Skip to main content

Terra Incognita - det okända Vitryssland med Svd accent

En intressant resa till ett för många okänt land

Följ med på en mycket intressant resa till ett för många okänt land, Vitryssland. På svenska ambassaden i Minsk möter vi vår ambassadör och får en intressant inblick i samarbetet mellan Sverige och Vitryssland. Vi besöker Marc Chagalls födelsestad Vitebsk och får en inblick i den vitryska vardagen – långt från nobelpristagare och världsberömda konstnärer.

Ciceron är Arne Ellefors som i över 15 år verkat för att främja affärsrelationerna mellan Sverige och Vitryssland.

Höjdpunkter

 • Möt det genuina Vitryssland
 • Chagalls födelsestad Vitebsk
 • Vikingastaden Polodsk
 • Disna

Dagsprogram

Dag 1. 13/9 Stockholm - Minsk - Vitebsk
Efter ankomst till flygplatsen i Minsk kl. 13.00 möts vi av vår ciceron och vår busschaufför. På väg till Vitrysslands kulturella huvudstad Vitebsk besöker vi Khatyn Memorial, ett av de mest gripande minnesmonumenten från andra världskriget.
Vi intar något lättare att äta på vägen och ankommer på kvällen till Vitebsk, Chagalls barndomsstad och ”hans andra Paris”. Incheckning på vårt hotell. Vi får ett traditionellt vitryskt välkomnande i samband med en kortare presentation om vår gemensamma svensk/vitryska historia innan vi äter en gemensam välkomstmiddag.


Dag 2. 14/9 Vitebsk i Marc Chagalls fotspår
Under frukosten på hotellet inleder vi dagen med en kort filmpresentation om Marc Chagall och hans relation med Vitebsk. Vi besöker konstnärens barndomshem, museum och även Chagalls Art School. Dagen bjuder även på en promenad i “Chagallkvarteren”, sightseeing och om vädret tillåter, ett besök i ett spektakulärt ateljéhus utanför Vitebsk, där en målare med kultstatus har bott. Lunchen äter vi i Saltmagasinet och kvällens gemensamma middag intas på hotellet där vi även provar den vitryska vodkan. Upprymda kanske det t.o.m. kan bli några danssteg för de som önskar.

Dag 3. 15/9 Polotsk, Europas mittpunkt och Minsk
Efter frukost åker vi till vikingastaden Polotsk, Vitrysslands vagga fylld av svensk historia. Här besöker vi den berömda Sofiakatedralen och upptäcker Europas mittpunkt. Lunch på erkänd restaurang i centrum.
Innan vi åker genom den vitryska landsbygden till distriktet Glubokoye, upplever vi en unik färjetransport i Vitrysslands minsta stad Disna. Vi kommer också där att få uppleva spännande och tänkvärda exempel på lokal hållbar utveckling.
Vi besöker ytterligare en av Europas mittpunkter vid Sjo. Här bjuder vi på en vitrysk buffé i lantlig miljö. Vi passerar Glubokoye med dess imponerande katedraler. Sent på kvällen är vi åter i Minsk, där vi upplever Minsk by night inkluderande stadens berömda bibliotek i nattbelysning. Övernattning i Minsk.

Dag 4. 16/9 Minsk och möte med nobelpristagarinna
Efter frukost inleder vi dagen med ett besök på den svenska ambassaden där vi har ett inplanerat möte med vår svenska ambassadör som förmedlar intryck från Vitryssland. Samtal kring bilder och relationer mellan Sverige och Vitryssland. Vi avslutar med en lättare buffé på ambassaden.
Efter mottagningen gör vi en stor sightseeingtur i Minsk .Det finns tid för egna upptäckter och shopping. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en utvald restaurang i Minsk.

Dag 5. 17/9 Minsk-Stockholm
Efter frukost på hotellet ägnas en liten del av förmiddagen till ett besök på det nya spektakulära och pampiga Patriotiska muséet. Vi fortsätter sightseeingen utefter Minsks paradgata och omgivningar innan vi flyger tillbaka till Sverige kl. 15.00.

Resfakta

Pris: 12 650 kr

I resans pris ingår:

 • Flyg Stockholm-Minsk t/r
 • 2 nätter i del i dubbelrum i Vitebsk

 • 2 nätter i del i business dubbelrum i Minsk

 • Transfers, utflykter och entréavgifter enligt program

 • 4 frukostar

 • 3 luncher

 • 4 middagar

 • Svensk färdledare och engelsktalande lokalguider

 • Svensk miljöskatt

Tillägg

 • Enkelrumstillägg 1.750 kr

Flyg

Vi flyger med Belavia:

13 september Stockholm - Minsk 10:25 - 13:00
17 september Minsk - Stockholm 15:00 - 15:40

Observera att flygtiderna är preliminära.

Hotell

Hotel Luchesa **** i Vitebsk (www.luchesa.by)
Hotel Minsk**** i Minsk (www.hotelminsk.by/en/)

Anmälningsavgift

Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 5000 och dras av vid slutbetalning av resan.

Ciceron:

Ciceron på resan är Arne Ellefors som i över 15 år har genomfört resor till Vitryssland och verkat för att främja affärsrelationerna mellan Sverige och Vitryssland genom SBBA, Swedish Belarusian Business Association. Han har varit chef för Östersjöns turistsamarbete och erhöll 1998 priset som Europas turistprofil.

Bildgalleri

Hotell

Hotell Vitryssland SvD accent
Hotell - Hotel Luchesa **** i Vitebsk ( www.luchesa.by ) Hotel MInsk **** i Minsk ( www.hotelminsk.by/en )...