Skip to main content

Flodkryssning på Dniepr & Donau

Från Bukarest och Donau via Odessa till Kiev


Följ med på en spännande 12 dagar lång kryssning längs Dniepr, Europas fjärde längsta flod. Floden var en av de svenska vikingarnas viktigaste farleder under sina resor till Konstantinopel. Vi färdas från Ukrainas huvudstad Kiev, en av östra Europas äldsta städer, vidare till fascinerande Odessa och avslutar kryssningen på den mäktiga floden Donau.

Höjdpunkter

 • Vackra Odessa med sin berömda trappa
 • Kosackernas kultur i Zaporizjzja
 • Fågellivet kring Cherson
 • Livliga Kiev

Dagsprogram

Dag 1. Flyg till Kiev, Ukraina

Kiev är Ukrainas huvudstad och en av de äldsta städerna i östra Europa, grundad redan på 400-talet. Floden Dniepr delar staden och den gamla staden ligger på högra stranden. Ankomst med flyg till Kiev och transfer till fartyget, som ligger vid kaj över natten. Middag ombord.

Dag 2 – 3. Kiev

Vi kommer att tillbringa två dagar i Kiev som inleds med en stadsrundtur och i den ingår en av stadens stora sevärdheter, Sankta Sofia-katedralen, som finns upptagen på Unescos världsarvslista. Den grundades redan på 1000-talet av bland annat den svenskfödda Ingegerd Olofsdotter. På eftermiddagen erbjuds en tillvalsutflykt till Kievs friluftsmuseum. Efter frukost har du dagen fri för att på egen hand utforska staden. Det erbjuds en tillvalsutflykt till en av Kievs största sevärdheter, Grottklostret. Det grundades av munkar på 1050-talet och är ett av Unescos världsarv.

Dag 4. På Dniepr

Vi lämnar Kiev och seglar söderut på Dniepr, genom vackra landskap med små städer och stora sjöar. Ombord kan du delta i språk-lektioner i ukrainska och lära dig lite om ukrainsk matlagning.

Dag 5. Zaporizjzja

Arkeologiska fynd i området visar att euro-asiatiska nomader levde här för mellan två och tre tusen år sedan. Staden ligger 600 km sydost om Kiev och grundades år 1770 under namnet Aleksandrovsk och hette så fram till 1921. Till staden räknas även Chortitsa, den största ön i floden Dniepr. Zaporizjzja breder ut sig på båda sidor av floden och omger ön Chortitsa. Stadsrundtur med besök i Kosack-museet. Tillvalsutflykt: Kosackshow med riduppvisning.

Dag 6. Cherson

Staden grundades av den ryske amiralen Potemkin år 1778 på uppdrag av kejsarinnan Katarina II av Ryssland. Cherson byggdes som en fästning för kosacker och blev senare den första ryska flottbasen vid Svarta havet. Vi ser det vackra deltaområdet som består av ett hundratal öar och har ett rikt fågelliv.

Dag 7 – 8. Odessa

Odessa är en vacker och historiskt intressant stad, området var länge bebott av greker och namnet härleds från det grekiska Odessos. Staden betraktas som en av Europas mest fascinerande. Inte minst tack vare filmen "Pansarkryssaren Potemkin" där en av scenerna utspelas i den berömda trappan som leder från staden ned till hamnen. Vi gör en stadsrundtur bland sevärdheterna och utmed strand-boulevarden Primorskij. Odessa har en särskild skönhet med klassiska hus i art nouveau-arkitektur. På kvällen erbjuds en tillvalsutflykt på en opera- eller balettföreställning. Efter frukost ges du möjlighet att upptäcka Odessa på egen hand. Senare på kvällen åker vi vidare mot Vilkova.

Dag 9. Vilkova

Vilkova är en liten stad, belägen på gränsen till Rumänien. Här övergår Svarta havet till att bilda floden Donau. Staden är unik eftersom den till stor del är byggd på vatten, och kallas följ-aktligen för "Ukrainas Venedig". Guidad promenad i staden. Tilläggsutflykt med båt till Donaudeltat.

Dag 10. Izmail

Detta är den största ukrainska hamnstaden vid floden Donau, på gränsen till Rumänien. Stadens historia sträcker sig tillbaka till 1200-talet, då staden grundades av köpmän från Genua. Staden har genom århundraden varit under såväl ryskt som turkiskt och rumänskt styre. Under vår stadsrundtur besöker vi bland annat Izmails historiska museum.

Dag 11. Fetesti, Rumänien

Fetesti är en liten stillsam rumänsk stad vid Donau, ett par timmar från huvudstaden Bukarest. Stadens första bosättningar härleds till början av 1500-talet. Mest känd är Fetesti för sin imponerande järnvägsbro över Donau. Vi erbjuder en tillvalsutflykt till Constanta vid Svarta havet, med ett besök i det arkeologiska museet och den ortodoxa Peter-Paulkatedralen.

Dag 12. Fetesti – Bukarest

Buss till Bukarest (ca 2,5 tim.) och där hinner vi med en rundtur i den rumänska huvudstaden innan vi återvänder hem.

Resfakta

AVRESOR

Reslängd: 12 dagar

Avreseort: Stockholm / Köpenhamn

Anslutningsflyg:
Vår resa startar med reguljärflyg från Stockholm eller Köpenham i ekonomiklass. Önskar du anslutning från annan ort rekommenderar vi att du bokar detta på egen hand och att du bokar en öppen biljett då eventuella ändringar av flygtiderna kan förekomma.

PRIS

Pris från 17.995:- per person

I priset ingår:

 • Flyg till Kiev och från Bukarest
 • Transfers mellan flygplatser och fartyg
 • Del i dubbelhytt, nedre däck
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Helpension ombord från middag dag 1 till frukost dag 12 (exkl. drycker)
 • Lokala guider och svensk färdledare

Tillägg:

 • Del i dubbelhytt på huvuddäck, 2 900 kr
 • Del i dubbelhytt på övre däck, 3 700 kr
 • Del i Deluxe-hytt på övre däck/båt däck, 7 600 kr
 • Enkelhytt/dubbelhytt för eget bruk på huvuddäck, 5 900 kr
 • Avbeställningsskydd & reseförsäkring: se nedan

Anmälningsavgift:

Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 2.000 kr per person och dras av vid slutbetalning av resan.

Extra utflykter

 • Kosack och hästshow 310 kr
 • Stadsrundtur i Constanta 31 kr
 • Grottklostret 325 kr

FARTYG

M/S Dnieper Princess***+

Fartyget är byggt 1976 och renoverat senast 2016. Fyra däck med plats för 230 passagerare. Restaurang, salong och barer, soldäck, souvenirbutik. Fartyget har inte hiss. Hytterna är enkelt inredda med dusch/handfat och wc, ca 9 m². De luxe-hytterna håller en högre standard med separat dusch, tv, större garderob.

ÖVRIGT

Teknisk arrangör

På denna resa är Grand Tours teknisk arrangör.

Avbeställningsförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Hotell

M/S Dnieper Princess
M/S Dnieper Princess
Fartyget är byggt 1976 och renoverat senast 2016. Fyra däck med plats för 230 passagerare. Restaurang, salong och barer, soldäck, souvenirbutik. Fartyget har inte hiss. Hytterna är enkelt inredda med...