Skip to main content

Med Hurtigruten på expedition till Svalbard

Arktiskt havsäventyr, 6 dagar på Svalbard.

Följ med det mindre fartyget MS Nordstjernen från Longyearbyen på en nostalgisk upplevelse till Spetsbergen, den ultimata Svalbardsrutten på 6 dagar.

Med ett litet fartyg kommer man närmare inpå och mötet med majestätiska fjäll, djupa fjordar, glaciärer och fågelfjäll blir fantastiskt. Vi besöker dessutom Barentsburg, Longyearbyen och Ny-Ålesund. Segla in i Magdalenafjorden och upplev midnattsolen med långa dagar som ger gott om tid att uppleva detta unika landskap. Har vi tur visar sig kanske kungen av Arktis, isbjörnen.

Du kan välja mellan avresor måndag eller torsdag under maj till september 2019. Riktpris från ca 10.500 kr per person. Observera att flyg till Longyearbyen tillkommer.

Dagsprogram

DAGSPROGRAM, måndag - torsdag

Obs! Alla planerade landstigningar är beroende av väder och isförhållanden. Tidplan och resrutt kan komma att ändras.

DAG 1. LONGYEARBYEN

Kolbrytningens historia och arktisk natur

Ditt äventyr börjar med en övernattning i unika Longyearbyen. Den arktiska miljön är ytterst påtaglig men samhället är också förvånansvärt kosmopolitiskt med konstgallerier, pubar, restauranger med långa vinlistor, butiker och ett litet köpcenter. Longyearbyen kallas ofta för motgiftet mot det moderna livets stress och är ett populärt resmål för äventyrare.

Arvet från öns tidigaste historia syns överallt. När den första kolgruvan öppnades på 1930-talet bodde gruvarbetarna i usla tvåvåningsbaracker som nätt och jämnt var möjliga att överleva i. När andra världskriget härjade i Europa stacks området som var känt som Nybyen i brand, men efter kriget flyttade gruvarbetarna tillbaka och byggde upp barackerna igen.

Du kan välja att övernatta i dessa ”baracker” om du vill. De är nu totalrenoverade och erbjuder våra resenärer ett boende med hög komfort. Kolgruvearbetarnas ”baracker” ligger ungefär två kilometer utanför stadens centrum, en fin promenad i vackra omgivningar.

Eller också kan du välja att bo på Radisson Blu Polar Hotel (vid bokning av resa i hyttkategori A, I, J och N) som ligger mitt i Longyearbyen, världens nordligaste hotell med full service. Hotellet stod färdigt i mars 1995, och från ditt bord på Restaurant Nansen får du en makalös panoramavy mot majestätiska fjälltoppen Hiorthfjellet. Här kan du också njuta av en välsmakande arktisk meny och vinlistan är lång.

Läs om Cola Miners Cabins här

DAG 2. LONGYEARBYEN & BARENTSBURG

Upptäck två mycket olika samhällen

Efter frukost är du välkommen på en guidad tur genom norska Longyearbyen med besök på Svalbards museum och Camp Barentz. Detta fantastiska museum är verkligen värt ett besök och här får du mycket bakgrundsinformation om allt du kommer att få uppleva under vår expedition. Sedan är det dags att gå ombord och påbörja äventyrsresan med MS Nordstjernen. Vi styr söderut genom Isfjorden tills vi når den ryska byn Barentsburg. Denna gruvstad har tillhört Ryssland sedan 1932 och här bor fortfarande 500 människor. Se den exotiska samlingen av gamla ryska fynd och föremål och den ryska arkitekturen, följ med på en traditionell rysk föreställning eller insup den äkta ryska atmosfären på den lokala puben.
(Frukost, lunch & middag ingår)

DAG 3. Chans att få se isbjörn

Magdalenefjorden, Nordvästra hörnet, Moffen och 80° nord

Det här området kallas lokalt för ”Nordvästra hörnet”. Denna rika och varierade miljö med öar, fjordar och stränder har lockat upptäckare sedan lång tid tillbaka, och i Magdalenefjorden hittar du ett rikt kulturarv med en valfångsstation från 1500-talet. Här finns också ett gravfält där valfångare som omkom under den första ”oljeruschen” ligger begravda. Vi ankommer tidigt på morgonen och gör expeditionens första landstigning för att utforska denna underbara arktiska vildmark, och i Magdalenefjorden har vi stor chans att få se isbjörn, minkval och storsäl.

(Frukost, lunch & middag ingår)

DAG 4. Fjordar, fjäll och forskningsstationer

Krossfjorden, Kongsfjorden og Ny-Ålesund

Kongsfjorden är den största fjorden på Svalbards nordvästkust, även känd som King's Bay. Vi tillbringar större delen av dagen i den lilla sidofjorden Krossfjord. Här varierar landskapet från tundra till långa bergstoppar med dramatiska glaciärer som når havet. Den innersta delen av Krossfjorden, Lilliehöökfjorden, är fantastiskt vacker. Håll utkik efter Mitra-bergstoppen, uppkallad efter Mitre, en katolsk huvudbonad. Fjället ligger vid ingången till Kongsfjorden. Längst in i fjorden kan du se den majestätiska Kongsbreen, med sina tre toppar: Nora, Dana och Svea. Topparna är uppkallade efter de tre skandinaviska länderna. Senare under dagen anländer vi i Ny-Ålesund. Eftersom du nu befinner dig på 78º 55 'N, är du faktiskt i en av världens nordligaste samhällen. Denna platsen var tidigare känd för sin gruvdrift, men är idag mer känd för den arktiska forskning som görs här. Ett flertal länder har egna forskningsstationer här och aktiviteten på dessa är som störst på sommaren.

(Frukost, lunch & middag ingår)

DAG 5. ISFJORDEN & LONGYEARBYEN

Vi seglar in i Isfjorden
Isfjorden är det mest framträdande fjordsystemet på Svalbard. Vi tillbringar morgonen till sjöss, på väg Longyearbyen. Ett av de mest anmärkningsvärda bergen i detta område heter Alkhornet, där tusentals polarlomvi häckar på sommaren. När vi seglar ut i fjordens yttre delar kan vi se att landskapet ändras. Se de u-formade dalarna, formade av de stora glaciärerna som täckte området för tiotusen år sedan. Tillbaka i Longyearbyen spenderar du resten av dagen på egen hand. Under kvällen har vi en gemensam avskedsmiddag på hotellet.

(Frukost & middag ingår)

DAG 6. LONGYEARBYEN

Ditt äventyr på Spetsbergen är nu över för den här gången. Efter transport till flygplatsen är det dags att ta flyget hem. Men räkna med att det tar lång tid att smälta alla intryck och upplevelser från resan. (Frukost/Snack)

PROGRAM torsdag - tisdag

DAG 1. LONGYEARBYEN

Koppla av med en natt på Spitsbergen Hotell.

DAG 2. LONGYEARBYEN & BARENTSBURG

Vi startar dagen med en guidad tur i Longyear­byen. Den avslutas på kajen där MS Nord­stjernen ligger klar för att ta dig med på expedition. Första stoppet är den ryska bosätt­ningen Barentsburg. Följ med till Pomor­museet om du vill och se en färgstark folklore­show. På efermiddagen fortsätter vi ut till Isfjorden och sätter kurs norrut mot Prins Karls Forland.
(Frukost, lunch & middag ingår)

DAG 3. MAGDALENEFJORDEN & NORDVÄSTHÖRNET

Vi seglar in i Magdalenefjorden på morgonen och här går vi i land för första gången. Grav­neset ligger omgivet av höga fjäll och glaciär­fronter i en av de vackraste fjordarna på Svalbard. Platsen var utgångspunkt för jakt i gamla dagar. Här får du se en gammal kultur­skatt i form av späckugnar från valfångst­perioden och ett litet gravfält med 130 gravar från 1600-­ och 1700-­talet.
(Frukost, lunch & middag ingår)

DAG 4. WOODFJORDEN, LIEFDEFJORDEN, MOFFEN OCH 80°N

Vi använder dagen för att segla mot Monaco­glaciären och från däck kan du se en mängd små öar där ejder häckar under sommaren. Har vi tur får vi se isbjörn som jagar efer fåge­lägg. Om väder­ och isförhållandena är till­räckligt goda passerar vi 80° nord till ön Mof­fen där det finns en sor valrosskoloni. (Frukost, lunch & middag ingår)

DAG 5. KONGSFJORDEN & NY-ÅLESUND

Vi använder dagen för att segla mot Monaco­glaciären och från däck kan du se en mängd små öar där ejder häckar under sommaren. Har vi tur får vi se isbjörn som jagar efer fåge­lägg. Om väder­ och isförhållandena är till­räckligt goda passerar vi 80° nord till ön Mof­fen där det finns en sor valrosskoloni. (Frukost, lunch & middag ingår)

DAG 6: LONGYEARBYEN

När vi kommer till Longyearbyen tidigt nästa morgon är äventyret slut för den här gången och det är dags att ta farväl. En buss tar dig till flygplatsen där flyg hem väntar.

Resfakta

Resfakta i korthet


• Land: Norge
• Reslängd: 6 dagar
• Fartyg: M/S Nordstjernen
• Avresa: maj till september 2018, måndag - lördag eller torsdag - tisdag
• Pris: Kontakta oss för aktuella priser
Prisexempel från 10 500 kr per person

HÖJDPUNKTER

 • Longyearbyen, Svalbard
 • Magiska midnattssolen
 • Fågelklippan Gjessvaerstappan
 • Ryska gruvstaden Barentsburg


I priset ingår:

 • Expeditionsresa i vald hyttkategori inkl. professionellT engelsktalande expeditionsteam som ger föredrag samt följer med på landstigningar och aktiviteter
 • Helpension under sjöresa (frukost, lunch och middag)
 • 2 hotellövernattningar i Longyearbyen inkl frukost, innan och efter sjöresan
  - Radisson Blu Polar Hotel, vid bokning av resa i hyttkategori A, I, J och N
  - Coal Miner's Cabin, vid bokning av resa i hyttkategori D och E
 • Transfer från flygplatsen till hotellet samt mellan hotellet och fartyget
 • Stadsrundtur i Longyearbyen, Svalbard
 • Gratis kaffe och te

Observera att flyg, reseförsäkring, bagagehanering och eventuell drick ingår ej.

Anslutningsflyg & övriga frågor:

Vi förser dig med offerter, hjälper med planering och besvarar gärna alla dina frågor via telefon, email eller via formuläret på vår kontaktsida.
Telefon: 0771 -70 22 00

Följ med till Svalbard med MS Nordstjernen - se videon från Svalbard, producerad av Artic Light AS.

Cruise Svalbard from Spitsbergen Travel on Vimeo.

Nordstjernen - däcksplan

Nordstjernen - däcksplan

Fartyget byggdes 1956, ursprungligen för Coastal Voyage Fleet, och genomgick år 2000 en omfattande renovering för att klara arktiska förhållanden. Idag kan man resa med henne på spännande äventyr i farvattnen runt Spetsbergen. Trots sin modernisering har hon behållit sin känsla av gammal atlantångare. Den klassiska träinredningen, kombinerad med moderna bekvämligheter, skapar en helt egen atmosfär. Man har inrett med ny mässing och nytt trä, vilket har gett henne sin forna prakt tillbaka. All originalkonst finns dessutom kvar. Ute på däck kommer du extra nära den orörda naturen. En stor del av däcken har tak, vilket gör att du oavsett väder kan njuta av att vara utomhus.

MS Nordstjernen har matsal och bar, kafé, panoramasalong och bibliotek. Det finns mysiga inre och yttre hytter, varav de flesta har övre och nedre bäddar. Och alla rum och däcksutrymmen är välkomnande med sin vackra gamla träinredning.

Här kan du se fartygets däckplan i pdf.

Byggd år 1956 (Mod. 2000 & 2013/14)
Varv Blohm & Voss
Passagerarkapacitet 290
Sängar 150
Bilkapacitet 0

Hytter

Polar invändig

Insides hytt med separata sängar, en av sängarna kan göras om till soffa, några av hytterna har över- och underbädd

Insides- eller utsideshytt D med 1 säng

Hytten har över- och underbädd, tvättställ

Polar utvändig

N_NORDSTJERNEN_-®Hilde Faalun Stroem.jpg

Utsides N med 2 sängar

Utsides hytt med separata sängar, en av sängarna kan göras om till soffa. Ligger på övre-, mellan-, och längre däck

Utsides J med 2 sängar

Utsides hytt med begränsad havsutsikt/ingen havsutsikt, separata sängar, en av sängarna kan göras om till soffa, några av hytterna har över- och underbädd

Utsides A med 2 sängar

Utsides hytt med över- och underbädd

Däcksplan