Skip to main content

Weekend i Riga

Europas kulturhuvudstad 2014 lockar på många sätt än idag

Baltikums metropol är med sina nästan 800 000 invånare den största av de baltiska städerna, alltid trevlig, full av aktivitet och utveckling men samtidigt skönt avslappnad. En i allra högsta grad levande stad med välkomnande människor, rik historia och enastående arkitektur. Vid sidan av den pittoreska Gamla stan finns här kvarter med några av Europas bäst bevarade byggnader i jugendstil.
Riga är en stad som bjuder på mycket bra shopping i allt från eleganta gallerior till småbutiker och enorma saluhallar. Bra restauranger som många satsar på lokala råvaror och inhemskt kök med en "twist"; inte för inte marknadsför sig staden som "Delicious Riga".
För den musikintresserade ger Operahuset förstklassiga föreställningar. Och varför inte vika några timmar till de vita stränderna i Jurmala - de ligger endast en halvtimmes resa bort.

Dagsprogram

Dag 1. Ankomst till Riga
Ankomst till Riga. Privat transfer till hotellet. Tid för eget förfogande. Inta en god middag på hotellet eller besök någon av stadens många restauranger som t.ex. använder lokala råvaror för sina maträtter.

Dag 2. Stadsrundtur och möjlighet att besöka Jurmala (tillval)
Frukost. Du möter din guide i lobbyn för ett par timmars stadsrundvandring till fots i Riga för att upptäcka den berömda Gamla Stan, omgiven av vindlande kanaler, och de fantastiska jugendkvarteren.

Vi passerar S:t Peterskyrkan (1200-talet), Domkyrkan, Krutpulvertornet, byggnaderna som tillhörde de rika köpmännen Mentzendorff och Reutern samt det medeltida Rådhustorget, som stegvis har återuppbyggts efter andra världskrigets och den sovjetiska ockupationens ödeläggelse. Torgets mest berömda byggnader är Rådhuset och Svarthuvudenas hus.

Vi passerar även det Lilla och det Stora Gillets byggnader, den Svenska Porten och Riga slott som var – som Cesis - en gång residens for ordensmästaren i den mäktiga Livländska Orden. I dag residerar landets president på slottet. Rigas moderna mittpunkt är Frihetsmonumentet vid Gamla stans västra gräns. Under turens gång får vi en god inblick i stadens och landets historia, och samtidigt får vi en möjlighet till att lära känna dagens Lettland - socialt, ekonomiskt, politiskt och kulturellt.

Turen avrundas med en god kopp kaffe med dopp. Resten av dagen till eget förfogande.

Extra utflykt till Jurmala. Önskar du se mera tillsammans med en guide föreslår vi en trevlig halvdagstur till semesterorten Jurmala, känd för sina luxuösa sekelskiftesvillor och ändlösa vita sandstränder. Pris från 585 kr per person inkl transport, guide och inträden.

Dag 3. Återresa
Frukost. Tid till eget förfogande. Transfer till flygplatsen.

Resfakta

I resans pris ingår:

  • 2 nätter på valt hotell inkl frukost
  • Transfer flygplats-hotell t/r
  • 2 timmar stadsvandring med egen guide
  • Guidebok och karta


Flyg- eller båtresa tillkommer. Kontakta oss för aktuella prisuppgifter.

Hotell
Under vår weekend i Riga har vi ett urval av olika hotell, t.ex.:

Hotell City Teater ***
Utmärkt hotell inrymt i en vacker jugendbyggnad mitt i Rigas kultur- och affärkvarter, ca 15 minuters promenad från Gamla stan.
Prisexempel:
Del i dubbelrum, från: 1 575 kr per person
Enkelrum för två nätter, från: 700 kr per person
Extranatt i dubbelrum, från: 350 kr per person

Hotell Metropole ****
Mycket trevligt och klassiskt hotell med utmärkt läge centralt i Riga.
Prisexempel:
Del i dubbelrum, från: 1 680 kr per person
Enkelrum för två nätter, från: 685 kr per person
Extranatt i dubbelrum, från: 350 kr per person

Anmälningsavgift:
Anmälningsavgiften ska vara oss tillhanda senaste en vecka efter bokning. All information ges när ni kontaktar oss för bokning.

Visum
För resa till Lettland krävs ej visum.

Extra utflykt
Jurmala: från 585:- / person inkl transport, guide och inträden

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Se & göra

Förmånlig shopping
Det är roligt att shoppa i Riga. Vill du fynda skall du söka inhemskt linne, lädervaror, stickade tröjor och bärnsten. Om du beger dig några kvarter utanför Gamla Stan finner du ett större utbud av shopping och kanske även ännu förmånligare priser. Missa heller inte de stora och centralt belägna saluhallarna.
Maten är en viktig del av ett lands kultur. Rigas centralmarknad ger en bild av det traditionella lettiska köket. Ett nöje för magen och samtidigt lust för ögat. Marknadstorget bjuder under sommar och höst dignande bord av frukt, grönsaker och svamp.

Ockupationsmuseet
För lettländarna blev krigsslutet 1945 inledningen till cirka 45 års fortsatt ockupation. Ockupationsmuseet ger med hjälp av fascinerande och ibland provocerande utställningar en bild av livet som det tedde sig under landets tre perioder av ockupation 1940-41, 1941-45 och från 1945 fram till den sjungande revolutionen 1989-91.

Chokladprovning
Vilhelm Kuze är namnet på fabrikanten som producerade choklad och annat godis under Lettlands första period av självständighet 1918 -1940. I Lettland kallades han också ‘Godiskungen’. I dag finns caféet V. Ķuze`s coffee-bar. Man kan smaka på många olika sorters handgjord choklad och om det inte är tillräckligt sött kan man också få en kopp varm, tjock och mörk drickchoklad.

Karta Riga

Hotell

Hotell City Teater
Hotell City Teater
Hotell City Teater, - 3 stjärnor * * *. Utmärkt hotell inrymt i en vacker jugendbyggnad mitt i Rigas kultur- och affärkvarter, ca 15 minuters promenad från Gamla Stan. Mer information på https://cit...