Skip to main content

Dubai, Abu Dhabi och Oman

Lyx, oaser och ökensafari.


Vår resa till den spännande arabiska halvön tar dig med till Dubai och Abu Dhabi, två av de sju emiraten som bildar Förenade Arabemiraten. Vi besöker även det spännande sultanatet Oman. Ett arabiskt äventyr som förutom skyskrapor och luxuös shopping bjuder på sanddyner, oaser, marknader, kameler, hästar och sköna bad. En magisk blandning av kultur och historia, lyx och flärd och utmärkta hotell. Tusen och en natt - igår och idag.

Resfakta Emiraten & Oman

Reslängd: 10 dagar

Pris: fr 28.800 kr

I resans pris ingår:

  • Flygresa Stockholm-Dubai, Muskat-Stockholm
  • Del i dubbelrum inkl. frukost på bra 3 & 4-stjärniga hotell
  • 6 luncher, 5 middagar
  • Transporter, utflykter och inträden enligt dagsprogram
  • Svensk färdledare
  • Engelsktalande lokalguider
  • Dricks till chaufförer, lokala guider och restauranger vid gemensamma måltider

I resans pris ingår ej:

  • Måltidsdrycker
  • Enkelrumstillägg: 7 150 kr

Dagsprogrammen är väl planerade av oss men vi reserverar oss för ändringar utom vår kontroll t ex om vissa objekt stängs p g a icke annonserade religösa högtider, officiella besök eller väderförhållanden.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Dagsprogram

DAG 1 – Stockholm - Dubai

Avresa från Stockholm/Arlanda med Emirates till Dubai. Vid ankomsten till Dubai strax för kl. 23 väntar buss och guide för transfer till hotellet där vi checkar in för tre nätter.

DAG 2 – I Dubai
Dagen börjar med en rundtur till de äldre stadsdelarna där vi ser ”bastakia” med sina fina hus och gränder från 1800-talet och tar en promenad genom guld- och kryddmarknaderna. Självfallet tar vi en tur med en abra, den traditionella båttaxin, över viken. Efter en härlig arabisk lunch återvänder vi till hotellet för lite vila och tid på egen hand. På kvällen väntar ett äventyr i öknen – en ”beduinsafarimiddag”.

Dag 3 - I Dubai
Denna förmiddag ägnar vi oss åt de moderna delarna av staden. Vi tar en snabb båt genom marinan, fortsätter ut runt de berömda konstgjorda öarna som bildar “The Palm” och passerar förbi världens kanske lyxigaste hotell - Burj Al Arab. Turen avslutas i det eleganta shoppingcentret Dubai Mall där vi besöker det stora akvariet. Som final väntar världens högsta byggnad, Burg Al Khalifa 828 m. Vi tar hissen upp till 124:e våningen (av totalt 160) varifrån ett vidunderligt panorama utlovas!

Lunchen och eftermiddagen spenderas på egen hand.
Aftonen bjuder på en trevlig middagskryssning ombord på en Dhow – en traditionell typ av båt som ända fram till 1970-talet använts för att skeppa varor till och från emiraten. Vi kryssar i den upplysta viken omgiven av nya och traditionella byggnader.

DAG 4. Dubai – Abu Dhabi
Resan fortsätter till emiratet Abu Dhabi, det största av de sju emiraten som utgör UAE. Efter ca 2 timmar är vi framme och beger oss direkt till Zayedmoskén, Abu Dhabis vackra moské och en av de största i världen, med plats för 30 000 gudstjänstdeltagare. Under en kortare stadsrundtur passerar vi de kungliga palatsen liksom även det berömda Hotel Emirates Palace där allt är guldfärgat eller gjort av rent guld; det kan även finnas guld i maten… Från den konstgjorda Lulu Island har man en imponerande vy över Abu Dhabi.

Efter lunch gör vi ett intressant besök på Falksjukhuset, världens största och mest välrenommerade. Här tar man årligen emot över 6000 falkar för undersökning och behandling och här får vi insikt i hur viktig falken är i den arabiska kulturen. Idag håller man falkar mest som hobby även om det fortfarande finns falkar som används till jakt eller som är tränade att hålla duvor borta från byggnader i de nya, moderna städerna.

Resten av dagen och kvällen till eget förfogande i Abu Dhabi för att upptäcka staden och njuta av hotellets stora utbud.

DAG 5. Abu Dhabi – Al Ain
Efter frukost reser vi vidare till Al Ain, den nästa största staden i emiratet Abu Dhabi. Al Ain kallas ibland Gulfens Trädgårdsstad tack vare sin grönska med parker, trädgårdar och alléer.

Med sitt rika kulturella arv och uråldriga visdom är Al Ain emiratets andliga och religiösa centrum. Oaserna som utgör kärnan till denna stad är kulturlandskap som formats tack vare det sinnrika antika bevattningssystemet med kanaler s k falaj. I generationer har Abu Dhabis olika stammar ägnat delar av året till fiske och pärlfiske från en ö och vissa tider på året till dadelodling och kameluppfödning i oaserna. Dagens moderna Al Ain är byggt runt de i stort sett orörda oaserna.

Tillsammans med vår guide går vi på en spännande promenad genom oasens smala gränder och får höra allt om ökenbornas jordbruksteknik och mer om falajsystemet som förser oaserna med vatten från bergen. I stadens museum berättas mycket intressant om den arabiska kulturen.

Eftermiddagen till eget förfogande innan kvällens gemensamma middag.

DAG 6. I Al Ain
Dagen börjar med ett besök på kamelmarknaden där vi får se vad det är som gör en kamel mer attraktiv än en annan. På marknaden köpslår man även om getter, får och kor. Som de flesta av stadens invånare går vi vidare till den lilla stadens färgrika grönsaks- och fiskmarknad. Se och lär hur man köpslår effektivt!

Vi fortsätter upp på områdets högsta berg, Jebel Hafeet, för att beundra utsikten och avnjuta en god lunch.

Eftermiddagen och kvällen till eget förfogande t ex i hotellets sköna trädgård och poolområde. Gemensam middag på hotellet.

DAG 7. Al Ain - Oman
Idag startar vi tidigt för att resa från Al Ain till Oman. Klockan 9 kommer vi till gränsen där vi byter buss och träffar en ny guide.

Vårt första stopp blir i Birkat Al Mauz eller “byn av lera”. Detta är ett helt samhälle med gamla hus byggda av lera; de flesta i ruiner men ändå till viss del bebodda. Byn var en gång i tiden berömd för sina bananplantager men idag är det främst dadelodlingar som gäller. Här får vi också se det traditionella bevattningssystemet som sedan århundraden har gett liv till oasen.

Härifrån forsätter vi till Wadi of Maedeen, en dalgång vid foten av Jebelbergen med en vacker vattenkälla. Jabal Akhdar, eller Det gröna berget på arabiska, är 2800 meter högt och hit upp åker vi med fyrhjulsdrivna bilar för att njuta av såväl lunch som utsikt.

Vi spenderar natten på trevliga Sahab hotel, beläget 2000 m ö h omgivet av spännande områden med 20 miljoner år gamla marina fossiler och fina trädgårdar med mängder av blommor och andra växter. På terrassen, i poolen eller jacuzzin är det ljuvligt att betrakta omgivningarna.

DAG 8. Nizwa – Bahla - Jabreen
Efter tidig frukost beger vi oss ner tillbaka till Birkat Al Mauz där vi åter går ombord på bussen.

Dagens tur bjuder på skönheten hos de inre delarna av Oman liksom ett besök i Nizwa, landets huvudstad under medeltiden. Idag är oasstaden landets kanske mest populära turistort med sina historiska byggnader och det Runda fortet. Självklart besöker vi fästningen med sitt enorma runda försvarstorn, byggt på 1600-talet av Imam Sultan Bin Saif Al Ya´Aruba. Den som önskar och orkar följer med upp till toppen längs en smal vindlande trappa.

Vi fortsätter vidare till Nizwa Souq, basaren som är berömd för sina rikt ornamenterade dolkar, s.k Khanjar, liksom rikt arbetade silversmycken.

På vår väg mot Bahla stannar vi till i oasen Tanuf, berömt för sitt fina mineralvatten som även buteljeras här. Fortet i Bahla är Omans äldsta och tillika det första som är byggt i islamsk stil. Vi gör ett stopp för fotografering och fortsätter till palatset Jebreen, vilket räknas som Omans finaste palats. Byggt på 1600-talet blev det ett centrum utbildning och vetenskap. Interiörerna bjuder på vackra takmålningar och intrikata träsniderier. Efter lunch på en lokal restaurang fortsätter vi till huvudstaden Muskat där vi checkar in på vårt hotell för två nätter.

DAG 9. I Muskat
Vi ägnar förmiddagen åt en halvdagstur I Muskat med omgivningar och startar med ett besök i stora moskén, ett utsökt vackert byggnadsverk, uppfört under sex år mellan åren 1995 och 2001. Den stora ljuskronan är gjord av Swarovskikristall och den enorma mattan i bönehallen är vävd av finaste persiska silke. Byggnaden i sig är gjord av högkvalitativ sandsten från Rajastan medan såväl stora som små bönerum är klädda med italiensk marmor. Runt moskén finns fem minareter, vilka symboliserar islams fem pelare eller grundregler. Detta är något som man definitivt måste se!

Från moskén fortsätter vi längs Ambassadgatan (obs! här råder fotoförbud) to den gamla delen av Muskat: souken Muttrah – en traditionell omansk marknadsplats. Här finns mängder av varor, inte minst typiska omanska souvenirer som omansk rökelse (Frankincense), dolkar ”khanjar”, vackra silversmiden och Pashminasjalar. Med vår lokale guide hittar vi rätt bland marknadsstånden och kan vara säkra på att få absoluta bästa pris på inköpen (att pruta hör till och ingår i den dagliga handeln!).

Nästa uppehåll gör vi vid Bait Al Zubair Museum. I ett litet fint hus finns här en utsökt samling arkeologiska fynd liksom traditionella klädedräkter och smycken. Här finns även en intressant utställning med gamla foton som visar livet i Muskat före ”renässansen” som startade i samband med hans majestät Sultanen Qaboos tillträde till makten 1970. Härifrån beger vi oss till sultanens palats, omgivet av de två forten Mirani och Jalali, vilka byggdes av portugiserna då de på 1500-talet härskade över Omans kuststäder.

Lunchen serveras på restaurang Maida Omani i Qurum varefter vi åker tillbaka till hotellet. Eftermiddagen till eget förfogande. De som så önskar kanske tillbringar några timmar på stranden.

DAG 10. Hemresa
Medan det fortfarande är mörkt lämnar vi hotellet för att ta flyget tillbaka till Stockholm redan 04:55. Efter ett kort stopp i Dubai beräknas vi anlända till Stockholm 11:55.