Skip to main content

Finlands björnar - foto & natur

Makalösa naturupplevelser och enorma fotomöjligheter i trevligt sällskap...


Bara en dagsresa med bil från Åbo kan man studera stora vilda björnar på endast några meters håll om man så önskar. I Ingemansland mellan Finland och Ryssland möts både finska och ryska björnar och kommer till de skogsområden, där man studera dem på nära håll.

Dagsprogram

Dag 1.
Samling 17.30 i Silja Lines terminal i Värtahamnen i Stockholm. Avresa kl. 19.30. Vi bor i dubbelhytt med fönster och intar middag ombord.

Dag 2.
Efter frukost ombord kommer vi till Åbo kl.07.00. Bilresa via Tammerfors, Jyväskylä, Kuopio, Kajanni och Soumussalmi kommer vi till vildmarkscentret Martinselkonens hotell vid 19 -tiden. Vi gör uppehåll under dagen för lunch- och kafferaster. Vi bor i dubbelrum med dusch och WC och intar middag tillsammans på centret. I kväll samlas vi på hotellet och kan se olika filmer inspelade från gömslena och talar om de kommande dagarna.

Dag 3.
Dags för björnskådning. Vi intar frukost på centret och under förmiddagen den fortsätter vi samtalet om de kommande dagarnas program. Dessutom har vi gott om tid att också se över kamerautrustningen och ladda kamerabatterierna och kanske även vila en stund. Fulladdade kamera- och kroppsbatterier ger goda förutsättningar till trevliga och givande vistelse. Fritt program fram till middagen, som vi intar 15.00.
Efter middagen kör centrets rangers ut oss i skogen och vi når gömslena efter en oftast kort skogspromenad. Vi har sedan tid att inreda gömslet med vår utrustning. Från centret får alla med sig en termos med kaffe/te och några smörgåsar. Gott att ha framåt småtimmarna.
Kamerorna fästs med medhavda kulleder på bänkar vid varje öppning i gömslets väggar och efter provfotograferng av rådande ljusförhållanden är det sedan bara att avvakta kvällens uppträdanden.

Dag 4.
Vid sjutiden på morgonen kommer centrets personal och kör oss tillbaks till hotellet, där vi intar frukost. Sedan har du tiden fram till middagen kl. 15.00 att titta på kvällens och morgonens fotografering, ladda batterierna och kanske tanka över bilder till medhavd PC. Efter middagen körs vi åter ut till nytt gömsle och har en ny kväll, natt och morgon med nya fantastiska naturupplevelser.

Dag 5.
Centrets personal hämtar oss och vi intar frukost på centret. Vi packar sedan in vårt bagage i i bilarna och och reser ungefär 15 mil söderut till Boreal Wildlife Center i Viiksimo. Vi flyttar in i det nya hotellet, äter middag kl. 15.00 och blir sedan körda till nya gömslen för nya upplevelser.

Dag 6-7.
Ytterligare två nätter i gömslen i olika skogsmiljöer dit björnarna gärna vandrar för att leta mat. Frukost och middag ingår liksom tidigare dagar.

Dag 8.
Efter frukost på hotellet lastar vi vårt bagage och och påbörjar resan söderut mot Åbo. Vi kör via Kuhmo, Nurmes, Kuopio, Jyväskylä och Tampere till Åbo, där vi tar Silja Lines fartyg till Stockholm med avgång 20.15. Vi har hytter med fönster och intar middag.

Dag 9.
Åter i Stockholm kl. 06.10. Frukost ombord.

Resfakta

Antal dagar: 9 dagar

Anmälningsavgift: Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 2.000 kr och dras av vid slutbetalning av resan.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring: Det är viktigt att ha en bra avbeställningsförsäkring om något inträffar före avresan. Vi rekommenderar och säljer Europeiskas avbeställningsskydd och reseförsäkringar.

Visum: För resan krävs inte visum.

Avresor

Avresa: Resan genomförs vid förfrågan. Kontakta oss för mer information

Avreseort: Stockholm
Ankomstort: Stockholm

Pris

Nedan priser är preliminära.

Pris från
: ca 18.000 kr

I priset ingår

  • Båtresa Stockholm – Åbo t o r i dubbelhytt med fönster
  • Frukost och middag från middag dag 1 t o m frukost dag 9
  • Två övernattningar i Martinselkonen och tre i Viiksimo i del dubbelrum med dusch/wc
  • Fem nätter i gömsle för en person
  • Transporter till/från gömslena
  • Smörgås och kaffe/te varje natt i gömslet samt foder som läggs ut framför gömslena varje eftermiddag.

    I priset ingår ej:
    måltidsdrycker utöver vad som ingår i priset på vildmarkshotellen, luncher och reseförsäkring.

Transporter


Tallink Siljas färja Stockholm - Helsingfors tur och retur
Tider för avresa: Färjan avgår kl 17.00

Anslutning till Stockholm: ordnas på egen hand.