Skip to main content

Terra Romantica - upplev Ungern med Svd accent

Lär känna Ungern genom landets mat, kultur och historia

Under vår resa besöker vi Ungerns tre historiska huvudstäder, dinerar på någon av landets mest anrika restauranger och bor på klassiska Hotel Gellért i Art Nouveau-stil med sin historiska SPA-anläggning. 
På Svenska Ambassaden får vi lära mer om Ungern av idag men även följa Raoul Wallenberg och Per Anger och deras minnesmärken i staden. Vi besöker Szentendre, Donaus Montmartre, med konstnärskolonier, krokiga gränder och färgglada barockhus. Via Esztergom med sin berömda katedral beger vi oss till Bratislava, Slovakiens huvudstad. 

På helt nyrenoverade Littke Palace i Pécs, den ungerska romantikens huvudstad tillika europeisk kulturhuvudstad, avslutar vi resan. Stefan Csaszar kom som flykting till Sverige 1956 och berättar om sin flykt och sitt liv som en av Ungerns största ”vinbönder” med export till bl.a. Sverige. Han leder en vinprovning och vi utsätter Palatsets kök för en omfattande matutmaning. Arne Ellefors, som har varit vald till Europas turistprofil, är vår ciceron på denna temaresa som är speciellt framtagen för SvD accent. 
 

Dagsprogram

Preliminärt dagsprogram

Observera att detta är ett preliminärt dagsprogram. Ett uppdaterat program presenteras under november månad.

Dag 1. 25/3     Ankomst till Budapest
Vi tar morgonflyget direkt från Stockholm Arlanda till Ferenc Liszt Airport i Budapest, dit vi ankommer ca kl 11.  Under dagen lär vi tillsammans med vår lokala guide känna de centrala delarna av Budapest med bland annat Judiska kyrkogården och Wallenberg Memorials.

Vårt hem under vistelsen i Budapest är anrika Danubius Hotel Gellért, som i över ett sekel välkomnat gäster från hela världen. Hotellet är ett landmärke i Budapest och spaavdelningen med sina inom- och utomhusbassänger, är väl värd ett besök. Hotellets restaurang, där vi intar resans första middag, är en klassiker bland stadens restauranger och anses hålla hög standard.

Dag 2. 26/3     Budapest
Efter en härlig frukostbuffé gör vi en fördjupad sightseeingtur i Budapest. Ett av dagens mål intas på den klassiska restaurang Gundel som sedan slutet av 1800-talet serverat kända och okända gäster klassisk, ungersk mat.

Efter lunch finns möjlighet att på egen hand upptäcka Budapest och vad staden har att erbjuda av shopping, spännande kaféer och badmöjligheter. Vår ciceron medverkar med förslag och gruppgemensamma aktiviteter för dem som önskar.  

Dag 3. 27/3     Szentendre och Svenska Ambassaden i Budapest
Utflykt till Donaus Montmartre, den romantiska konstnärsstaden Szentendre som ligger ca 2 mil norr om Budapest. Vi äter lunch på en typisk ungersk restaurang och återvänder på eftermiddagen till Budapest för ett besök på Svenska ambassaden. Den svenske ambassadören presenterar svensk-ungerska relationer och vi får höra om Raoul Wallenberg och Per Angers roll under judeutrotningen. Vi får även tillfälle att se en ny film på ämnet och avslutar besöket med en gemensam buffé på ambassaden.

Dag 4. 28/3     Ezstergom, Bratislava och Budapest by night
Dagsutflykt till Bratislava, Slovakiens huvudstad, belägen ca 20 mil från Budapest. Efter 5 mil når vi Ezstergom, en av Ungerns äldsta städer med anor ända från romartiden. Staden var Ungerns huvudstad under ca 300 år från 900-talet och här finns en imponerande basilika.

Bratislava är en av Europas mindre huvudstäder och domineras av slottet, med anor från 800-talet. Vi gör en sightseeing i staden och äter lunch på typisk slovakisk restaurang innan vi återvänder till Budapest. Temat för kvällen är Budapest by night och stadens upplysta broar!

 

Dag 5. 29/3     Pécs – Romantikens huvudstad
Utflykt till Pécs, en romantisk pärla. Terra Romantica! Pécs är en mångkulturell universitetsstad med puls och intressant historia. Staden utsågs till europeisk kulturstad 2010 och finns även upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

En kunnig lokalguide visar oss stadens sevärdheter. Här föddes den ungerske opkonstnären Vaserely och här finns fina butiker med glas, porslin och läder. Keramiken, som även skapat det spektakulära takteglet finns här rikligt representerat liksom imposanta gamla byggnader. Att det är kärlekens stad kommer det att ges många exempel på.

Vi övernattar i familjen Littkes gamla palats som nu har blivit ett toppmodernt hotell och genomför en vinprovning av ungerska viner i de spännande valven. Vinprovningen leds av den ungerske ”vinbonden” Stefan Csaszar som flydde från Ungern efter Ungernkrisen 1956. Han etablerade sig i Sverige men driver också vingård och hotell och exporterar ungerskt vin till Sverige. Denne personlighet (svensktalande) kommer att förklara det ungerska vinets hemligheter för oss.

Dag 6. 30/3     Hemresa
Efter en härlig frukost på hotellet hinner vi med en kortare sightseeing på väg till flygplatsen i Budapest och sista minuten information kring inblickar i detta mångkulturella område. Vårt flyg lyfter 15.00 vi planerad ankomst till Stockholm Arlanda är 17.10.

 
 
 
 
 

Resfakta

Pris: 16 900 kr

 I resans pris ingår:

  • Flyg Stockholm-Budapest t/r med Norwegian
  • 4 nätter i del i dubbelrum i Budapest

  • 1 natt i del i dubbelrum i Pécs

  • Transfers, utflykter och entréavgifter enligt program

  • 5 frukostar

  • 4 luncher

  • 5 middagar med vin/måltidsdryck

  • Svensk färdledare och engelsktalande lokalguider

  • Svensk miljöskatt

 Tillägg

  • Enkelrumstillägg  2 400 kr  

Flyg

Vi flyger med Norwegian:

25 mars  Stockholm - Budapest  08:45 - 10:50
30 mars  Budapest - Stockholm  15:00 - 17:10

Observera att flygtiderna är preliminära.

Hotell

Danubius Hotel Gellert **** i Budapest (https://www.danubiushotels.com/hu/szallodak-budapest/danubius-hotel-gellert)
Hotel Littke Palace**** i Pécs (https://www.littkepalace.com/)

Anmälningsavgift

Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 5000 och dras av vid slutbetalning av resan.

Ciceron:

Ciceron på resan är Arne Ellefors som i över 30 år jobbat med resande i Europa och verkat för att främja affärsrelationerna mellan Sverige och Östeuropa. Han har varit chef för Östersjöns turistsamarbete och erhöll 1998 priset som Europas turistprofil. Han har under 2018-19 genomfört två uppskattade resor till Vitryssland för SvD accent. 

Hotell

Hotell Terra Romantica
Danubius Hotel Gellért, Budapest ( https://www.danubiushotels.com/en/our-hotels-budapest/danubius-hotel-gellert ) Littke Palace, Pécs (https://www.littkepalace.hu/)...