Flodkryssning Rhône & Provence

Vackra Provence & Rhonedalen

Följ med på en sagolikt vacker kryssning på floderna Rhône och Saône, från Lyon till Provence. Du får uppleva det vardagliga livet längs Rhônedalen, besöka påvepalatset i Avignon och njuta av skönheten i Camargue.

Ombord på vårt komfortabla fartyg M/S Van Gogh njuter du av utmärkt service, bekväma hytter och högklassiga måltider, där även drycker ingår. Med oss under hela kryssingen är Grand Tours svensktalande färdledare.

Program

Resdag 1. Ankomst till Provence

Vi anländer till lilla Martigues, belägen mellan Marseille och Camargue. Staden kallas ibland ”Venedig i Provence” tack vare sina vackra kanaler. Här börjar vår kryssning. På kvällen bjuds det välkomstcocktail och middag ombord. 

Ankomst till Lyon, Frankrikes tredje största stad. Belägen där floderna Rhône och Saône möts och betraktad som landets gastronomiska huvudstad. Lyon är rik på välbevarad renässansarkitektur vilket bidragit till att staden har en plats på Unescos lista av världsarv. Transfer till Bourgogne och små-staden Chalon-sur-Saône, en gång i tiden en viktig hamn för frakt av vin från regionen. Här börjar vår flodkryssning. Välkomstcocktail och middag ombord på kvällen.

Resdag 2. Camargue - Arles - Avignon

Camargue kallas ibland porten till Provence och är Västeuropas största floddelta, klassificerat som Biosfärreservat av Unesco. Camargue är beläget mellan de två flodarmarna Petit Rhône och Grand Rhône. En stor del av deltat består av våtmarker som är en fristad för vilda fåglar. Camargue är mest känt för sina flamingor och vita hästar, som rör sig fritt i området.
Här i södra Provence ligger även Arles. Vi gör en promenad i staden, som har en storslaget intressant historia med romerska lämningar. Vi kryssar vidare mot Avignon.

Resdag 3. Avignon

Avignon var redan under romartiden en betydande stad. Under 1300-talet var Avignon påveresidens och hela den historiska stadskärnan är idag uppsatt på Unescos världsarvslista. Bland stadens mest intressanta medeltida byggnader finns katedralen och ringmuren med sina 39 torn. Under vår guidade promenad i Avignon besöker vi Påvepalatset som är en av de största byggnaderna från europeisk medeltid. Den franske kungen Filip IV flyttade påvedömet från Rom till Avignon. Efter franska revolutionen användes palatset som militärförläggning, och är idag museum. Kryssningen fortsätter mot Viviers.

Resdag 4. Viviers - Tain-l’Hermitage 

I den medeltida småstaden Viviers ståtar man med Frankrikes minsta aktiva katedral, St. Vincent-katedralen från 1800-talet. Vi gör en utflykt med buss genom den dramatiska naturen i Ardeche Gorges, även kallat Europas Grand Canyon, med det naturligt skapade valvet Pont d’Arc. 

Resdag 5. Lyon

Den sydfranska staden Vienne är berömd för sina många romerska lämningar. Stadens stolthet, den tvåtusen år gamla antika teatern, har plats för 13 000 åskådare. Vi får även se katedralen i Vienne, byggd på medeltiden och tillägnad St. Maurice.
Vi kryssar vidare mot Lyon, där vi gör en guidad tur till fots och med buss. Den gamla delen av Lyon klättrar uppför de omgivande kullarna, och över staden vakar basilikan Notre Dame de Fourvièr från 1200-talet med sina spirade torn. På 1500-talet fick Lyon monopol på produktion och handel av silke. Stadens invånare blev snabbt mycket skickliga i hanteringen av silke. Joseph-Marie Jacquard, som föddes i Lyon, konstruerade i början av 1800-talet jacquardvävstolen. För att säkra transporter av silket, byggdes hemliga gångar, trappor och gränder, kallade ”traboules”. Namnet betyder ”att passera”. Det finns upp emot 400 traboules i Lyon, ett antal är tillgängliga för allmänheten.

Resdag 6. Lyon – Tournus – Chalon-sur-Saône

 • Frankrikes tredje största stad, Lyon, är belägen där floderna Rhône och Saône möts, och betraktas som landets gastronomiska huvudstad. Lyon är rik på bevarad renässansarkitektur vilket bidragit att staden har en plats på Unescos världsarvslista.
  Vi kryssar nu mot staden Tournus och gör därifrån en utflykt till Beaune. Med sitt rika historiska och arkitektoniska kulturarv, anses Beaune vara Bourgogne-vinernas huvudstad. Stadens främsta sevärdhet är det gamla sjukhuset, Hôtel-Dieu, som uppfördes i mitten av 1400-talet med syfte att lindra det elände som det hundraåriga kriget förorsakade.
  Åter på vårt fartyg avnjuter vi middag och kvällsunderhållning under tiden som vi kryssar vidare mot Chalon-sur-Saône.

Resdag 7. Chalon-sur-Saône

Efter frukost ombord lämnar vi fartyget för transfer till flygplatsen och hemresa till Sverige.

Resfakta

Reslängd

7 dagar/ 6 nätter

Avresor:

21/4 2020

Avreseort:

Stockholm, Arlanda

Anslutning:

Vår resa startar med flyg från Stockholm eller Köpenhamn.
Önskar du anslutning från annan ort rekommenderar vi att du bokar detta på egen hand och att du bokar en öppen biljett då eventuella ändringar av flygtiderna kan förekomma.

Priseexempel: fr 23 995:- per person (del i dubbelhytt)

I priset ingår:

 • Flyg till Marseille och hem från Lyon
 • Transfer t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Välkomstcocktail
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Helpension ombord från middag dag 1 till frukost dag 7
 • Dryckespaket: bordsvin/öl/vatten till måltider samt drycker i baren enligt separat lista
 • Vinprovning
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider, guidningen sker på engelska
 • Svensktalande färdledare från Grand Tours

 

Tillägg per person:

Obligatorisk serviceavgift ombord
Utsides 2-bäddshytt, övre däck: 2 100:- 
 

Anmälningsavgift

Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning.
Avgiften är 2 000 kr per person och dras av vid slutbetalning av resan.

ÖVRIG RESEINFORMATION

Färdledare

Svensktalande färdledare med under hela resan. 

Fartygsinformation
M/S Van Gogh II****+

Byggd 1999. Renoverad 2018. Fartyget är 110 meter långt. Max ca 105 passagerare. Alla hytter är utsides med fönster, två separata sängar, dusch/wc, tv, säkerhetsfack och hårtork. Ombord finns en salong med panoramafönster, restaurang, soldäck med solsängar och shop. Hela fartyget har luftkonditionering. Wifi finns ombord. Ej hiss.

Teknisk arrangör

Teknisk arrangör på denna resa är Grand Tours.

Pass & Visum

Visum krävs ej för denna resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Karta

Hotell

M/S Van Gogh II
Byggd 1999. Renoverad 2018. Fartyget är 110 meter långt. Max ca 105 passagerare. Alla hytter är utsides med fönster, två separata sängar, dusch/wc, tv, säkerhetsfack och hårtork. Ombord finns en salon...