Skip to main content

Borneo, 10 dagar med natur & foto

Möt Borneos orangutanger och tropiska regnskog.

Under denna 10-dagars rundresa möter vi Borneos vidunderligt vackra natur och rika djurliv. Resan går från Sabah i norr till Sarawak i sydväst, förbi Mount Kinabalos vackra dalgångar och terrasserade risodlingar, genom små landsortsbyar till några av landets vackraste nationalparker. Vi möter orangutanger, reser genom djungeln uppmed floden Kinabatangan och gör vandringar i behagligt tempo genom den tropiska regnskogen.

Resan går från Kota Kinabalo, via Kundasang till Sandakan och sedan vidare till staden Kuching. Vi besöker bl a Mount Kinabalo Nationalpark med unika orkideer, som är så rara att de skyddas. Här blommar hibuskus i alla möjliga färger och flera andra växter känner vi igen som några av våra vackraste krukväxter. Men det är klart att det är de vilda djuren som fyller denna resa med otroliga upplevelser. Vi åker långsamt fram i båtar med elektriska motorer med batteri som laddas av solceller. Vi ligger stilla under kanske 10 -15 näsapor, som lever sitt normala liv i träden utan att störas av oss. En orangutanghona med unge klättrar från träd till träd och det är inte ovanligt att familjer av Borneos mindre skogselefant kommer till floden för att bada och dricka...

Vi besöker Sepilok- och Semenggok Orang Utan Rehabilitaion Center, där vi är med vid morgon- och eftermiddagsmatningarna. Orangutangerna lever fritt inom området och kan även lämna områdena men om de inte hittat tillräckligt med frukt till måltiderna vet de att det serveras rikliga måltider på de stora plattformarna.

Vi bor mycket bra under hela resan i Kota Kinabalo, Perkasa Kundasang, Sakau Rainforest Lodge och i Kuching. De flesta måltiderna och alla transporter ingår i resan. Resan kan erbjudas från 2 personer och pris ges vid förfrågan.

Höjdpunkter

 • Möten med Bornoes vilda orangutanger
 • Fantastiskt bad och snorkling på Manukan
 • Det rika djurlivet i Sakau Rainforest
 • Växtlivet i Kinabalu Park World Heritage Site

Dagsprogram

Dag 1. Avresa från Skandinavien

Du lämnar Skandinavien på eftermiddagen. Huvudflygningen avgår
från Amsterdam. Middag ombord.

Dag 2. Kota Kinabalu

Ankomst till Kota Kinabalu i Sabah i det malaysiska Borneo. Vi checkar in på utmärkta Promenade Hotel och tar en lugn eftermiddag för att vila efter nattflygningen. På eftermiddagen samlas vi för att ta de första bilderna av den oftast magnifika solnedgången över staden och Sydkinesiska sjön. Vi beger oss också till Nattmarknaden med ett härligt folkliv.
(M)

Dag 3. Båtutflykt.

Efter ungefär 30 minuters båtresa kommer vi till ön Gaya som ligger i havet utanför Kota Kinabalu. Vi vandrar en två kilometer lång djungelstig genom riklig vegetation med medicinalväxter, tropiska djungelträd och mangrove. Efter ännu en kort båtresa kommer vi till ön Manukan, där det finns ytterligare en intressant vandring. Här finns också en utmärkt sandstrand för bad och möjlighet att hyra snorklingsutrustning. Här äter vi lunch.
Kota Kinabalu erbjuder stora shoppingmöjligheter med kläder, skor, klockor och mycket annat. Du hinner säkerligen botanisera i utbudet innan dagens middag med lokala rätter.
(F-L-M)

Dag 4. Rododendron, orkidéer och varma källor.

Norr om Kota Kinabalu reser sig Mount Kinabalu och dagens resa går österut längs bergets sluttningar. Vägen omges av tät regnskog, dalgångar med terrasserade risodlingar och små landsortsbyar. Vi stannar för korta fotograferingstillfällen innan vi kommer till Kinabalu Park World Heritage Site, där vi gör en vandring till orkidéer, rododendron, köttätande växter, ormbunkar och många olika fåglar. Rika möjligheter till spännande fotografering.
Efter lunch fortsätter vi till Poring för en kort promenad genom den tropiska regnskogen till en spektakulär hängbropromenad, som högst 41 meter över marken. Vill du inte göra denna promenad kan du bada i varma källor. Här gör vi även en kort regnskogspromenad till ett vackert vattenfall, som erbjuder fina fotograferingsmöjligheter.
(F-L-M)

Dag 5. Sepilok Orang Utan Rehabilitation Center.

Tidig avresa från Kundasang och efter ca 10 mils körning genom oändliga palmodlingar kommer vi lagom till lunch till Sepilok Orang Utan Rehabilitation Center. Vi skall se centrets utdelning av mat till dess orangutanger.
Efter en kort promenad på trägångar kommer vi till matningsplatsen. Plattformen är uppbyggd runt ett par träd som står c:a 20 meter från åskådarplatserna. Ju kraftigare teleoptik du har desto bättre närbilder kan du få. Det bor ungefär 80 orangutanger i reservatet men hur många av dem som kommer till utspisningen kan man aldrig veta.
Middag på Sepilok Nature Resort, där vi också bor i moderna bungalows.
På kvällen kan en nattvandring in i naturreservatet arrangeras mot tillägg.
(F-L-M)

Dag 6. Sukau Rainforest Lodge.

Vi återvänder till orangutangernas matbord för morgonmatningen och hoppas på lyckade bilder. Vi har bara en kort körning till Sandakan på Sabahs nordvästkust.
Efter lunch embarkerar vi en snabb motorbåt som skall ta oss uppför floden Kina-batangan till Sakau Rainforest Lodge. Under båtresan finns det chans att se både orangutanger, näsapor, krokodiler och olika fåglar. Vi ger oss ut på en eftermid-dagsfärd på floden med båtar som drivs av elmotorer för att söka framför allt näsapor som förbereder sig för natten.
Middag på Sukau Rainforest Lodge.
(F-L-M)

Dag 7. Sakau Rainforest Lodge.

Troligen väcks du tidigt på morgonen av gibbonapor som jagar varandra på lodgens tak. Men det är bara bra för efter en snabb frukost ger vi oss redan vid 6-tiden ut på floden för att leta upp nya djur och få fina bilder av morgonljuset i soluppgången. Vi viker av in på en mindre flod och kryssar med bara ett par meter till var strandbrink och kommer till Kelenap oxbow lake. Här finns egrettehägrar, kungsfiskare, näshornsfåglar, kanske en fiskande örn och andra fåglar. En mycket intressant utyflykt.
Tillbaka på lodgen intar vi den stora frukosten och har sedan några timmar på oss att se lodgens djungelpromenad, som korsas av djungelelefanternas vandringsstig.
Efter lunch beger vi oss åter ut på floden för att leta upp nya flockar med apor, den otroligt vackra kungsfiskaren och meterlånga varaner. Säkerligen har solen sänkt sig över floden innan vi är tillbaka för middag.
Möjlighet att delta i en kvällsutflykt på Kinabatang eller någon av dess bifloder (tillägg). En bra blixt är givetvis ett måste.
(F-L-M)

Dag 8. Till Sandakan och Kuching.

Efter frukost återvänder vi med snabb-båten till Sandakan. Vi intar en fin buffélunch innan vi gör en kort tur i Sandakan och ser bl.a. ett kinesiskt buddisttempel, som bjuder på en hänförande utsikt över Sandakan-bukten. Turen slutar vid flygplatsen och vi flyger vidare till Kuching i Sarawak, den södra delen av malaysiska Borneo.
Vi tar in på Grand Margherita Hotel i Kuching och äter middag ute på stan.
(F-L-M)

Dag 9. Orangutanger och långhusby.

Efter tidig frukost ger vis oss av till Semenggoh Orang Utan Rehabilition Center, några mil utanför Kuching. Hit kommer orangutangerna för att äta frukost. Plattformarna med den serverade frukosten är bara ca 8–10 meter från besökarna.
Efter denna häftiga upplevelse fortsätter vi in i regnskogen, passerar pepparodlingar, och kommer till långhusbyn Anah Rais. Här promenerar vi in i byn, får kanske se sockerrörspressning, byns smed i lagom maklig arbetstakt, tittar in i det gamla skallhuset och kanske förbereder någon familj sin middag och nackar en kyckling inför öppen ridå. Promenaden genom byn ger en mycket naturlig bild av livet i byn som för bara några år sedan fick elektricitet och rinnande vatten. Här finns mycket att fotografera så efter den gemensamma lunchen på byns restaurang får du tid att på egen hand ströva runt i den vackra naturen och i byn.
(F-L-M)

Dag 10. Bako National Park.

Vi når Bako National Park med buss och båt på knappt två timmar. Här finns det god möjlighet att få se de gyllenskimrande näsaporna äta en bladfrukost i de höga träden. Här finns fullt av makaker och silver leafapor. Kanske får vi även se en gyllengul silver leafunge klänga på sin mamma. I något träd får vi säkerligen se en grön wiper vilande och väntande på ett aptitligt småkryp.
Vi gör en mer krävande förmiddagsvandring med höjdskillnader. Vill du inte delta i denna kan du stanna vid nationalparkscentret och göra egna små promenader. Det finns mycket att upptäcka.
Efter resans enklaste lunch gör vi på eftermiddagen en lätt vandring in i den omgivande regnskogen. Apor och intressanta växter står på programmet.
Gemensam avskedsmiddag på en av Kuchings många intressanta restauranger.
(F-L-M)

Dag 11. Orangutanger – sedan börjar hemresan.

Eftersom det är en kort körning till Semenggoh naturreservat tar vi en tidig frukost för att en sista gång förhoppningsvis få se flera av våra trevliga släktingar under frukostmatningen. Åter på hotellet packar vi och beger oss till flygplatsen för att påbörja hemresan.
(F)

Dag 12. Ankomst till Skandinavien

Tidig ankomst till Amsterdam och därefter vidare till Skandinavien.

Resfakta

När ska du resa till Borneo

Bästa restid på året:

Till Borneo kan du resa året om, men den bästa tiden sägs vara mellan maj - oktober. Borneo har subtropiskt klimat med en temperatur som ligger kring 25-30 grader och olika mängd regnskurar året om. Så oavsett när du åker måste man räkna med att det kan komma en regnskur varje dag. Minst regn har man under månaderna februari till april och mest regn mellan oktober och december. 2017 har det regnat mycket även under de torrare månaderna dock endast regnskurar.

Reslängd:

Resan vi här presenterar är på 12 dagar inklusive restiden för flyg från Skandinavien. Programmet på Borneo är 10 dagar. Självklart går detta att korta ner eller förlänga efter önskemål. Vi rekommenderar att man spenderar ca 10 dagar på Borneo för att besöka båda de norra och södra delarna. På en veckoresa tar man sig vanligtvis från Kota Kinabalu, kanske via Poring, till Sandakan antingen med inrikesflyg eller landvägen.


Betalning av resan

Betalning: Vid bokning skickas en bekräftelse/faktura ut till din e-postadress. Fakturan skall betalas enligt angivna datum till bankgiro141-2345. Om du vill betala din resa med ditt konto‐ eller kreditkort kan du göra detta online på latitudetravel.se

Anmälningsavgift: Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 2.000 kr och dras av vid slutbetalning av resan.

Pass och visum till Borneo

Visum: Visum behövs ej om Du är svensk medborgare. Om Du ej är svensk medborgare ber vi Dig kontrollera med Din ambassad vilka regler som gäller för Din vistelse på Borneo.

Pass: Du måste ha ett giltigt pass för inresan till Borneo. Ditt pass skall vara giltigt minst 6 månader efter ankomstdatum från Borneo.

Avresor

Avreseort: Stockholm / Köpenhamn

Avresa: Resan anordnas för sällskap om minst två personer. Kontakta oss för mer information. Skräddarsydda resor kan även arrangeras för 1 person eller fler.

Pris

Priserna varierar med säsong och hur många ni är som vill resa. Kontakta oss för mer information.

Indikationspris:
Pris min 2 personer:
från ca 22.500:- per person exkl flyg
Enkelrum: ca 4.750:-


I resan ingår:

 • Inrikesflyg enligt dagsprogram Sandakan - Kunching (obs via Kuala Lumpur)
 • Del i dubbelrum med dusch/wc och luftkonditionering (Sandakan Rainforest Lodge har takfläkt)
 • Frukost samtliga hotellnätter
 • Måltider enligt dagsprogram
 • Transporter enligt dagsprogram
 • Inträden enligt dagsprogram
 • Utflykter enligt dagsprogram
 • Inhemska engelsktalande lokalguider

Obs. i priset ingår ej:
Flyg från Skandinavien
Måltider som ej finns noterade i dagspogrammet
Måltidsdrycker
Reseförsäkring eller avbeställningsskydd
Statlig turistskatt RM10 rum/dygn *
Dricks till guide och chaufför (ca
Kameraavgifter (ca RM10/kamera)

* In accordance to the Malaysian Tourism Tax Act all foreign tourists will be charged a flat rate of RM10 per room per night in any registered tourist accommodation premises and this is collected directly by the hotels/resorts/lodges upon check in. The Tourism Tax (TTx) is mandatory under Malaysian Law.

Hotell

Hotellen som vi använder för våra resor till Borneo är av genomgående mycket bra standard med dusch och wc samt luftkonditionering. Det är endast Sukau Rainforest Lodge som ej bjuder på luftkonditionering. Här har man istället en kraftig fläkt som sitter i taket (men dusch/wc finns).

Kota Kinabalu
Promenade Hotel eller liknande

Poring
Hotel Perkasa Kundasang eller liknande

Sepilok/Sandakan
Sepilok Nature Resort
Sukau Rainforest Lodge

Kuching
Grand Margherita Hotel, Lime Hotel eller liknande

Tillägg


Kameraavgifter
Normalt betalas ingen avgift för mindre kameror. För längre objektiv kan avgift krävas i rehabiliteringsparkerna för orangutangerna (c:a 100:-).

Reseledare

Resorna genomförs med engelsktalande lokala guider.

Väder & kläder

Resan till Borneo går till ett område med hög värme. Våra hotell har rum med luftkonditionering och dusch/wc. Även under marktransporterna har vi tillgång till konditionering. Motorbåten till Sakau Rainforest Lodge är delvis öppen.
Man går hela tiden mycket lätt klädd. T-shirt och shorts är den skönaste klädseln. För kvällsturer kan det vara bra att ha med en tunn långärmad tröja. Man bör även skydda sig med en lättare huvudbonad. Det krävs ej någon finare klädsel när man går ut och äter på kvällarna.

Inget av de besökta områdena är hemvist för malariamyggan men under kvällstid kan det vara skönt att smörja in sig med medel mot insekter. Har man känslig hud är det givetvis även viktigt att ha ett bra solskydd.

Klimat på Borneo med temperaturer och väder
Månad Max.
temperatur

Min.
temperatur

Vatten
temperatur
Sol-
timmar

Regn-
dagar

Januari 29 22 28 5 27
Februari 29 22 27 5 20
Mars 30 23 28 6 21
April 31 23 29 6 20
Maj 31 23 30 7 18
Juni 31 23 30 7 16
Juli 31 22 30 7 19
Augusti 31 22 29 6 20
September 31 22 29 6 23
Oktober 30 22 29 6 26
November 30 22 29 6 28
December 30 23 29 5 29

Djurliv under resan

I denna resa har vi lagt särskild vikt vid möjligheterna att komma nära de stora primaterna. Orangutanger kommer du att se vilda i regnskogen och ”vilda” som lever i reservat, där de får tillgång till framlagd frukt två gånger per dag. De är dock inte instängda i reservaten utan kan utan svårigheter lämna området trädvägen. Näsaporna lever utanför reservaten i regnskogen och man ser dem främst i träden vid floden Kinbatangan och Bako National Park. De lever oftast i större familjer.
Djurlivet är synnerligen rikt och du kommer dessutom att se makaker, silverlöfsapor, ormar, spindlar, varaner och kanske krokodiler och den mindre djungelelefanten. Vid Sakau Rainforest Lodge har elefanterna även vandringsled genom regnskogen.

Fotograferingen

Det finns oändligt mycket att fotografera under hela resan och det kan vara bra att ha med sig flera kamerahus så att man kan vara beredd med flera objektiv utan att hela tiden byta objektiv. Man kan ha med ett makroobjektiv för insekter, småkryp och undersköna blommor. Ett zoom med bra ljusstyrka är bra att ha med om man går inne i regnskogen och när man sitter i båtarna i Sakau får man användning för ett kraftigt tele och stativ om man vill få närbilder på apor högt upp i träden. Och blixten får man som tidigare nämnts mycket användning av.

Den inhemska befolkningen har oftast inget emot att bli fotograferad. Men man skall alltid fråga innan man börjar fotografera. Oftast resulterar en sådan fråga i att man själv ställer upp och blir fotograferad. Alla har ju en mobiltelefon och även om det kommer många turister till Borneo, så är det ju inte var dag man kan få tillfället att bli fotograferad med en.

Förläng Din resa

Kontakt oss för mer information om du vill förlänga din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Borneo karta

Bilder/Borneo

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv

Bilder resa till Borneos vackra natur och artrika djurliv