Skip to main content

Flodkryssning Mosel och Rhen

Sagolandskap, riddarborgar och böljande vinodlingar med Grand Tours


Floddalarna vid Rhen och Mosel bjuder på sagolandskap med riddarborgar, böljande vinodlingar och pittoreska korsvirkeshus. Vi gör strandhugg i Tysklands äldsta stad Trier, Cochem samt vinstäderna Bernkastel och Rüdesheim.
På dagliga utflykter kan du utforska orterna längs två av Europas allra vackraste floddalar.

Dagsprogram

DAG 1. FLYG TILL FRANKFURT.

Vår flodkryssning startar med flyg till Frankfurt i Tyskland. Buss till staden Koblenz, för ombordstigning på vårt flodkryssningsfartyg M/S Leonora. Välkomstdrink och middag ombord.

DAG 2. KOBLENZ – ZELL – TRABEN TRARBACH.
Mosel slingrar sig fram genom böljande vindalar. Vårt första strandhugg är korsvirkesstaden Zell, känd för vinet ”Schwarze Katz”. Efter lunch ombord gör vi en bussutflykt till Machern, ett tidigare benediktinerkloster från 1084. Vi besöker även en gård för provsmakning av de utsökta viner som odlas i Moseldalen. Därefter fortsätter resan till tvillingstaden Traben Trarbach.

DAG 3. TRABEN TRARBACH – MEHRING/TRIER.
Fartyget sätter kurs mot Mehring, beläget nära den franska gränsen. I flera av byns källarvalv erbjuds provsmakning av Rieslingviner från de närliggande vingårdarna.

VI besöker Tysklands äldsta stad Trier, som grundades av kejsare Augustus redan 16 år f.Kr. Här finns många berömda monument, varav hela nio återfinns på UNESCO:s världsarvslista! Mest känd är Porta Nigra, Svarta porten, den enda av Triers tidigare stadsportar som fortfarande finns kvar. Trots alla år som gått är Porta Nigra fortfarande ett imponerande monument över en svunnen tid. Vi fortsätter sedan till Petrusberget och njuter en fantastisk utsikt över landskapet.

DAG 4. MEHRING – BERNKASTEL.
På förmiddagen väntar en härlig seglats, då fartyget fortsätter nedströms till vinstaden Bernkastel Kues, även kallat centrum av mellersta Mosel. Belägen på båda sidor om floden, under den imponerande ruinen av riddarborgen Landshut, inbjuder staden till en stadspromenad genom sina unika kvarter av medeltida korsvirkeshus med sitt äldsta ”Spitzhäuschen” från 1416. Moseldalen har sedan romartiden varit ett av Tysklands främsta vindistrikt. Överallt längs floden odlas vindruvor för framställning av främst vita, fruktiga Rieslingviner. Druvstockarna odlas på skiffer­jorden som magasinerar solvärmen året om för att återge värme åt stockarna under den korta tiden mellan blomning och skörd, vilket ger vinet dess karakteristiska friskhet med smak av citrus, aprikos och äpple.

DAG 5. BERNKASTEL KUES – COCHEM.
Tidigt på morgonen kryssar vi vidare mot Cochem, som vi anlöper efter att ha passerat fyra slussar. Den romantiska staden lockar många besökare, som vandrar längs stadskärnans smala gränder, över medeltida torg och förbi vackert restaurerade korsvirkeshus med traditionella skiffertak. Cochem Reichsburg, den praktfulla riksborgen, bidrar också till områdets attraktionskraft. Från sin höjd högt över staden dominerar den landskapet. En brant promenad på ca 20 minuter tar dig upp till borgen – och det är väl värt ansträngningen för att besöka ett av Moseldalens allra vackraste slott.

DAG 6. COCHEM – RÜDESHEIM.
Vi färdas längs den bördiga Moseldalens flodbågar och seglar vid Deutsches Eck in på Rhen. Vi passerar flodens smalaste del och de romantiska vyerna kring den mytomspunna Loreleiklippan innan vi anländer till Rhenvinernas gemytliga huvudstad Rüdesheim. Här flanerar vi längs den livliga gågatan Drosselgasse. Kanske passar du på att prova det berömda ”Rüdesheimer kaffee”, en kaffedrink med en slags konjak (Weinbrand) toppad med vispgrädde. Med linbanan tar vi oss upp till minnes­monumentet Germania och utsiktsplatsen på Niederwald Denkmal. Häruppe insuper du de vidsträckta vyerna över de grönskande vinodlingarna och Rhens vindlande lopp. Dagen avslutas med en vinprovning.

DAG 7. RÜDESHEIM – KOBLENZ.
Vi lämnar Rüdesheim och kryssar åter till vår avstigningshamn Koblenz utmed ett särskilt idylliskt avsnitt av floden Rhen, som i en saga, skyddat av UNESCO som världsarv.

DAG 8. FLYG FRANKFURT – SKANDINAVIEN.
Frukost ombord. Utcheckning och transfer till Frankfurts flygplats för resan hem.

Notera att flodkryssningarnas resrutter kan ändras på grund av vädret på resmålet samt hög- eller lågvatten. Även slussningar, rådande trafiksituation
eller andra ej förutsägbara händelser kan påverka resrutten. Vi måste i många fall underordnas de villkor som lokala reseorganisationer och rederier fastställer. Detta kan innebära att de redan fastlagda dagsprogrammen, utflykter med mera kan förändras med kort varsel, ibland även efter avresa. Vi reserverar oss inför den typ av programändringar vi ej kan råda över.

Resfakta

AVRESOR & PRIS

Reslängd

8 dagar / 7 nätter

Avresor 2020

20/9, 4/10, 18/10 fr. 18.995:-

Avreseort

Stockholm

Anslutning

Vår resa startar med flyg från Stockholm. Önskar du anslutning från annan ort rekommenderar vi att du bokar detta på egen hand och att du bokar en öppen biljett då eventuella ändringar av flygtiderna kan förekomma.

I priset ingår

  • Flyg till Frankfurt t/r
  • Transfer till fartyget t/r
  • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
  • Kryssning och utflykter enligt program
  • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 8 (exkl. dryck)
  • Underhållning och aktiviteter ombord
  • Lokala auktoriserade guider
  • Grand Tours färdledare

Observera att serviceavgift ej ingår i kryssningarnas pris utan tillkommer.

Tillval per person

Utsides 2-bäddshytt, mellandäck: 1.900 kr
Utsides 2-bäddshytt, övre däck: 2.500 kr
Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck: 4.500 kr

Dryckspaket

1. Husets vin/öl/vatten vid måltider, 2 glas 800 kr
2. Husets vin/öl/vatten 11.00-23.00 1.300 kr

Anmälningsavgift

Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 2 000 kr per person och dras av vid slutbetalning av resan.

FARTYG

M/S Leonora****

Byggd 2008. Längd 110 m. Max antal passagerare 138. Alla hytter är utsides med fönster, två separata sängar, dusch/wc, TV, säkerhetsfack och hårtork. Soldäck med bord, stolar och däckstolar. Lounge, bar, restaurang, fitnessrum, internetkafé, hiss.

ÖVRIGT

Teknisk arrangör

Grand Tours

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Hotell

M/S Arlene
M/S Arlene
Byggd 1985 och renoverad 2013. 3 däck. 91,2 meter lång och 10,5 meter bred. Max antal passagerare 100 fördelat på 51 hytter. Ombord finns soldäck med solstolar och jacuzzi, bar, restaurang, souvenirsh...
M/S Leonora
M/S Leonora
M/S Leonora**** byggdes 2008. Fartyget är 110 meter långt, 11,4 meter brett och har 67 dubbelhytter samt 2 sviter. Fartyget har 4 passagerardäck varav hytter finns på Huvuddäck, Mellandäck och Övre dä...