Skip to main content

Klassisk Donaukryssning

Kryssa på Europas mäktigaste flod med besök i Wien, Bratislava, Budapest, Belgrad och Bukarest!

Följ med oss på denna klassiska flodkryssning genom sju av de tio länder Donau rinner igenom och till fem omtalat vackra huvudstäder. Uttöver innehållrsika rundturer, tillsammans med Grand Tours svensktalande färdledare, kryssar vi genom den imponerande Järnporten, som med sina branta bergssidor och smala flodpassage är en av Donaus mest storslagna platser! Du kan välja att kryssa från Wien till Bukarest eller i omvänd riktning.

Wien-Bukarest

Wien-Bukarest

Observera att nedastående program avser 2018. Ändringar till 2019 kan förekomma.

DAG 1. FLYG TILL WIEN, ÖSTERRIKE
Ankomst till Wiens flygplats och transfer till vårt fyrstjärniga flodkryssningsfartyg M/S Der Kleine Prinz. Vi träffas ombord för en presentation av fartyget och dess besättning och lite senare på kvällen serveras vår välkomstmiddag.

DAG 2. WIEN, ÖSTERRIKE
Österrikes huvudstad visar idag upp en enastående arkitektonisk variation med inslag från många epoker. Under en stadsrundtur får vi se mycket av det som gjort Wien så berömt – det spektakulära Hundertwasserhaus, Pratern, paradgatan Ringen med sina mäktiga byggnader såsom operan, Hofburg, parlamentet och S:t Stefanskyrkan. En eftermiddagsutflykt till kejsarnas magnifika sommarslott Schönbrunn och kvällsevenemanget Wienerklassiker av världskända kompositörer på Hofburg Palace erbjuds som tillval.

DAG 3. BRATISLAVA, SLOVAKIEN
Efter att ha varit en del av Tjeckoslovakien blev Slovakien en självständig stat i början på 1990-talet. I den charmiga huvudstaden Bratislava lägger vi till mitt i centrum. Vi njuter av frukosten ombord och gör sedan en panoramatur med ”stadståg” till Gamla stans kullerstensgränder och vidare upp till det medeltida slottet. Utsikten över staden är fantastisk! På eftermiddagen avsmakar vi några av fartygets goda viner ombord. Mot kvällen slussar vi genom Gabcikovo­ kanalen, även kallad Donaus motorväg, en 20 sjömil lång kanal som uppfördes av Slovakien i början av 90­-talet.

DAG 4. BUDAPEST, UNGERN
Budapest - Donaus drottning och en av Europas absolut vackraste städer och vi ligger centralt förtöjda. Det storslagna panoramat från Gellerthöjden och Fiskarbastionen över Donaus broar och stadsdelen Pest har förevigats på otaliga bilder och tavlor. Budapest är en välbevarad stad, som klarade sig förhållandevis bra under andra världskriget. Dagens sightseeingtur bjuder på imponerande vyer över parlamentet, Stefanskyrkan, slottet, operan och de många broarna över Donau. På kvällen kan du mot tillägg avnjuta en folkloreshow.

DAG 5. Utflykt till SZENTENDRE, UNGERN
Dagen är fri för egna strövtåg i den gyllene staden. Alternativt följer du med på en tillvalsutflykt till staden Szentendre som med sina gamla byggnader och smala gränder charmar besökaren. Staden är känd som en konstnärsstad, med många museer och gallerier. Här kan du handla konsthantverk! På eftermiddagen har du fri tid i Budapest eller åker mot tillval med på en utflykt till Pustan, för en enastående uppvisning till häst och provsmakning av lokala specialiteter.

DAG 6. MOHACH – PECS, UNGERN
Vårt fartyg stävar fram över det vackra ungerska låglandet för att senare lägga till i Mohács. Bussutflykt till den gamla konstnärsstaden Pécs, känd för sina många gallerier, muséer och för framställningen av Zsolnayporslinet. Rundturen i staden inkluderar besök i den över 1 000 år gamla katedralen.

DAG 7. VUKOVAR, KROATIEN - NOVI SAD, SERBIEN
Förmiddagen tillbringar vi i historiska Vukovar, Kroatiens viktigaste hamnstad längs Donau. Gemensam rundvandring bland vackra barockbyggnader, så som ortodoxa kyrkan, Franciskanerklostret och slottet Eltz. Vid lunch kryssar vi vidare genom Balkan till universitetsstaden Novi Sad där vi gör en guidad stadspromenad. Som tillvalsutflykt erbjuds Krushedolklostret, känt för sina vackra fresker. På väg tillbaka stannar vi till i Fruska Gora regionen hos familjen Zivanovic för att ta del av gårdens framstående honungs- och vintillverkning.

DAG 8. BELGRAD, SERBIEN
Efter frukost gör vi en sightseeingtur i Balkans Paris – Belgrad. Besök i den äldre stadsdelen med fästningen Kalemegdan och den ortodoxa Savakatedralen. Vi ser också prinsessan Ljubicas herrgård, stadshuset och regeringsbyggnaden. Senare åker vi ut på landsbygden för en välsmakande lantlunch. Under eftermiddagen ger ett folkdanslag en show ombord, följt av en mannekänguppvisning där vackra, lokalt stickade modetröjor visas upp.

DAG 9. JÄRNPORTEN
En mycket spektakulär sträckning av vår kryssning tar oss förbi den så kallade Järnporten, mellan Serbien och Rumänien. Branta klippor tvingar in floden i en smal ravin, tidigare väldigt riskabel för flodtrafiken. För att göra passagen säkrare lät de båda länderna tillsammans bygga en damm med gigantiska slussar i båda ändar. På så sätt höjdes vattennivån tillräckligt för att trafiken på floden kunde säkras. Här är Donau upp till 80 meter djup! Kvällen bjuder på grillparty på soldäck om vädret tillåter.

DAG 10. VIDIN, BULGARIEN
På morgonen lägger vi till i den lilla staden Vidin som utforskas till fots. Efter en rundvandring i Bulgariens mest kända medeltidsfort – Baba Vida, finns det tid till egna strövtåg i staden. Kaptensmiddag på kvällen.

DAG 11. FLYG BUKAREST– SKANDINAVIEN
Utcheckning och bussfärd in till Bukarest för sightseeing, innan hemresa till Skandinavien.

Notera att flodkryssningarnas resrutter kan ändras på grund av vädret på resmålet samt hög- eller lågvatten. Även slussningar, rådande trafiksituation
eller andra ej förutsägbara händelser kan påverka resrutten. Vi måste i många fall underordnas de villkor som lokala reseorganisationer och rederier fastställer. Detta kan innebära att de redan fastlagda dagsprogrammen, utflykter med mera kan förändras med kort varsel, ibland även efter avresa. Vi reserverar oss inför den typ av programändringar vi ej kan råda över.

BOKA RESAN HÄR:

Bukarest-Wien

Bukarest-Wien

Observera att nedastående program avser 2018. Ändringar till 2019 kan förekomma.

DAG 1. FLYG TILL BUKAREST, RUMÄNIEN
Stadsrundturen Rumäniens ”Lilla Paris” tar oss bl a till parlamentshuset, som efter Pentagon är världens största byggnad. M/S Der Kleine Prinz ligger förtöjd i Donaustaden Turnu Magurele. Välkomstdrink och middag ombord.

DAG 2. VIDIN, BULGARIEN
Under kryss uppför Donau, ges tillfälle att bekanta dig med fartyget. På eftermiddagen lägger vi till i den lilla bulgariska staden Vidin som vi utforskar till fots med besök vid det välkända medeltidsfortet Baba Vida. Därefter finns tid att flanera på egen hand.

DAG 3. SEGLATS GENOM JÄRNPORTEN, RUMÄNIEN
Vi stävar mot Serbien och provar några av fartygets bästa viner. Var beredd med kameran medan vi slussar in i den spektakulära, mer än 100 km långa Järnporten! Här fascineras vi av de branta klipporna och den smala flodpassage som är en av Donaus mest storslagna platser.

DAG 4. BELGRAD, SERBIEN
Tidig ankomst till Belgrad, en av Europas äldsta huvudstäder, belägen vid floden Savas utlopp i Donau. En sightseeingtur tar oss till den äldre stadsdelen med fortet Kalemegdan och den ortodoxa katedralen. Efter tid för egna strövtåg åker vi buss till den lilla byn Jarak för en festlig lantlunch, med musikaliskt ackompanjemang. Middag ombord. På kvällen väntar mannekäng­ uppvisning ombord, då de vackra lokalt stickade Sirogojnotröjorna visas upp.

DAG 5. NOVI SAD, SERBIEN
Ankomst till den eleganta universitetsstaden Novi Sad, som vi utforskar till fots. Mot tillval kan du åka på en utflykt till det intressanta Krushedol­klostret. På vägen tillbaka genom Fruska Gora distriktet gästar vi vinodlarfamiljen Zivanovic och smakar några av landets främsta viner. Högt upp på avstånd ser vi det mäktiga Petrovaradinfortet. Lagom till lunch fortsätter vi mot Vukovar, Kroatiens största hamn vid Donau. Gemensam stadsrundtur, där vi bland annat besöker Franciskanerklostret och strosar längs historiska gator.

DAG 6. MOHÁCS/PÉCS, UNGERN
Från hamnstaden Mohács gör vi en utflykt till kulturstaden Pécs, känd för sina många gallerier och caféer. Stadsrundturen inkluderar ett besök i den 1.000 år gamla katedralen. Tid ges för egna promenader.

DAG 7. BUDAPEST, UNGERN
Floden delar den vackra huvudstaden, kallad Donaus Drottning, i två stadshalvor. Buda är den äldre, aristokratiska och kuperade halvan. Pestsidan är flack och mer modern. Under en omfattande stadsrundtur upplever vi de många sevärdheterna. På kvällen finns det möjlighet att mot tillval avnjuta en sprittande folklore­ show med Ungerns Nationalensemble. Därefter åker vi upp på Budahöjden och tar in panorama­ utsikten över den glittrande staden.

DAG 8. BUDAPEST/SZENTENDRE, UNGERN
Fri tid att strosa i Budapest. Tillvalsutflykt erbjuds till pittoreska konststaden Szentendre. På eftermiddagen kan du, mot tillval, följa med på en intressant utflykt till Lazar Lovas Pustan där vi ser en enastående hästuppvisning och får provsmaka lokala specialiteter.

DAG 9. BRATISLAVA, SLOVAKIEN
Vi gör en vacker kryssning till Slovakiens förtjusande huvudstad Bratislava, känd för sina klassiska kulturskatter som S:t Martins­ kyrkan, slottet och ärkebiskopspalatset. Med sightseeingtåg får vi se den charmerande Gamla stan och det medeltida slottet, med strålande utsikt över staden. På kvällen bjuds vi in till festlig kaptensmiddag.

DAG 10. WIEN, ÖSTERRIKE
Vi ankommer till det kejserliga Wien. På vår stadsrundtur ser vi operan, Hofburg, Hundert­ wasserhaus, parlamentet, Spanska ridskolan och rådhuset. Under eftermiddagen erbjuds utflykter till Schönbrunn och Wienerklassiker på Hofburg Palace som tillval.

DAG 11. HEMRESA
Efter frukost checkar vi ut. Transfer till Wiens flygplats för hemresa.

Notera att flodkryssningarnas resrutter kan ändras på grund av vädret på resmålet samt hög- eller lågvatten. Även slussningar, rådande trafiksituation
eller andra ej förutsägbara händelser kan påverka resrutten. Vi måste i många fall underordnas de villkor som lokala reseorganisationer och rederier fastställer. Detta kan innebära att de redan fastlagda dagsprogrammen, utflykter med mera kan förändras med kort varsel, ibland även efter avresa. Vi reserverar oss inför den typ av programändringar vi ej kan råda över.

BOKA RESAN HÄR:

Karta

Resfakta


RESFAKTA

Land: Österrike, Slovakien, Ungern, Kroatien, Serbien,Runänien, Bulgarien
Avreseort: Stockholm / Köpenhamn
Visum: Krävs ej för denna resa
Reslängd: 11 dagar

AVRESOR & PRIS

Avresor 2019

Wien - Bukarest: Bukarest - Wien:
15/4, 28/9 25/4, 25/8 samt 18/9 2019

Pris

Preliminära priser 2019
15/4 från 20.995 kr
Övriga datum från 21.995 kr

I bokningsmotorn längst ner på denna sida, under "AVRESOR - BOKA NU", ser ni akuellt pris per avgång.

I priset ingår:

Observera att nedastående information avser kryssningarna 2018. Ändringar till 2019 kan förekomma.

OBS. Klicka på "Boka nu" i bokningsmotorn längst ner på denna sida under "AVRESOR - BOKA NU" för att se vad som ingår i resan på varje specifik avgång. Vissa avvikelser från nedan lista kan förekomma.

 • Flyg till Wien, hemresa från Bukarest alt. omvänt
 • Transfer till fartyget t/r
 • Del i utsides dubbelhytt på huvuddäck (tillägg för annat däck se nedan)*
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 11
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Auktoriserade lokala guider och svensk färdledare


* Alla fartyg har olika hyttkategorier. Se exakt vilken hytt som ingår i grundpriset på din resa under "Boka nu" eller hör med oss vid inbokning.

Tillägg per person:

Obs. priserna är riktpriser. För aktuella priser för specifika avresor hör med oss vid bokning.

 • Utsides 2-bäddshytt, övre däck: 1.500 kr (2019: 1.600 kr)
 • Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck: 8.500 kr (2019: 9.000 kr)
 • Dryckespaket, "All inclusive" 2.100 kr (2019: 2.200 kr)

 • All inklusive ingår det obegränsat med lokalt producerat öl, vin, kaffe/te, läsk/juice/mineralvatten samt övriga alkoholhaltiga drycker enligt separat lista.

Utflykter - tillval

Under kryssningen ingår ett flertal utflykter och arrangemang i land. Förutom dessa finns ett antal utflykter som tillval.
Anmälan till dessa tillvalsutflykter måste ske senast 3 veckor före avresa. I mån av plats kan utflykterna bokas och betalas ombord (oftast mot en högre kostnad) och betalning av utflykterna ombord sker då kontant med EUR..

Tillvalsutflykter Wien-Bukares, ca-priser i SEK:

 • Sommarslottet Schönbrunn (dag 2) : ca 400 kr (2019: 500 kr)
 • Wienerklassiker på Hofburg Palace (dag 2): ca 500 kr (2019: 600 kr)
 • Folkloreshow, Budapest (dag 4): ca 450 kr (2019: 550 kr)
 • Pustan med ryttaruppvisning: ca 400 kr (2019: 500 kr)
 • Szentendre (dag 5): ca 225 kr (2019: 300 kr)
 • Krushedol-klostret/vingård, Novi Sad (dag 7): ca 225 kr (2019: 300 kr)

  Tillvalsutflykter Bukarest-Wien, ca-priser i SEK:
 • Krushedol-klostret/vingård, Novi Sad (dag 5): ca 225 kr (2019: 300 kr)
 • Folkloreshow, Budapest (dag 7): ca 450 kr (2019: 550 kr)
 • Szentendre (dag 8): ca 225 kr (2019: 300 kr)
 • Pustan med ryttaruppvisning (dag 8): ca 400 kr (2019: 500 kr)
 • Wienerklassiker på Hofburg Palace (dag 10): ca 500 kr (2019: 600 kr)


Obs. priserna är riktpriser. För aktuella priser för specifika avresor hör med oss vid bokning.

FARTYG

M/S Der Kleine Prinz

Byggd 1992. Fartyget är 93 meter långt och tar max ca 90 passagerare fördelat på 45 hytter. Alla hytterna är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, WC/dusch, hårtork, luftkonditionering, säkerhetsbox, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och soldäck. Begränsade internetmöjligheter ombord.

Läs mer om Der Kleine Prinz här

BRA-ATT-VETA

Teknisk arrangör

Grand Tours är teknisk arrangör av denna resa.

Anmälningsavgift

Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning.
Avgiften är 2 000 kr per person och dras av vid slutbetalning av resan.

Anslutning:

Vår resa startar med flyg från Stockholm eller Köpenhamn. Önskar du anslutning från annan ort rekommenderar vi att du bokar detta på egen hand och att du bokar en öppen biljett då eventuella ändringar av flygtiderna kan förekomma.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Karta

AVRESOR - BOKA NU:

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
15/4StockholmFlodkryssning - Klassiska Donau,Wien-Bukarest, från Stockholm420 995:-Boka
15/4KöpenhamnFlodkryssning - Klassiska Donau,Wien-Bukarest, från Köpenhamn420 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
25/4StockholmFlodkryssning - Klassiska Donau,Bukarest-Wien, från Stockholm421 995:-Boka
25/4KöpenhamnFlodkryssning - Klassiska Donau,Bukarest-Wien, från Köpenhamn421 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
25/8StockholmFlodkryssning - Klassiska Donau,Bukarest-Wien, från Stockholm421 995:-Boka
25/8KöpenhamnFlodkryssning - Klassiska Donau,Bukarest-Wien, från Köpenhamn421 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
18/9StockholmFlodkryssning - Klassiska Donau,Wien-Bukarest, från Stockholm221 995:-Boka
18/9KöpenhamnFlodkryssning - Klassiska Donau,Wien-Bukarest, från Köpenhamn221 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
28/9StockholmFlodkryssning - Klassiska Donau,Bukarest-Wien, från Stockholm821 995:-Boka
28/9KöpenhamnFlodkryssning - Klassiska Donau,Bukarest-Wien, från Köpenhamn821 995:-Boka

Hotell

M/S Der Kleine Prinz
M/S Der Kleine Prinz
Byggd 1992. Renoverat 2016/2017. Fartyget är 93 meter långt. Max ca 90 passagerare fördelat på 45 hytter. Alla hytterna, 16 m², är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sänga...