Skip to main content

Med Hurtigruten från Bergen till Kirkenes

7 DAGAR - Nordkap och Porten mot Ishavet.

När du reser från Bergen i söder till Kirkenes i norr med Hurtigruten får du de klassiska besöken under en Nordkapskryssning. Besök Bergen, som med sina färggranna trähus anses vara Norges vackraste stad, Tromsö - Porten mot ishavet och se den mäktiga Nidarosdomen i Trondheim. Under sommaravgångarna seglar vi dessutom igenom Geirangerfjorden, vars gröna sluttningar och snöklädda fjälltoppar är en enastående upplevelse.

Vi planerar din resa och inkluderar sjöresan med helpension och transfer i priset om det passar dina önskemål. Vi kan även göra ett färdigt paket av din resa med flyg,hotell, transfer och sjöresan i ditt pris.

Höjdpunkter

  • Tid att se Bergen - Norges vackraste stad
  • Nidarosdomen och Bakklandets trähus i Trondheim
  • Magiska midnattssolen norr om Polcirkeln
  • Frukost vid Nordkapsklippan (tillval)
  • Seglats över Vestfjorden, genom Raftsunde och in i Trollfjorden
  • Tromsö, Porten mot Arktis

Dagsprogram

Dag 1: Ombordstigning i Bergen
Innan fartyget avgår från Bergen på kvällen vill du kanske utforska vad många menar är Norges vackraste stad. Sätt dig en stund på någon av uteserveringarna på Bryggen, upptagen på UNESCOs världsarvslista, med trähus från 1300-talet. Andra sevärdheter är bergbanan Flöjen och Fisketorget.

Dag 2: Ålesund och fjordar
Vaknar du tidigt får du uppleva den storslagna inseglingen i den idylliska Nordfjorden. Fartyget navigerar förbi öar, skär och holmar innan vi ankommer Ålesund, en vacker stad känd för sin jugendarkitektur. Under sommarmånaderna gör vi ett besök i den spektakulära Geirangerfjorden, upptagen på UNESCOs världsarvslista, där du kan välja en utflykt i det dramatiska landskapet inklusive en svindlande tur nedför den smala serpentinvägen Trollstigen (gäller ej 4/5).

Dag 3: Kungastaden trondheim
I Trondheim kan du gå en tur genom de charmiga gatorna och utforska stadens hemligheter eller sitta ner och njuta av stillheten vid hamnen. Du bör inte missa utsikten från Gamle Bybro som byggdes 1861 och de vackra trähusen på Bakklandet. Nidaros-domen byggdes mellan 1070 och 1300 och är Norges största gotiska byggnadsverk, väl värd ett besök. På kvällen sätter vi kurs mot nordväst och passerar Kjeungskjær fyr och många små öar och skär. Efter att vi har navigerat genom det trånga Stokksundet lägger vi till vid kaj i lilla Rørvik, ett tättbebyggt samhälle med typisk småstadscharm.

Dag 4: Polcirkeln och Lofoten
Att passera polcirkeln är en av höjdpunkterna innan vi ankommer till Örnes. Polcirkeln är sydgräns för de arktiska breddgraderna med den på sommaren berömda midnattssolen. På kvällen når vi Svolvær, Lofotens pittoreska huvudort. Ögruppen är känd för sina små fiskelägen med bohemisk atmosfär, omgivna av majestätiska granitklippor och vita sandstränder. Avsluta besöket med en vandring mellan torkställningar för lutfisk och rorbuer, de traditionella röda fiskarstugorna.

Dag 5: Tromsö, Porten mot Arktis
Under natten passerar vi den magnifika Trollfjorden och går genom det spektakulära och trånga Raftsund. Beroende på årstid, bjuder dagen möjlighet till många intressanta utflykter – sommartid kanske valsafari lockar och under vinter och vår finns möjlighet att åka hundsläde. Vi fortsätter till Tromsö där vi gör ett längre stopp.
Reser du vintertid kommer vi nu till den sträcka där chanserna att se norrsken är som allra störst och vi är många som står på däck och hoppas på tur.

Dag 6: Honningsvåg & Nordkap
Idag anlöper vi Honningsvåg, startpunkten för vår utflykt till det storslagna Nordkap, den nordligaste punkten på Europas fastland. Från fiskebyn Kjöllefjord kan du få en ”smak av Lappland” och träffa en samefamilj.

Dag 7: Kirkenes, vändpunkt
Utsikten och havslivet blir alltmer dramatiskt ju mer vi närmar oss Kirkenes, bara några få kilometer från ryska gränsen och samebyarna i norra Skandinavien. Du kan bl a följa med på en utflykt till ryska gränsen eller besöka Kirkenes snöhotell.