Skip to main content

Flodkryssning Mosel och Rhen

Sagolandskap, riddarborgar och böljande vinodlingar


Floddalarna vid Rhen och Mosel bjuder på sagolandskap med riddarborgar, böljande vinodlingar och pittoreska korsvirkeshus. Vi gör strandhugg i Tysklands äldsta stad Trier, Cochem samt vinstäderna Bernkastel och Rüdesheim.
I flera av de städer vi besöker kan vi följa med till lokala vinproducenter och provsmaka områdets förträffliga vita viner.

Dagsprogram

DAG 1. FLYG TILL FRANKFURT.

Vår flodkryssning startar med flyg till Frankfurt i Tyskland. Buss till staden Koblenz, för ombordstigning på vårt flodkryssningsfartyg M/S Leonora. Välkomstdrink och trerättersmiddag ombord.

DAG 2. KOBLENZ – ZELL – TRABEN TRARBACH.
Mosel slingrar sig fram genom böljande vindalar. Vårt första strandhugg är korsvirkesstaden Zell, känd för vinet ”Schwarze Katz”. Efter lunch ombord kan du mot tillägg delta i en bussutflykt till Monastery Machern, ett tidigare benediktinerkloster från 1084. Vi besöker även en gård för provsmakning av de utsökta viner som odlas i Rheinland-Pfalz. Därefter fortsätter vi till tvillingstaden Traben Trarbach. Liksom många andra byar längs Mosel är staden känd för sitt förträffliga vita vin.

DAG 3. TRABEN TRARBACH – MEHRING/TRIER.
Fartyget sätter kurs mot Mehring, beläget nära den franska gränsen. I flera av byns källarvalv finns det möjlighet att smaka Rieslingviner från de närliggande vingårdarna.

På en tillvalsutflykt besöker vi Tysklands äldsta stad Trier, som grundades av kejsare Augustus redan 16 år f.Kr. Under turen bekantar vi oss med flera av stadens många berömda monument, varav hela nio återfinns på UNESCO:s världsarvslista! Mest känd är Porta Nigra, Svarta porten, den enda av Triers tidigare stadsportar som fortfarande finns kvar. Trots alla år som gått är Porta Nigra fortfarande ett imponerande monument över en svunnen tid. Vi fortsätter sedan till Petrusberget och njuter en fantastisk utsikt över landskapet.

DAG 4. MEHRING – BERNKASTEL.
På förmiddagen väntar en härlig seglats, då fartyget fortsätter nedströms till vinstaden Bernkastel Kues, även kallat centrum av mellersta Mosel. Belägen på båda sidor om floden, under den imponerande ruinen av riddarborgen Landshut, inbjuder staden till en stadspromenad genom sina unika kvarter av medeltida korsvirkeshus med sitt äldsta ”Spitzhäuschen” från 1416. Moseldalen har sedan romartiden varit ett av Tysklands främsta vindistrikt. Överallt längs floden odlas vindruvor för framställning av främst vita, fruktiga Rieslingviner. Druvstockarna odlas på skiffer­jorden som magasinerar solvärmen året om för att återge värme åt stockarna under den korta tiden mellan blomning och skörd, vilket ger vinet dess karakteristiska friskhet med smak av citrus, aprikos och äpple.

DAG 5. BERNKASTEL KUES – COCHEM.
Tidigt på morgonen kryssar vi vidare mot Cochem, som vi anlöper efter att ha passerat fyra slussar. Den romantiska staden lockar många besökare, som vandrar längs stadskärnans smala gränder, över medeltida torg och förbi vackert restaurerade korsvirkeshus med traditionella skiffertak. Cochem Reichsburg, den praktfulla riksborgen, bidrar också till områdets attraktionskraft. Från sin höjd högt över staden dominerar den landskapet. En brant promenad på ca 20 minuter tar dig upp till borgen – och det är väl värt ansträngningen för att besöka ett av Moseldalens allra vackraste slott.

DAG 6. COCHEM – RÜDESHEIM.
Vi färdas längs den bördiga Moseldalens flodbågar och seglar vid Deutsches Eck in på Rhen. Vi passerar flodens smalaste del och de romantiska vyerna kring den mytomspunna Loreleiklippan innan vi anländer till Rhenvinernas gemytliga huvudstad Rüdesheim. Här flanerar vi längs den livliga gågatan Drosselgasse. Kanske passar du på att prova det berömda ”Rüdesheimer kaffee”, en kaffedrink med en slags konjak (Weinbrand) toppad med vispgrädde. Följ också gärna med på en tillvalsutflykt med linbanan upp till minnes­monumentet Germania och utsiktsplatsen på Niederwald Denkmal. Häruppe insuper du de vidsträckta vyerna över de grönskande vinodlingarna och Rhens vindlande lopp.

DAG 7. RÜDESHEIM – KOBLENZ.
Vi lämnar Rüdesheim och kryssar åter till vår avstigningshamn Koblenz utmed ett särskilt idylliskt avsnitt av floden Rhen, som i en saga, skyddat av UNESCO som världsarv.

DAG 8. FLYG FRANKFURT – SKANDINAVIEN.
Frukost ombord. Utcheckning och transfer till Frankfurts flygplats för resan hem.

Notera att flodkryssningarnas resrutter kan ändras på grund av vädret på resmålet samt hög- eller lågvatten. Även slussningar, rådande trafiksituation
eller andra ej förutsägbara händelser kan påverka resrutten. Vi måste i många fall underordnas de villkor som lokala reseorganisationer och rederier fastställer. Detta kan innebära att de redan fastlagda dagsprogrammen, utflykter med mera kan förändras med kort varsel, ibland även efter avresa. Vi reserverar oss inför den typ av programändringar vi ej kan råda över.

Resfakta

AVRESOR & PRIS

Reslängd

8 dagar / 7 nätter

Avresor

8/9 2018

Avreseort

Stockholm, Köpenhamn

Anslutning

Vår resa startar med flyg från Stockholm eller Köpenhamn. Önskar du anslutning från annan ort rekommenderar vi att du bokar detta på egen hand och att du bokar en öppen biljett då eventuella ändringar av flygtiderna kan förekomma.

Prisexempel

Från 16.995 kr per person i dubbelhytt

I priset ingår

  • Flyg till Frankfurt t/r
  • Transfer till fartyget t/r
  • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
  • Utflykter enligt program
  • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 8
  • Underhållning och aktiviteter ombord
  • Dricks till lokalguider, chaufförer och ombord
  • Lokalguider och svensk färdledare

Tillval per person

Utsides 2-bäddshytt, mellandäck: 1 500 kr
Utsides 2-bäddshytt, övre däck: 1 900 kr
Utsides svit, övre däck: 4 500 kr
Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck: 4 900 kr

Tillvalsutflykter

Under kryssningen ingår ett flertal utflykter och arrangemang. Förutom dessa finns det flera utflykter som tillval. Anmälan till dessa frivilliga utflykter måste ske senast 4 veckor före avresan. Därefter bokas och betalas dessa ombord. Betalning av utflykter ombord sker kontant i SEK, svenska kronor till reseledaren.

Kloster Machen och vinprovning: 250 kr
Guidad stadsrundtur med buss, Trier: 250 kr
Linbanetur till Niederwald Denkmal, Rüdesheim inkl Rüdesheimer Kaffee: 150 kr

Dryckespaket

Dryckespaket 1: Fritt med husets vin,öl, vatten eller alkoholfritt alternativ till måltider 595 kr
Dryckespaket 2: Fritt med husets vin, öl, vatten eller alkoholfritt alternativ dagligen kl. 11:00-23:00 1050 kr
Dryckespaket 3: "All Inclusive" 2250 kr
OBS! Vid köp av dryckespaket måste samtliga i hytten köpa detta tillval.

Anmälningsavgift

Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 2 000 kr per person och dras av vid slutbetalning av resan.

FARTYG

M/S Leonora****

Byggd 2008. Längd 110 m. Max antal passagerare 138. Alla hytter är utsides med fönster, två separata sängar, dusch/wc, TV, säkerhetsfack och hårtork. Soldäck med bord, stolar och däckstolar. Lounge, bar, restaurang, fitnessrum, internetkafé, hiss.

ÖVRIGT

Teknisk arrangör

Grand Tours

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Hotell

M/S Arlene
M/S Arlene
Byggd 1985 och renoverad 2013. 3 däck. 91,2 meter lång och 10,5 meter bred. Max antal passagerare 100 fördelat på 51 hytter. Ombord finns soldäck med solstolar och jacuzzi, bar, restaurang, souvenirsh...