Sjöresa Island & Färöarna från Göteborg

En vacker sjöresa i vikingarnas spår.

Följ med oss från Göteborg, via Fredrikshamn, på en vacker sjöresa över Nordatlanten till Island och de trolska Färöarna. Vi reser med det moderna färjefartyget M/S Norröna och bor ombord på fartyget under hela resan och måltider och utflykter ingår i priset - allt för att göra ditt resande så bekvämt och upplevelserikt som möjligt.

Dagsprogram Island & Färöarna

Observera att programmet är preliminärt och förändringar kan ske

Lördag
Vi reser från Göteborg kl. 08 med färjan Stena Danica till Fredrikshamn. Här väntar vår buss som bekvämt tar oss 5 mil till hamnstaden Hirtshals där vi stiger ombord på den nybyggda färjan Norröna, vårt hem den kommande veckan. Vi checkar in i våra hytter och Norröna startar sin resa kl. 16.00. Njut av lite frisk havsluft innan vårt informationsmöte med välkomstdrink. Vi äter gemensam middag ombord under hela resan.

Söndag - dags till havs
Njut av en härlig frukostbuffé i lugn och ro och upplev livet till havs med oändlig utsikt över hav, vågar och himmel. Ta del av livet ombord med diverse aktiviteter, se filmen om Färöarna i Saga Café eller varför inte spela ett parti bingo. Ombord finns taxfreeshop, bar, nattklubb, soldäck, pool och restauranger. Gemensam middag ombord. Om vädret tillåter vill du inte missa kvällens skådespel med Nordatlantens oljeplattformar och tusentals stjärnor som lyser upp horisonten.

Måndag - Färöarna och Kirkjuböur
Vi ankommer till Färöarna och Tórshavn tidig morgon. Idag gör vi en halvdagsutflykt längs vägar med underbara vyer över berg, hav och fjord till Kirkjuöur. Vi träffas redan kl 08.00 i hamnterminalen (frukosten öppnar kl 06:00) och kör genom det vackert kuperade grönklädda landskapet till Kirkjuböur, som är den sydligaste byn på ön Streymoy. Byn var mycket viktig på medeltiden då den var samhällets andliga träffpunkt. Det sägs att det en gång i tiden var omkring 50 hus i byn men dom flesta förstördes i en stor storm på 1600 talet. Här får vi se den 900 år gamle Roykstovan som fortfarande bebos, St Olaf´s kyrka från 1111, uppkallad efter Kung Olaf den helige. Kyrkan är den äldsta på Färöarna som fortfarande är i bruk. Vidare ser vi ruinerna av St. Magnus Katedral som anses vara den största kulturattraktionen på Färöarna.
På eftermiddagen ser vi kanske på filmen om Island i Saga Café innan vi intar middag ombord.

Tisdag - Seydisfjördur och Mývatn.
Frukosten intas i Norröna Buffet medan fartyget inleder den 17 km långa seglingen genom Seydisfjördur från havet till det lilla samhället längst in i fjorden. Staden började byggas av norska fiskare 1848 och är känt för sin vackra träbebyggelse. Härifrån åker vi på en heldagsutflykt till det geologiskt mycket intressanta Mývatnområdet och den vackra naturen i omgivningarna.

Från Seydisfjördur, färdas vi genom det 620 meter höga och imponerande bergspasset Fjardarheidi till Egilsstadir. Egilsstadir har c:a 2 000 invånare och är östra Islands kommersiella centrum. Vi fortsätter genom dalen Jökuldalur, höglandet vid Jökuldaheidi. Under bussturen passerar vi Hrossaborg, där flera stora Hollywoodproduktioner spelats in.

En av dagens höjdpunkter är stoppet vid det märkliga högtemperaturområdet Námafjall, fem mil öster om sjön Mývatn. Det som möter oss här är en fascinerande syn av ett ödsligt landskap som är helt avsaknat av växtligthet. Marken är färgad av olika svavelmineraler och rykande gyttjepölar, så kallade solfataras, vittnar om hettan inunder oss i jordens inre. Efter vårt svaveldoftande besök på Námafjall fortsätter vid inom Mývatnområdet till Jarðboðin naturbad för en kopp kaffe. Möjlighet ges att bada i de varma källorna innan bussfärden går vidare för ett kort stopp vid Dimmuborgir. Här har lavalandskapet spruckit upp och bildat underliga klippformationer med båda små och stora klyfter fyllda med allt från ljummet till nästan kokhett vatten. På vägen tillbaka kör vi till Dettifoss, ett 44 meter högt och 100 meter brett vattenfall (väderberoende då vägen till vattenfallet stängs vid dåligt väder).Förfriskningar kan köpas på flera ställen i Mývatn området. (Obs att inträde till badet ej ingår i utflykten utan bekostas på egen hand.)

Middag intas ombord. Fartyget stannar i Seydisfjördur över natten.

Onsdag - Seydisfjördur
Vi intar frukost ombord innan vi åker på en halvdagsutflykt till sjön Lögurinn och Egilstadir. Vi kör söderut till Reydarfjördur och byn med samma namn. Fjorden är den största på östra Island och tack vare dess strategiska läge blev den en viktig bas för de allierade under andra världskriget. Vi kör vidare till Egilstadir och passerar Lögurinn sjön och den vackra Hallormsstadarskogen som är Islands största skogsområde med över 40 olika arter av träd från olika delar av världen. Turen fortsätter till Gunnar Gunnarsson museet och Skriduklaustur museet, som fungerar som ett kultur- och vetenskapscentrum. Här äter vi lunch på det charmerande herrgårdskaféet. Ett stenkast från Skriduklaustur ligger informationscentrat Snaefellsstofa där vi får vet mer om Islands djur- och växtliv. På tillbakavägen stannar vi till i Egilstadir för en timmes tid på egen hand.

Under middagen ombord lämnar fartyget Seyðisfjörður. Kl 21.00 bjuds det på en punch i Sky Bar.

Torsdag - tillbaks på Färöarna - Gjogv
Avnjut din frukost ombord i lugn och ro. Sedan finns möjligheten att se en film om Färöarna, innan öarnas ofta trolskt dimhöljda siluett stiger upp ur havet. Vi lägger till på eftermiddagen i Torshavn för att fortsätta vårt färöiska äventyr som denna gång tar oss till det vackra och rogivande naturområdet Gjogv. Gjogv är mest känt för sitt pittoreska landskap och de färggranna husen, byggda i en klyfta - en ”gjógv” på färöiska - som var den naturliga och livsviktiga landstigningsplatsen och länken för bygden till omvärlden innan vägar anlades. Bygden har idag endast 30 invånare och innan hemfärd besöker vi deras charmiga hotell, Gjáargarður, där det serveras lite hembakat. På kvällen fortsätter fartyget mot Göteborg.

Vi intar middagen och kan sedan stå på däck och se fartyget sakta lämna de trolskt dimhöljda öarna.

Fredag - till havs
Njut av din frukost ombord i lugn och ro och spendera sedan din sista tid på Norröna som det passar dig. Läs en bok, spela ett parti bingo eller utnyttja fartygets gym eller pool. På kvällen äter vi fartygets middagsbuffé.

Lördag - åter i Göteborg
Efter frukost ankommer vi till Hirtshals och vår buss tar oss vidare till Fredrikshamn för den korta sjöresan tillbaks till vår hemmahamn, Göteborg.

AVRESOR - BOKA NU:

Resfakta

Reslängd

8 dagar

Avresa

Prel våren 2022 från Göteborg

Prisexempel:
Pris per person för avresa 2020 från:

 • Insideshytt utan fönster, 2 underbäddar ... 17 300 kr
 • Utsideshytt med fönster, 2 underbäddar....19 800 kr
 • Enkelhytt utsides med fönster .................. 24 200 kr

- Rabatt för person i 3:e bädd: 1 500 kr
- Rabatt för person i 4:e bädd: 2 000 kr


Läs mer om hytterna här

I priset ingår:

 • Sjöresa med Stena Line Göteborg - Fredrikshamn
 • Busstransfer tur/retur Fredrikshamn-Hirtshals
 • Del i vald hyttkategori ombord M/S Norröna
 • 7 x frukost
 • 7 x middag i Norröna Buffét
 • 2 x utflykter på Färöarna med skandinavisktalande guide enligt program
 • 2 x utflykter på Island med skandinavisktalande guide enligt program med lättare luncher
 • Välkomstcocktail
 • 3 x byte av handdukar i din hytt
 • 1 x byte av sängkläder
 • Svensk färdledare ( vid min. 25 deltagare)

I priset ingår ej:

 • Drycker
 • Luncher ombord
 • Avbeställningsförsäkring
 • Middagar på Á la carte restaurangen Simmer Dim Steak. Kan förhandsbokas mot tillägg.

Anmälningsavgift och slutbetalning

Anmälningsavgiften är 3000 kr per person. Slutbetalning ska erläggas 100 dagar före avresa.

Fartyg:

M/S Norröna
Läs mer här.

Smyril Line är ett färöiskt färjerederi som grundades 1982. Det nuvarande fartyget, M/S Norröna, som kopplar samman Färöarna med grannländerna, sattes i trafik 2003. Ombord på den moderna färjan finner man ett flertal faciliteter att välja på för den som önskar vara aktiv. För de vuxna resenärerna passar Naust Lounge. Här spelas lugn musik på dagarna och på kvällarna kan man lyssna på livemusik och få något gott att dricka. I utomhusbaren kopplar du av i solen eller under den stjärnklara himlen. Här kan du också njuta av en kall öl från det lokala bryggeriet från färöiska Björ.

Kryssningsvärd/Färdledare

Svensk färdledare med under hela resan. Observera dock att utflykterna genomförs med rederiets lokala skandinavisktalande guider.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Resevillkor

Avbokningsvillkor:

Observera att särskilda avbokningsvillkor gäller för denna resa. Se nedan. För mer information om våra resevillkor gå direkt till våra Allmänna och Särskilda resevillkor på vår hemsida.

Avbokningsregler för denna resa är följande:

Mer än 100 dagar: Anmälningsavgiften

100–45 dagar: 50 % av resans pris

Mindre än 45 dagar: 100 %


Läs våra resevillkor här

AVRESOR - BOKA NU:

Norröna

Res över Nordatlanten med "Årets fartyg 2014"

Det moderna passagerarfartyget M/S Norröna, kopplar samman Färöarna med grannländerna. Hon sattes i trafik 2003 och utsågs 2014 till "Årets fartyg" av det färöiska Sjöfartsverket som en gång om året ger utmärkelsen till det fartyg som utmärkts av att följa de strängaste standarderna för underhåll och drift. Alla hytter ombord på M/S Norröna är utrustade med ett privat badrum med dusch, och i alla hytter finns TV.

Ombord på den moderna färjan finner man ett flertal faciliteter att välja på för den som önskar vara aktiv. För de vuxna resenärerna passar Naust Lounge. Här spelas lugn musik på dagarna och på kvällarna kan man lyssna på livemusik och få något gott att dricka. I utomhusbaren kopplar du av i solen eller under den stjärnklara himlen. Här kan du också njuta av en kall öl från det lokala bryggeriet från färöiska Björ.

I standardhytten finns två sängar - en över och en underkoj. Den nedersta bädden kan göras om till soffa. I hytten finns sängkläder och handdukar för 2 personer, garderob, TV och byxpress. I varje hytt finns privat wc med dusch. Här finns också hårtork och uttag för rakapparat. I hytten finns stickkontakt för 240V/50Hz. Det finns 12 nyrenoverade utsideshytter med dubbelsäng på däck 7.

Fartygsfakta i korthet

Byggår

2003

Längd

165,74m

Bredd

30,00m

BRT

35966 ton

Marschfart

21 knop

Huvudmotorer

30,000 Hh

Bogpropellrar

6000 Hk

Passagerarkapacitet

1482

Besättning

118 man

Kapacitet Bildäck

800 personbilar eller 130 trailers

Övrigt

Helikopterplatta
Stabilisatorer

Hytter ombord M/S Norröna

Ombord på M/S Norröna erbjuds ett flertal olika hytter. Observera dock att vi på Latitude Travels gruppresor dessvärre inte har tillgång till alla hytter nedan.
M/S Norröna erbjuder totalt 1 svit, 12 lyxhytter, 18 hytter med dubbelsäng, 5 stora; 2 rums hytter samt hytter med 4 eller 2 bäddar där man kan välja med eller utan fönster. Nedan kan du läsa mer om de enskilda hytter och deras utrustning. Alla hytter har sängkläder och handdukar samt TV med DR1, Dr Ramasjang, Info-kanal och webbkamera som låter dig följa Nordatlanten fören.

Hytt med två underbäddar utan fönster (insides)

Min. personer 1/ Max. personer 4

Hytten har två underbäddar som enkelt kan göras om till soffor. I hytten finns sängkläder och handdukar, ett klädskåp till medtagna kläder, byxpress och eluttag med 240 volt. Hytten har egen toalett och dusch, med bl.a. hårtork och eluttag till t.ex. rakapparat. Ett visst antal hytter har kapacitet för 3 samt 4 personer och kan bokas som 3- eller 4-bäddshytt. Ett visst antal hytter kan dessutom även bokas som dubbelhytt för eget bruk mot ett tillägg. Hör med oss vid inbokningen angående 3 - 4-bäddshytter och enkelhytter.

Hytt med två underbäddar och utan fönster
Hytt med två underbäddar och utan fönster (Hytten på bilden är b2l och har kapacitet för 3 personer)

Inventering

 • Sängkläder
 • Sänglampa
 • Handdukar
 • Garderob
 • TV
 • Toalett / badrum

Hytt med 2 underbäddar med fönster (utsides)

Min. personer 2 / Max. personer 4

Hytten har två underbäddar som enkelt kan göras om till soffor. I hytten finns sängkläder och handdukar, ett klädskåp till medtagna kläder, byxpress och eluttag med 240 volt. Hytten har egen toalett och dusch, med bl.a. hårtork och eluttag till t.ex. rakapparat. Ett visst antal hytter har kapacitet för 3 samt 4 personer och kan bokas som 3- eller 4-bäddshytt. Hör med oss vid inbokningen.

Hytt med dubbelsäng och fönster (utsides)

Min. personer 2/ Max. personer 2
Hytterna med dubbelsängar ligger på däck 7.

Hytterna har fönster, platt-TV, hårtork, 240 volts eluttag till rakapparaten, sängkläder och handdukar samt har egen toalett/badrum. Dubbelsängens mål är 140 x 200 cm, och alla sidor av sängen är uppåt hyttväggen. Hytterna kan bokar till 1 person eller 2 personer som reser i sällskap.

Hytt med dubbelsäng och fönster
Hytt med dubbelsäng och fönster (a2d)

Inventering

 • Sängkläder
 • Sänglampa
 • Handdukar
 • Garderob
 • TV
 • Toalett / badrum
 • Minibar (öppnas mot betalning)

Hytt med fönster (Utsides med under/överbäddar)

Min. personer 1 / Max. personer 2
Denna hytt har två sängar placerade över varandra. Den undre kan enkelt göras om till en soffa.I hytten finns sängkläder och handdukar, ett klädskåp till medtagna kläder, byxpress och eluttag med 240 volt. Hytten har egen toalett och dusch, med bl.a. hårtork och eluttag till t.ex. rakapparat.
Hytt med fönster (under/överbäddar)
Hytt med fönster (under/överbäddar) (a2)

Inventering

 • Sängkläder
 • Sänglampa
 • Handdukar
 • Garderob
 • TV
 • Toalett / badrum
 • Minibar (öppnas mot betalning)

Däcksplan

Livet ombord M/S Norröna

Mat hör havet till

Vill du prova på olika rätter är det stora sortimentet i den populära buffén i restaurangen Norröna Buffet utmärkt. Här finns allt från fisk till kött och vegetariskt.. Det är också här vi intar våra måltider under vår gruppresa.
För dig som reser på egen hand och vill pröva en något enklare och snabbare måltid passar cafeterian eller att pröva två dagens rätter på The Diner.
Önskar du levande ljus på bordet och à la carte rekommenderas restaurangen Simmer Dim Steak. (Tänk på att detta är mot tillägg om du är inbokad på gruppresan.)

Bar och Café

Norröna har 3 olika Barer/caféer - var och en trevlig på sitt sätt. Caféerna hittar ni på deck 5,6 och 8. Varje bar är bemannade med en talangfull bartender som kan överraska med fantasifulla drinkar.

Naust Lounge

Koppla av i loungen och njut av en drink. På deck 6 kan ni slappna av i Naust Lounge som är mysigt och bekvämt inrett med små bord och skinnfåtöljer. På dagen spelas soft musik och på kvällarna är det live musik.
Utbudet är stort. Här kan du både njuta av en mojito, en konjak och kaffe efter maten eller vad du än är sugen på. Även alkoholfria erbjudes.
Självklart kan du ta med barnen men loungen är först och främst för dom "vuxna"

Sky bar

På deck 8 hittar ni vår utomhus bar - SKY BAR. Sky bar är skyddad från regn och vind. Sky Bar har fått en grundlig "ansiktslyftning" med nya lounge möbler och träpanel i taket. Sky Bar är utformad i en avslappnad lounge stil. Inredningen är en blandning av utomhus soffor och stolar, grönska,mysig belysning och bra bakgrundsmusik. Sky Bar är perfekt om du letar efter en fredlig plats att koppla av i soleneller under den stjärnklara himlen på klara dagar.The Sky Bar serverar öl från det lokala bryggeriet på Färöarna, färöiska Björ. Och naturligtvis serverar dom även drinkar bla vår populära Frozen Strawberry Daiquiri. För den som är lite hungrig har vi kakor, korv med bröd och om vädret tillåter kommer vår stora grill att tändas, vilket ger dig möjlighet att köpa olika godsaker. Grillen kommer att vara öppen endast mellan klockan 14:00 och 16:00När du är på havet och baren ligger utomhus, kan det vara kallt, särskilt på kvällen, vi rekommenderar er att ta med en tröja/jacka.

Saga Café

Saga Café är vårt mysiga och nyrenoverade Café som ni hittar på deck 5. Här kan du njuta av en kopp kaffe, en smörgås eller en bit kaka. Caféet erbjuder också ett stort urval av italienskaglass från Bravissimo och handgjord kvalitets choklad från Aalborg. Du kan välja mellan kalla, uppfriskande drycker eller varma drycker, till exempel. nybryggt kaffe, espresso, cappuccino, lyx te och andra godsaker.

Taxfree

Norröna har en fin, mycket modern och välsorterad taxfree-butik - Explorer Shop. Explorer shop hittar ni på deck 5. Vierbjuder ett brett utbud av allmänna skattefria varor, men också ett brett utbud av färöiska och isländska märkesvaror.Flera färöiska modedesigners presenterar stolt sina produkter på våra hyllor. Vi erbjuder även design och hantverk frånDanmark, Färöarna och Island.

Vår parfym och kosmetik avdelning har nyligen byggts ut och moderniserats. Här hittar du allt från det senaste till detmer klassiska av världens ledande varumärken.

Biograf

Norröna har en biograf på deck 5. Biografen har plats till 23 personer. Biljett köpes i receptionen.
Cirka pris: Vuxen DKK 60, Barn DKK 40

Lekrum

Alla barn tycker det är roligt att åka båt! Då ska det ju givetvis ha lite extra roligt ombord! Lekplatsen ombord är stor och inbjuder till lek. Det finns klätterborg, rutschkana, bollhav, boxbollar mm. Här finns det tillfälle för barnen att träffa jämnåriga kompisar att leka med i timvis.

I cafeterian underhålls barnen med ansiktsmålning och clownshow vissa dagar.
Se ombord för mer information om aktiviteterna.

Ungdomsrum

Det är inte alla ungdomar som vill spendera hela resan tillsammans med sina föräldrar. Därför har Smyril Line inrett en lokal till ungdomarna på deck 7. Lokalen är klar inför säsongen 2013. I lokalen finns det sacco säkar, play station, brädspel och tv.

FIFA Fotbollsplan

Sommaren 2013 invigs vår utomhus fotbollsplan på deck 8. Foltbollsplanen är en del av Smyril Lines nya koncept - att erbjuda något även för dom yngre passagerarna. FIFA Fotbollsplanen hittar ni på deck 8, i aktern ute på det öppna decket och är omgiven av nät. Bollen som används på planen är ingen vanlig läder boll utan en skumboll. Den är lite mjukare och bättre lämpad till planen.
Fotbollsplanen är öppen dagligen kl 8-21 och bollen ligger på planen så att barn och ungdomar kan spela när dom vill. Användning av planen sker på egen risk!

Fitness

I Norrönas fitness avdelning har ni tillgång till 3 solarier och följande maskiner:
Maskiner: 1 x step maskin, 2 x spinning cyklar, 1 x romaskin 1 x cross maskin 1 x löpband 1 x biceps maskin 1 x arm/ben maskin ·
Annat: 7 x skivstänger 2 x tore stänger till hantlarna 2 x bänk till bänkpress.

Jacuzzi

En av nyheterna 2013 är 3 st badtunnor ute på deck 7. Här kan du njuta till en fantastiskt vy!
Det finns plats till 7 personer i varje badtunna. Vid bokning av badtunna får du låna en badrock och badtofflor för användning ombord. Deposition på DKK 100 måste erläggas vid hämtning av badrock och badtofflor. Vid returnering får ni tillbaka er deposition.
Det är inte möjligt att förboka en badtunna utan detta måste göras ombord.

Bokning av badtunna sker i Sky Bar på deck 8 där ni även kan få ut badrock och badtofflor.
Man kan endast boka en badtunna 1 timme i taget.
Cirkapris: 1 personer DKK 99, 7 personer (hela badtunnan) DKK 480

Trådlöst internet

I samarbete med Maritime Communications Partner (MCP) har Smyril Line gjort det möjligt för alla passagerare att koppla upp sig mot internet under resans gång. Betalning sker innan användning i receptionen. Då Norröna befinner sig på öppet hav måste du räkna med att internet uppkopplingen tar längre tid än på land.

Ca priser:

30 minuter

EUR 9,50

1 timme

EUR 15

4 timmar

EUR 19

24 timmar

EUR 25

48 timmar

EUR 32

AVRESOR - BOKA NU:

Hotell

M/S Norröna
M/S Norröna
Res över Nordatlanten med "Årets fartyg 2014" - Det moderna passagerarfartyget M/S Norröna, kopplar samman Färöarna med grannländerna. Hon sattes i trafik 2003 och utsågs 2014 till "Årets fartyg" av...