Skip to main content

Kaukasus - 3 länder

RUNDRESA GEORGIEN, ARMENIEN & AZERBAJDZJAN


Bedåras av charmen under vår resa till tre kaukasiska länder - Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. I trakter där livet räknas som en gåva och gästvänligheten är en dygd möts du av värme och gästfrihet. Storslagen natur med vilda höga bergsmassiv och pastoralt sköna landskap, uråldriga kulturer och hemlighetsfulla traditioner. En skön blandning där väst möter orienten, kristendom och islam, storslagen arkitektur och minnen från den legendariska Sidenvägen.


Solen, vinet, maten och det behagliga tempot är kanske den största anledningen till att man i dessa trakter kan finna några av världens äldsta personer. Fastän tiden efter frigörelsen från sovjetmakten inte varit friktionsfri ser man ändå hos dessa stolta folk, som alltid värnat sin frihet och särart, ett hopp om en strålande framtid. Kryddade med ljuvligt god mat och dryck vågar vi lova oförglömliga dagar i glädjens tecken.

Dagsprogram

DAG 1. STOCKHOLM—BAKU

Avresa från Stockholm via Kiev till Baku. Preliminär avresetid 11:35. Vid ankomsten till Jerevan ca kl 00:35 väntar buss och chaufför för transfer och incheckning på vårt utmärkta och centralt belägna Hotel Central Park.

DAG 2. I BAKU & GOBUSTAN

Republiken Azerbajdzjan är ett litet land i Transkaukasien som till största delen ligger i Asien men med en liten landremsa i Europa. Enligt FN är Azerbajdzjan ett västasiatiskt land men räknas politiskt som europeiskt. Landet gränsar till Armenien, Georgien, Iran, Ryssland och Turkiet samt Kaspiska havet. På vår resa besöker vi huvudstaden Baku med omgivningar.

Dagen börjar med en tur till nationalparken Gobustan, belägen ca 6 mil sydväst om Baku mellan det stora Kaukasusmassivet och Kaspiska Havet. I detta mycket intressanta område finns ca 6000 hällristningar föreställande människor, djur, krig, rituella danser, båtar, kamelkaravaner, solen, stjärnor och mycket mera. Denna konst sägs vara mellan 5000 – 40 000 år gammal och visar på hur människorna levde här under förhistorisk tid fram till medeltid. Här finns även grottor, boplatser och gravar. Naturen i sig är också intressant med lervulkaner och gasstenar och hela området finns sedan 2007 på UNESCOs världsarvslista.

Tillbaka i staden gör vi en stadsrundtur för att uppleva denna stad som idag nog är den i Euroasien som växer och förändras snabbast. Här ser vi den historiska, muromgärdade stadskärnan från 1200-1500-talet med bl.a. Sjirvansjahernas Palats, medeltida badhus, karavanserajer och Jungfrutornet. Från förra sekelskiftet ser vi det Baku som växte fram i och med oljeindustrins tillväxt liksom de något mindre charmiga stadsdelarna som byggdes under den sovjetiska eran. Dagens snabba byggen består av moderna höghus och skyskrapor och en hel del spännande arkitektur. En mix som någon beskrivit som en blandning av Paris och Dubai.
Gemensam middag på trevlig restaurang i centrum.

DAG 3.BAKU MED OMGIVNINGAR - TBILISI

På förmiddagen åker vi ut på Absjeronhalvön för att besöka det före detta zoroastriska templet Atesjgyah eller Eldtemplet (Huset av Eld). ”Atash” är ett persiskt ord för eld vilket talar om att detta var ett tempel för elddyrkare, de människor som under två årtusenden bekände sig till zoroastrismen, vilken var den dominerande religionen i det stora persiska riket. De naturliga brinnande gas- och oljekällorna här blev av naturliga skäl helig mark för denna religion vars ”huvudingredienser” är de fyra grundelementen jord, luft, eld och vatten. Efter lunch strosar vi längs boulevarden nere vid havet och bland den nya elitens luxuösa bostäder i city. Kvällen fri för middag på egen hand innan vi tar nattåget till Tbilisi.

DAG 4. TBILISI – MTSCHETA—TBILISI

Jag älskar varmt denna underbara trakt, en inkarnation av storslagen skönhet och styrka…” Så börjar författaren Maxim Gorkij sin beskrivning av Georgien. Han är bara en av många författare och konstnärer som hämtat inspiration i denna sköna trakt där solen slösar med sina strålar och naturen är både storslagen och frikostig; enligt legenden lär Gud ha skänkt georgierna det land han tänkt spara till sig själv. Det här är också det antika landet Kolchis där Prometheus satt fjättrad och varifrån Jason hämtade Det Gyllene Skinnet.

Vi kommer fram till Tbilisi på morgonen och startar dagen med en brunch. Vi gör sedan en tur och åker några mil utanför staden för att genast uppleva Georgiens historia och spektakulära natur. Mtscheta blev på 1000-talet huvudstad i det östgeorgiska riket och dess kulturella och religiösa centrum. Staden domineras av den mäktiga katedralen Svetitschoveli som uppfördes i början på 1000-talet, enligt legenden på den plats där den unga Sidonia dog och begravdes med Jesu mantel i sina armar. Mitt emot Svetitschoveli finner vi på en kulle den unika Dzjvarikyrkan från 500-talet. Platsen räknas som den heligaste i Georgien då det var här St Nino enligt traditionen satte ner ett kors för att ersätta tidigare hednagudar. Båda dessa kyrkor är upptagna på UNESCO:s världsarvslista.
Tillbaka i staden checkar vi in för tre nätter på mycket trevliga Hotel Old Meidan och äter sedan en middag på någon av stadens många härliga restauranger.

DAG 5. I TBILISI

Huvudstaden Tbilisi har en lång och spännande historia och har sett såväl hunner, romare, turkar, araber och perser som sina härskare. Belägen i Kuraflodens dalgång, omgiven av berg från tre håll har Tbilisi en mycket speciell profil med en säregen bebyggelse som liksom klamrar sig fast efter bergssidorna. Typiskt för staden är de många kyrkorna med konformade torn och trähusen med fantasifull och generös snickarglädje. Här finns sköna jugendkvarter och här pågår en ständig upprustning som ger staden en fräsch och kontinental prägel. Vi upplever stadens alla sidor under vår stadsrundtur med såväl buss som till fots. Vi ser bl.a. Metechikyrkan, synagogan, Sionikatedralen, Fredsbron, Antjischatikyrkan och de berömda badhusen. Huvudgatan Rustaveli är kantad av vackra 1800-tals hus och nationalmuséets skattkammare finner vi utsökta guldföremål från 1000-talet f.Kr.
Tid till eget förfogande på eftermiddagen. Gemensam traditionell middag.

DAG 6. UTFLYKT TILL VINETS LAND – KACHETIEN

Den georgiska vinkulturen sägs vara den äldsta i världen med anor 8000 år tillbaka och vi ägnar dagen åt en tur till vinregionen Kachetien.

Förmiddagen ägnas först åt ett besök på en 1800-talsegendom i Tsinandali innan vi fortsätter till Schuchmanns vingård i Kisischevi, ett intressant projekt startat av den tyske affärsmannen Burkhard Schuchmann , www.schuchmann-wines.com. Detta medelstora företag producerar sofistikerade viner enligt såväl traditionella som moderna tekniker. Under vår rundvandring och avsmakning får vi höra mycket intressant om skillnaderna mellan gammal georgisk och modern europeisk teknik. Georgierna pressar druvorna i trä- eller stenpressar och lagrar det i jättestora leramforor s k kvevri som grävs ner i marken. Än idag är det många som har vinkällare s k marani med pressar och kvevri.
Efter besöket väntar en härlig lunch på terrassen med skön utsikt över odlingarna.

På vår väg tillbaka till Tbilisi besöker vi klostret Bodbe med den heliga Ninos grav; Sankta Nino är den kvinnliga aposteln som införde kristendomen i Georgien. Hennes grav räknas som en av den ortodoxa kristenhetens mest heliga platser och är en populär vallfartsort. Helt nära ligger den befästa och vackra 1700-talsstaden Sighnagi där man vandrar bland mycket välbevarade gamla kvarter med otroligt charmiga hus prydda med sirliga träbalkonger.

Kvällen till eget förfogande.

DAG 7. TBILISI – HAGPATH – SEVANSJÖN - JEREVAN

I dag är det dags att lämna Georgien och fortsätta resan i Armenien. Vi lämnar Tbilisi och efter ca en och en halv timme når vi gränsen vid Sadakhlo/Bagratashen där vi byter buss och träffar vår armeniske guide. Vår första bekantskap med Armenien blir vid ett av Armeniens världsarv på UNESCOs lista. Det vackra klostret Haghpat, grundat redan i slutet av 900-talet, är beläget på en hög platå där klosterbyggnaderna avtecknar sig mot de branta skogsklädda bergssidorna. Vi vandrar runt och beundrar den tidiga sköna armeniska arkitekturen med kyrkor, kapell, gravkammare, klocktorn, bibliotek, broar och refektorier.
Vi fortsätter genom det vackra bergslandskapet mot den högt belägna Sevansjön 2000 m ö h. Detta är världens nästa största fjällsjö och upptar en stor del av Armeniens territorium. Högt ovanför sjön besöker vi Sevanklostret från 700-800-talen där vi njuter av utsikten och stillheten.

Sen eftermiddag kommer vi till Jerevan där vi checkar in för tre nätter på fina Hotel Aviatrans och äter en god middag.

DAG 8. I JEREVAN

Armenien är ett bergsland, beläget drygt tusen meter över havet, och brukar av armenierna själva kallas för det himmelska landet. Landet vilar på en mycket gammal historia med sitt ursprung i ett av världens äldsta riken, Urartu, som blomstrade på 800—300-talen f Kr.
Jerevan är huvudstad i Armenien och har fått sitt namn efter den urartiska fästningen Erebuni, grundlagd vid samma tid som Babylon. Rundturerna i Jerevan ger såväl en god historisk återblick som ett möte med en livfull, ljus och charmig storstad.
Ett par mil utanför Jerevan ligger en av flera tidigare huvudstäder, Etjmiadzin, med anor från 300-talet. Det är med stolthet man påminner om att Armenien var det första landet som officiellt antog kristendomen år 301. Etjmiadzin är högsäte för den armeniska apostoliska kyrkan och som sådan ansedd som en av de heligaste städerna. Katedralen här anlades år 303 under den förste armeniske patriarken Grigor och är ett av de mest intressanta exemplen på gammalarmenisk byggnadskonst, liksom även ruinerna efter den närbelägna katedralen Zvartnots från 600-talet.

Vi äter lunch på ett trevligt ställe i Etjmiadzin för att på eftermiddagen stifta bekantskap med Armeniens stolthet och tillika en av de viktigaste exportprodukterna - den berömda och mycket goda armeniska konjaken. Winston Churchill fick på sin tid drycken levererad speciellt till London. Vi bekantar oss med tillverkningen och avsmakning står självklart på programmet! Kvällen till eget förfogande.

DAG 9. I JEREVAN MED OMGIVNINGAR

Ett besök i det världsberömda Matenadaran-museet är ett måste när man är i Jerevan. Här finner vi en unik samling av urgamla skrifter, böcker och urkunder. En utflykt i det armeniska landskapet tar oss till det antika soltemplet Garni, den enda byggnaden i Armenien som bevarats från hellenistisk tid. Det egendomliga grottklostret Gegard är något av en vallfartsort för troende armenier. Redan på 1200-talet började man i berget hugga ut hela kyrkorum med valvtak och bågar i en tung men tilltalande stil.
Tid till eget förfogande på eftermiddagen.

DAG 10. I JEREVAN

Hela dagen till eget förfogande i Jerevan. Passa på att njuta av utsikten från "Kaskaden" och besök den stora marknaden "Vernissage" med massor av spännande konsthantverk. På kvällen avslutar vi resan med en trevlig avskedsmiddag.

DAG 11. HEMRESA

Transfer till flygplatsen efter lunch. Avresa från Jerevan till Stockholm kl.15:30. Beräknad ankomst till Stockholm 20:55.

Pris, avresor och bokning:

Resfakta

Reslängd: 11 dagar

Avresor

Avresa från: Stockholm
Avresedatum: 2/6 2017

Pris

Pris från Stockholm: fr 19 800 kr / person


I priset ingår:

 • Flyg Stockholm-Baku, Jerevan-Stockholm
 • Del i dubbelrum på trevliga 3-stjärniga hotell inkl. frukost
 • 1 natt i förstaklass 2-bäddskupé ombord på tåget Baku-Tbilisi
 • 4 luncher och 6 middagar
 • Samtliga utflykter med inträden enligt dagsprogram
 • Alla transporter
 • Reseledning: lokala guider samt svensk färdledare/guide. All guidning sker på svenska.
 • Mineralvatten under bussresorna
 • Dricks till lokala guider och chaufförer
 • Visum till Azerbajdzjan

I priset ingår ej:
 • Måltider under flygresorna
 • Måltidsdrycker

Tillägg:

FLYG
Vi flyger med Ukrainian Airlines via Kiev. Flygtiderna är preliminära.

2/6 Stockholm - Kiev 11:35 - 15:05
2/6 Kiev - Baku 20:15 - 00:35
12/6 Jerevan - Kiev 15:30 - 17:30
12/6 Kiev - Stockholm 19:25 - 20:55


 • Enkelrum: 2 885 kr

Anmälningsavgift: Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 2.000 kr och dras av vid slutbetalning av resan.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring: Det är viktigt att ha en bra avbeställningsförsäkring om något inträffar före avresan liksom en bra reseförsäkring om något inträffar under resan. Vi rekommenderar och säljer ERV:s avbeställningsskydd och reseförsäkringar.

Pass & Visum: Passet måste vara helt, innehålla sex och vi ostämplade sidor samt vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Visum krävs till Azerbajdzjan och vi tar hand om den proceduren och förser er med all nödvändig information. Nordiska medborgare behöver inte visum till Armenien och Georgien för vistelser upp till 180 resp 90 dagar.

Hotell


Hotel Central Park
Suleyman Rahimov Str. 165, Baku
+994 12 594 42 35

Hotel Old Meidan
4 Jerusalem Square, Tbilisi
+995 570 50 70 05

Hotel Aviatrans
Abovyan Str. 4, Jerevan
+374 60 48 44 44

Reseledare:

På alla våra resor till Kaukasus har vi svensk eller svensktalande reseledare med oss under hela resan.

Annika Söderblom
Annika gjorde sin första resa till Kaukasus 1979 och har under sin tid inom resebranschen som bl a reseledare besökt i stort sett varenda del av det forna Sovjetunionen - från de baltiska länderna vid Östersjön till Sibirien i öst och Centralasien i söder. Annika talar flytande ryska och med sina erfarenheter av livet i Kaukasus såväl bland ryssar som armenier och georgier, räknas Annika in i den lilla kretsen av s k ryss/sovjet/östspecialister och hon har under drygt 30 år hållit ständigt kontakt med länderna och människorna.

Boka resa här: