Skip to main content

Konst i S:t Petersburg

kyrkanpablodet/stpetersburg
ermitaget/stpetersburg
Image: Eremitaget med Vinterpalatset, besök under vår weekendresa till S:t Petersburg
katarinapalatset/stpetersburg
Image: Tsarinnans sommarpalats i Tsarskoje Selo, besöks under vår weekendresa till S:t Petersburg
peterhof/stpetersburg
Image: Peter den Stores sommarpalats, Peterhof. Erbjuds som extrautflykt under vår weekenresa till S:t Petersburg.
isaakskatedralen/stpetersburg
Image: Under vår stadsrundtur passerar vi den väldiga Isaakskatedralen i S:t Petersburg. Besök gärna den vackra katedralen på egen hand.
park/stpetersburg
Image: En av S:t Petersburg många parker.
panorama/stpetersburg
Image: Utsikt över Peters den Stores stad
weekend/stpetersburg
Image: S:t Petersburgs promenadvänliga centrum lämpar sig utmärkt för en weekendresa.
griffonsculpture/stpetersburg
Image: Gyllene gripar vacktar en av S:t Petersburg många vackra broar.

Konstintresserad? Besök S:t Petersburg med din vän, förening eller med dina kollegor.


Har du ett stort intresse för konst? Då är S:t Petersburg är staden för dig! Har man bara det minsta intresse av konst bör man besöka Rysslands gamla huvudstad S:t Petersburg. Självfallet ägnar vi mycket tid till de enorma konstskatterna på museet Eremitaget med sina ovärderliga samlingar av västerländsk konst. Ryska museet har stora samlingar av enbart rysk konst, från de klassiska mästarna till spännande, tidigare förbjuden, modern konst. Som en extra "krydda" brukar vi på våra konstresor besöka Konstakademien där vi får möjlighet att träffa både professorer och elever vid skolan.

Förslag på hur programmet kan se ut:

Vår "grundresa" är på 4 dagar inkl flyg, hotell, måltider och utflykter med kunnig svensktalande guide och kan erbjudas från 2 personer och upp till grupper om ca 25 personer. Självklart hjälper vi till att ordna visumet till Ryssland. Resan kan anpassas efter era önskemål. Kanske önskar ni stanna flera dagar i S:t Petersburg, har önskemål om ett specifikt hotell, önskar göra studiebesök eller vill ha hjälp att ordna möten. Tala med oss - med våra kontakter och erfarenheter har vi stora möjligheter att skapa den perfekta resan!

DAGSPROGRAM - KONSTRESA S:T PETERSBURG


Torsdag
Avresa från Sverige på förmiddagen till S:t Petersburg. Vår svensktalande lokalguide möter på flygplatsen och vi inleder vistelsen direkt med en omfattande stadsrundtur. Under vår sightseeing passerar vi bl a stadens första anläggning PeterPaulfästningen, som utmärks av fästningskatedralens 122 meter höga gyllene spira, Vinterpalatset med Eremitaget, Palatstorget med Generalstaben, Amiralitetet, Isaakskatedralen, Rysslands gamla Senat- och Synodbyggnad, Smolnyjklostret och den unika Uppståndelsekyrkan, S:t Petersburgs enda centrala byggnad i genuin rysk arkitektur.

Stadsrundturen avslutas vid hotellet och guiden hjälper till med incheckningen. På kvällen äter vi en gemensam middag.

Fredag
Efter frukost besöker vi med vår svensktalande guide det enorma museet Eremitaget med Vinterpalatset samt de fantastiskt rika konstsamlingarna som tillsammans upptar fyra palatsbyggnader. Vi tar den mäktiga Ambassadörstrappan upp till några av Vinterpalatset stora magnifika salar, bl a den gröna Malakitsalen, innan vi via den underbart vackra Paviljongsalen kommer in till några av Eremitagets enorma samlingar. Rembrandtsalen med 23 mästerverk, Rubens, Da Vinci och de franska impressionisterna står på vårt program. Men glöm inte att vända blicken både uppåt i taket, längs väggarna och ner i golvet; överallt finns utsökta konstverk i form av vackra intarsiaträgolv, takmålningar och föremål i halvädelstenarna malakit och lapis lazuli. Efter besöket vilar vi fötterna och äter lunch varefter vi fortsätter till S:t Petersburgs Konstakademi. Där väntar möten med professorer och elever som utbildas för att restaurera och kopiera konst för att bevara de stora värden som finns på stadens museer.

Lördag
I Tsarskoje Selo, ungefär tre mil utanför S:t Petersburg, ligger det väldiga Katarinapalatset, som ritades av Bartolomeo Rastrelli. Palatset uppfördes ursprungligen av kejsarinnan Elisabet, som på detta sätt hedrade sin mor Katarina I. Slottet byggdes ut till dagens storlek av Katarina den Stora. Via Paradtrappan kommer vi upp till den övre våningen, där vi bl a ser Rastrellis Stora Sal med förgyllda sniderier och väldiga takmålningar, Gröna matsalen, Kavaljermatsalen och givetvis det nyrekonstruerade och unika Bärnstensrummet. Vi intar lunch i Tsarskoje Selo innan vi återvänder till S:t Petersburg.

Söndag
Det Ryska Museet är inrymt i Mikaelspalatset vid Konsternas torg och här visas endast rysk konst. Museet har en utsökt samling ikoner, många riktigt gamla från 1100–1200-talet och inte minst de mest berömda av Andrej Rubljov (1340–1430). Vandrarmålarna -"peredvizjniki" - från mitten av 1800-talet är intressanta genom sin socialrealism och Ilja Repins målningar visar konstnärens engagemang mot bl a tvångsarbete. Mycket intressant är också den moderna konsten som nu efter Sovjetunionens fall plockats fram ur dammiga källarvalv. Efter en gemensam lunch beger vi oss till flygplatsen.

Kontakta oss för ett reseförslag

Vi förser dig med offerter, hjälper med planering och besvarar gärna alla dina frågor via telefon, email eller via formuläret på vår kontaktsida.