs ett bad här garantera evig ungdom….På eftermiddagen bär det åter till Irkutsk för vidare resa mot Vladivostok. Tåg # 2 avgår 21.20.

Day 9-10. På tåget
Ytterligare två sköna avkopplande dagar ombord på tåget.

Dag 11. Vladivostok
Tåget ankommer sin slutstation Vladivostok i ryska fjärran östern kl. 19.40. Transfer från järnvägsstationen till utmärkta Hotel Hyundai**** för incheckning.

Dag 12. Vladivostok
Frukost. Självklart blir det även här en stadsrundtur i "Österns härskare", vilket Vladivostok betyder på ryska. Denna vackra metropol vid Stilla Havet bjuder besökaren på en härlig mix av orientalisk och europeisk kultur. Här blandas gammal arkitektur med moderna byggnader, breda boulevarder, kajer och broar. Vi besöker även stadens”Oceanarium” som ger en bild av livet i vattnen runt Vladivostok.

Dag 13. Hemresa
Frukost på hotellet och utcheckning. Transfer till flygplatsen eller hamnen för hemresa eller eventuell fortsatt resa.

Obs! Alla avresetider är preliminära

Resfakta

Priser:

Priser ges vid förfrågan.
Prisexempel från cirka 25.750 kr per person
Priset gäller från två personer. Om endast är en resenär reser är priset 35 500 kr

Avresor 2019


Du kan resa året om på önskade datum.

I resans pris ingår:

  • Del i dubbelrum inkl frukost på 3- & 4-stjärniga hotell enligt program
  • Ankomst- och avresetransfer
  • Utflykter enligt dagsprogram med bil eller buss och engelsktalande guider
  • Måltider enligt dagsprogram
  • Del i 4-bäddskupé 2 klass ombord på tåget Moskva - Irkutsk - Vladivostok

Tillägg:

Enkelrum på hotellen: 4 020 kr

2-bäddskupé 1 klass: fr ca 10 900 kr / person

Visum Ryssland: 1065 kr

Flygresor:
Flygresorna till Moskva resp från Vladivostok är ej inräknade i resans pris men vi hjälper dig förstås gärna att ordna flygresan till bästa möjliga pris.

Visum

För resa till Ryssland krävs visum. Vi hjälper självfallet till att ordna visum till Ryssland när du bokar en resa med oss. Visumkostnaden är ej inräknad i resans pris utan tillkommer - se ovan. « Läs mer

Bokning

Bokning av dessa resor måste göras senast 2 månader före avresa för att vi ska kunna garantera platstillgång. I samband med bokningen vill vi ha uppgifter om fullständigt namn med exakt stavning enligt passet, födelsedata, passnummer och nationalitet.

Boende ombord på tåget

Kupé ”4-bäddskupé 2 klass”

Denna kupé är på 4 kvm har två underbäddar och två överbäddar på vardera 65x185 cm och detta är det vanligaste sättet att resa. Luftkonditionering (centralstyrd) och 220v växelström. Handdukar och sänglinne ingår. Förvaringsutrymmen för bagage finns under underbäddarna samt ovanför dörren. Varje vagn har 9 kupéer och och i varje ände av vagnen finns wc och tvättställ. Utrymmen för två vagnsvärdar, samovar, ”rökruta”. Duschmöjligheter finns på hotellrummen i Moskva, Irkutsk, Listvjanka och Vladivostok. Observera att luftkonditioneringen endast fungerar då tåget är i rörelse.

Kupé ”2-bäddskupé 1 klass”

Denna kupé är på 4 kvm har två underbäddar på vardera 65x185 cm. Luftkonditionering (centralstyrd) och 220v växelström. Förvaringsutrymme för bagage finns under bäddarna samt ovanför dörren. Handdukar och sänglinne ingår. Varje vagn har 9 kupéer och och i varje ände av vagnen finns wc och tvättställ. Utrymmen för två vagnsvärdar, samovar, ”rökruta”. Duschmöjligheter finns på hotellrummen i Moskva, Irkutsk, Listvjanka och Vladivostok. Observera att luftkonditioneringen endast fungerar då tåget är i rörelse. Tåg # 70 har inga 2-bäddskupéer varför gäster som valt 1:a klass får en 4-bäddskupé för eget bruk.

Restaurangvagnar

Det finns 2-3 restaurangvagnar på tåget där måltiderna serveras i form av frukost, lunch och middag serveras. Menyerna har nationell prägel d v s det ryska köket är dominerande. På en del perronger där tåget gör något längre stopp, 10-20 minuter, brukar det finnas möjligheter att köpa bröd, korv, ost, sylt, saltgurka osv.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring