Skip to main content

Hurtigrutsklassikern Bergen-Kirkenes-Bergen

12 DAGAR - Nordkapsklippan, vackra fjordar och Lofoten.


Följ med på den klassiska turen från Bergen till Nordkap och tillbaks. Under sommaren lever midnattssolens land upp till sitt namn. Det intensiva dagsljuset förlängs och varar hela dygnet norr om polcirkeln och gör varje norsk ”natt” till en speciell upplevelse. Det är inte ens säkert att du vill sova.

Den klassiska rundresan, från kulturcentret Bergen till Kirkenes tur och retur, är den ultimata 12‐dagars‐resan med Hurtigruten. Sommarens höjdpunkter omfattar bland annat seglats genom det vackra Vesterålen och Lofoten dagtid, fjällkedjan De Syv Søstre samt Torghatten, det mytomspunna fjället med hålet. Fartyget avgår varje dag, året runt.

Höjdpunkter

  • Lofotens trolska natur
  • Magiska midnattssolen (sommartid)
  • Den vackra Vesterålen
  • Torghatten, det mytomspunna fjället
  • Geirangerfjorden (sommar), Hjorundfjorden (höst) eller Lyngenfjorden (vår)

Kontakta oss genom vårt formulär för mer information om priser och avresor eller ring oss på tel 0771 70 22 00.

Dagsprogram 12 dagar

DAG 1. Ombordstigning i Bergen
Hamn idag: Bergen
Innan vi lämnar Bergen vill du kanske utforska denna kulturella port ut mot fjordarna. Sätt dig en stund på någon av uteserveringarna på Bryggen, upptagen på UNESCOs världsarvslista. Andra sevärdheter är bergbanan Fløien och Fisketorget.

DAG 2. Ålesund och Geiranger
Hamnar idag: Florø, Måløy, Torvik, Ålesund, Molde.
Vi går till Ålesund, en vacker stad känd för sin jugendarkitektur. Härifrån sätter vi kurs mot den spektakulära Geirangerfjorden, upptagen på UNESCOs världsarvslista, där du kan välja en utflykt i det dramatiska landskapet inklusive en svindlande tur nedför den smala serpentinvägen Trollstigen.

DAG 3. Kungastaden Trondheim
Hamnar idag: Kristiansund, Trondheim, Rørvik.
Arkitekturen och omgivningarna i Trondheim skapar en fin inramning för en utflykt, antingen du väljer en guidad tur i Nidarosdomen eller en promenad på Bakklandet. På kvällen fortsätter vi mot midnattssolens land.

DAG 4. Polcirkeln och Lofoten
Hamnar idag: Brønnøysund, Sandnessjøen, Nesna, Ørnes, Bodø, Stamsund, Svolvær.
Att passera polcirkeln är en av höjdpunkt-erna innan vi ankommer Ørnes. Polcirkeln är sydgräns för de arktiska breddgraderna med den berömda midnattssolen. På kvällen når vi Svolvær, Lofotens pittoreska huvudort. Ögruppen är känd för sina små fiskelägen med sin bohemiska atmosfär, omgivna av majestätiska granitklippor och vita sandstränder. Avsluta besöket med en vandring mellan torkställningar för lutfisk och rorbuer, de traditionella röda fiskarstugorna.

DAG 5. Tromsø, porten till Arktis
Hamnar idag: Stokmarknes, Sortland, Risøyhamn, Harstad, Finnsnes, Tromsø, Skjervøy.
Under natten passerar vi den magnifika Trollfjorden och går genom det spektakulära och trånga Raftsund. Här kan du beundra fjällandskapet som sticker upp mot horisonten under en sol som aldrig går ned. Vi fortsätter till Tromsø, en stad med många välbesökta restauranger och kaféer.

DAG 6. Honningsvåg och Nordkap
Hamnar idag: Øksfjord, Hammerfest, Havøysund, Honningsvåg, Kjøllefjord, Mehamn, Berlevåg
Idag anlöper vi Honningsvåg, startpunkten för vår utflykt till det storslagna Nordkap, den nordligaste punkten på Europas kontinent. Från fiskebyn Kjøllefjord kan du få en ”smak av Lapland” och träffa en samefamilj.

DAG 7. Kirkenes, ruttens vändpunkt
Hamnar idag: Båtsfjord, Vardø, Vadsø, Kirkenes.
Utsikten och havslivet blir alltmer dramatiskt ju mer vi närmar oss Kirkenes, bara några få kilometer från ryska gränsen och samebyarna i norra Skandinavien.

DAG 7. Kirkenes, återresan söderut börjar
Hamnar idag: Kirkenes, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg.
Sommaren i Kirkenes kan vara fantastisk med en medeltemperatur på 14° i juli. Staden är känd som Barentsområdets huvudstad och porten mot öst. Här talar befolkningen norska, samiska, finska och ryska. När vi nu vänder söderut kommer de hamnar som angjordes nattetid på resan norrut att istället besökas på dagen.

DAG 8. Hammerfest och Tromsø
Hamnar idag: Mehamn, Kjøllefjord, Honningsvåg, Havøysund, Hammerfest, Øksfjord, Skjervøy, Tromsø.
Börja dagen med en sommarfrukost i Nordkapshallen (tillval) uppe på den massiva klippa som utgör den nordligaste punkten på Europas fastland. På vägen härifrån gör vi också ett stopp i Hammerfest före vår nästa stora hamn, Tromsø, är du kan få en alldeles speciell musikupplevelse, en midnattskonsert i Ishavskatedralen.

DAG 9. Vesterålen och Lofoten
Hamnar idag: Tromsø, Finnsnes, Harstad, Risøyhamn, Sortland, Stokmarknes, Svolvær, Stamsund.
När vi passerar Lofoten måste fartyget kryssa mellan ett myller av kobbar och skär innan vi kommer fram till det som för många är resans höjdpunkt, en eventuell avstickare in i den spektakulära och dramatiska Trollfjorden. Du kan också följa med på en spännande gummibåtssafari genom Lofotens skärgård under midnattssolen.

DAG 10. Polcirkeln, De Syv Søstre
Hamnar idag: Bodø, Ørnes, Nesna, Sandnessjøen, Brønnøysund, Rørvik
När vi fortsätter längs Helgelandskusten kan du njuta av de vackra vyerna med tusentals holmar, bördiga jordbruksområden och blomstrande ängar. Det är också vår sista dag norr om polcirkeln. Vegaöarna, upptagna på UNESCOs världsarvslista, ligger nära vår hamn i Sandnessjøen och kan utforskas under vår utflykt dit (tillval).

DAG 11 Trondheim och Kristiansund
Hamnar idag: Trondheim, Kristiansund, Molde, Ålesund.
Vi kommer fram till Trondheim tidigt på morgonen. Nidarosdomen, där tre drottningar och sju kungar är krönta, är Skandinaviens största medeltida byggnadsverk och väl värd ett besök. Kristiansund, staden längs den vackra Atlanterhavsveien, har fått smeknamnet ”klippfiskens huvudstad” efter stadens viktigaste exportprodukt.

DAG 12. Bergen, resans slut
Hamnar idag: Ålesund, Torvik, Måløy, Florø, Bergen.
Vår ankomst till Bergen utgör slutet på denna minnesrika kryssning.

Hotell

M/S Nordlys
Fartygets namn och interiör med konst, dekor och färger har inspirerats av det storslagna norrskenet. Interiören är ljus och norska konstnärer har skapat en unik och uttrycksfull miljö som ska passa f...
MS Finnmarken
MS Finnmarken
Ett av Hurtigrutens milleniumfartyg. - MS Finnmarken byggdes 2002 och är av samma fartygsklass som MS Trollfjord och MS Midnatsol. Hon är det enda av Hurtigrutens båtar som har både pool och jacuzzi...
MS Nordkapp
MS Nordkapp
Ett av Hurtigrutens N-fartyg - MS Nordkapp är döpt efter en av höjdpunkterna på Hurtigrutenresan: Det europeiska fastlandets nordligaste punkt, Nordkap (71ºN). MS Nordkapp är ett expeditionsfar...
MS Nordnorge
MS Nordnorge
Ett av Hurtigrutens N-fartyg - Expeditionsfartyget MS Nordnorge har fått sitt namn efter den norra delen av Norge, som till största delen ligger norr om polcirkeln. MS Nordnorge byggdes i Norge 1997...
MS Polarlys
MS Polarlys
Ett av Hurtigrutens moderna fartyg - MS Polarlys byggdes 1996 och är det tredje Hurtigrutenfartyget som bär detta namn. MS Polarlys är ett elegant fartyg som är utrustat med mahogny-paneler, polerad...
MS Richard With
MS Richard With
Ett av Hurtigrutens moderna fartyg - Byggdes 1993. Behaglig storlek, stora panoramafönster med fantastisk utsikt. I salongerna hänger konst över kustlandskapet i Nordnorge. Alla Hurtigrutens 11 farty...