Skip to main content

Flodkryssning i Normandie

Med Herman Lindqvist i vikingarnas kölvatten


Följ med på en historisk kryssning längs floden Seine, genom det natursköna norra Frankrike. Tidsresan med det eleganta flodkryssningsfartyget M/S Seine Princess inleds i tusenåriga Paris och går till idylliska Honfleur. På dagliga guidade utflykter får vi uppleva konstnärliga skatter och praktfulla städer. En heldag ägnar vi åt slagfälten vid franska Atlantkusten. Vår ciceron är författaren och tidigare utrikeskorrespondenten Herman Lindqvist som håller historiska föredrag ombord.

Dagsprogram

Dag 1. Flyg till Paris
Vi anländer till Paris, där vårt fartyg väntar på Seine. Välkomstcocktail och middag ombord och en kanalkryssning genom ett vackert upplyst Paris, med sina romantiska broar och den lilla Frihetsgudinnan på ön Grenelle mitt i floden.

Dag 2. Paris
Efter frukost gör vi en guidad tur med buss i Paris. Många regenter har satt sin prägel på staden, med praktfulla monument – så som Bercy, Bastiljen, Marais, Louvren, Operan, Place Vendôme, Champs Elysées, Triumfbågen och Eiffeltornet. Tid för egna strövtåg i klassiska kvarter utmed Seine. Vår ciceron Herman Lindqvist håller ett av sina föredrag.

Dag 3. Vernon
Vi lämnar Paris och stävar in i ett idylliskt landskap. Efter lunch gör vi en utflykt från Vernon till närliggande orten Giverny, för ett besök vid konstnären Claude Monets lantställe med hans privata samling av japanska träsnitt och omgivande trädgård. I detta blomstrande mecka för konstälskare förverkligade Monet mellan 1883 och 1926 sin passion för färger, som förändrades i relation till ljusets växlingar. Parken med sina säregna näckrosdammar visar upp en sällsam blomsterprakt – som i Monets tavlor. I närheten ligger Musée d’Art Américain, en imponerande utställning med impressionistiska konstverk. Middag och underhållning ombord.

Dag 4. Duclair
Vi seglar fram i fornnordiska kölvatten och efter lunch lägger vi till i Duclair. En bussutflykt tar oss in i Klosterriket där vi besöker Normandies första kristna kloster, Jumièges, från 1100­talet, som senare förstördes under vikingarnas framfart. Under romantiken blev klostret världsberömt, då Victor Hugo utnämnde det till den vackraste ruinen i hela Frankrike.
Vi fortsätter till praktfulla Saint Wandrille, som är ett av få aktiva Benediktinerkloster med cirka 40 munkar. Från utsidan beundrar vi återstoden av den gotiska kyrkan och arkaderna i barock. Middag ombord och fortsatt kryss mot Honfleur.

Dag 5. Honfleur – Normandie
Efter frukost reser vi med buss för en heldag i Normandie, där Europas befrielse tog sin början. Vi stannar till vid utkiksposten Pointe du Hoc som attackerades i samband med landstigningen 6 juni 1944. Uppe på klippan finns idag ett minnesmärke och ett museum som är tillägnade slaget. Vi fortsätter till den Amerikanska krigskyrkogården, med sina 9.386 vita marmorkors, på en höjd ovan Omaha Beach. I havet strax utanför Arromanche vindpinade sandstrand ser vi rester av den provisoriska krigshamnen. På det interaktiva museet ”Arromanche 360” visas en film i panorama, med autentiska bilder och ljud från Dagen D. Under återresan färdas vi utmed norra Frankrikes kustremsa, där de allierade landsteg under Operation Overlord – Slaget om Normandie. Fartyget ligger över natten i den charmiga fiskehamnen Honfleur, huvudort på blomsterkusten, så passa på att njuta av de pittoreska gränderna.

Dag 6. Rouen
Under morgonen kryssar vi genom enastående landskap och passerar under den stora hängbron Pont de Normandie. Vi anländer till Rouen, en av Frankrikes äldsta och mest historiskt intressanta städer, grundad av vikingen Rollo, men mest känd för sin storslagna katedral Notre Dame. Under vår guidade stadstur till fots ser vi även torget Place du Vieux Marché, där Jeanne D’Arc brändes på bål 1431. Tid ges att strosa på egen hand utmed kullerstensklädda gator bland gamla kvarter och korsvirkeshus.

Dag 7. Rouen – Les Andelys
Vi slussar vidare i Amfreville, in i en av Seines meanderlopp. Fartyget angör den romerska kulturstaden Les Andelys, belägen nedanför pampiga borgen Château Gaillard. Vi gör en bussutflykt till det tidigare sommarslottet Martainville, idag ett museum över normandisk konst och tradition, med en egen livrustkammare. Till kvällen bjuds vi på galamiddag.

Dag 8. Flyg Paris – Skandinavien
Frukost ombord innan vi åter angör Paris. Utcheckning och flyg till Skandinavien.

Ciceron Herman Lindqvist
Författaren och tidigare utrikeskorrespondenten Herman Lindqvist har gett ut 60 historiska böcker. Herman har bott över trettio år i Frankrike och har djupa kunskaper om landet och dess befolkning. Ombord håller han initierade föredrag som ger oss historiska bakgrunder som spänner över årtusenden.

Resfakta

AVRESOR & PRIS

Reslängd

8 dagar / 7 nätter

Avresor

27/7 2018: fr. 25 495 kr per person

Anslutning:

Vår resa startar med flyg från Stockholm. Önskar du anslutning från annan ort rekommenderar vi att du bokar detta på egen hand och att du bokar en öppen biljett då eventuella ändringar av flygtiderna kan förekomma.

I priset ingår:

 • Flyg till Paris t/r
 • Transfer till fartyget t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Kryssning och samtliga utflykter enligt program
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 8
 • Dryckespaket*
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Dricks till lokalguider, chaufförer och ombord
 • Lokalguider
 • Svensk färdledare
 • Ciceron Herman Lindqvist

*I dryckespaketet ingår fri måltidsdryck såsom bordvin/öl/vatten eller alkoholfritt alternativ samt drycker i baren enligt separat lista.

Tillval per person:

Del i dubbelhytt på övre däck: 2.400:-
Utsideshytt för eget bruk: 5.500:-

Anmälningsavgift:

Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 2 000 kr per person och dras av vid slutbetalning av resan.

FARTYG

M/S Seine Princess ★★★★

Byggd 2002. Renoverad 2010. Fartyget är 110 meter långt. Max ca 138 passagerare. Alla hytter är utsides med fönster eller ventil- fönster, de flesta hytterna har två separata sängar, dusch/wc, tv, säkerhetsfack och hår- tork. Ombord finns en salong med dansgolv, bar, restaurang, shop, stort soldäck med solstolar. Luftkonditionering. Fritt trådlöst internet (wifi) i salongen och vid receptionen. Ej hiss.

PASS & VISUM

Visum krävs ej för denna resa.

ÖVRIGT

Teknisk arrangör

Grand Tours

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

AVRESOR & BOKA NU:

Hotell

M/S Seine Princess
Premium fartyget M/S Seine Princess**** är byggt 2010 och är 110 meter långt. Max 138 passagerare, fördelat på 67 hytter. Alla hytter har dusch/wc, satellit-tv, radio, säkerhetsfack och hårtork. Omb...