Skip to main content

Flodkryssning Romantiska Rhen

Holland, Tyskland, Frankrike och Schweiz, 8 dagar.

Redan på romartiden utgjorde Rhen en av Europas längsta och mest betydelsefulla floder, med sin strategiska sträckning från Bodensjön ut till Nordsjön. Vår nya kryssning tar dig genom fyra länder, från Hollands gemytliga huvudstad Amsterdam utmed böljande vinodlingar, korsvirkesbyar, borgruiner och historiska medeltidsstäder, som Köln och Strasbourg, för att efter en upplevelserik vecka avslutas vid Basel i Schweiz. Kryssningen genomförs även i omvänd riktning.

Amsterdam-Basel

DAG 1. FLYG TILL AMSTERDAM.
Busstransfer till vårt hem under resan, flodkryssaren M/S Alemannia, som ligger förtöjd i Amsterdam. Incheckning i våra utsideshytter, ombord vårt trevliga mellanklassfartyg, som seglar under schweizisk flagg. Välkomstdrink serveras i salongen. Senare väntar en god välkomstmiddag i fartygets panoramarestaurang.

DAG 2. AMSTERDAM, HOLLAND
Efter frukost gör vi en rundtur i den holländska huvudstaden. Få europeiska huvudstäder har så många sevärdheter och museer per kvadrat­ kilometer. Därtill sina många kanaler som kantas av husbåtar och karakteristiska kanalhus. Den gotiska kyrkan Grote Kerk, svårt demolerad under andra världskriget men nu återupp­ byggd i ursprunglig stil, är väl värd ett besök. Även den så kallade Market Garden, platsen där den misslyckade säkringen av bron över Rhen skedde i slutet av andra världskriget. Fortsätt gärna till det imponerade Rådhuset från 1500-­talet. Det är ett nöje att bara strosa omkring i stadens trevliga centrum. Vi är åter ombord vid lunchtid. Fartyget lägger ut och kryssar genom det låglänta landskapet.

DAG 3. KÖLN, TYSKLAND
Vi stävar fram utmed Rhen som vid sidan av Donau räknas som Tysklands viktigaste farled. Mitt på dagen siktar vi Köln, denna historiska stad som breder ut sig på båda sidor av floden. Vi gör en gemensam rundtur till fots i staden som varit en viktig knutpunkt allt sedan antiken, då Köln även fick sitt namn. Under medeltiden var Köln en av Europas största städer och en viktig vallfärdsort pga att reliker av de Tre vise männen sades vara begravna här. Under andra världskrigets bombningar förstördes stadens gamla kvarter, men mycket har nogsamt återuppbyggts, däribland delar av stadens antika mur. Den mäktiga Kölnerdomen, med sina 157 meter höga torn, rankas som en av landets viktigaste attraktioner.

DAG 4. KOBLENZ - RÜDESHEIM, TYSKLAND
Vi seglar på den romantiska delen av Rhen som här omges av gröna vinmarker och spännande riddarborgar, som står under UNESCO:s beskydd. Njut av den vackra utsikten från soldäcket eller salongen. Under förmiddagen görs ett kort strandhugg i Koblenz med Deutsches Eck, där Mosel möter Rhen. Den berömda Loreleyklippan passeras innan vi är framme vid vinstaden Rüdesheim. Efter avnjuten middag ombord finns möjlighet att gå i land och besöka någon av de många vin­stugorna. Längs gågatan Drosselgasse kan du spatsera och beundra korsvirkeshusen.

DAG 5. MANNHEIM - SPEYER, TYSKLAND
Efter frukost ankommer vi universitetsstaden Mannheim. Där har du möjlighet att följa med på en spännande tillvalsutflykt med buss till Heidelberg, en av Tysklands vackraste städer och drottning Silvias födelsestad. Vi inleder med gemensam guidad promenad i den gamla stadsdelen, Altstadt, och sedan besök i slottet och en tur med bergbanan. Till skillnad från många andra tyska städer klarade sig Heidelberg undan andra världskrigets bombningar och staden har därför flera bevarade sevärdheter. Under eftermiddagen möter vi fartyget som under tiden har seglat till Speyer, där vi gör en stadspromenad.

DAG 6. STRASBOURG, FRANKRIKE
Vår kryssning fortsätter längs gränsen mellan Tyskland Frankrike genom det sagolika landskapet mot franska Strasbourg, huvudstad i Alsace. Strasbourg kallas ofta Europas huvudstad, eftersom Europaparlamentet har sitt säte här. Ett annat smeknamn är ”Frankrikes Venedig”, med sin imposanta ­arkitektur och de många kanalerna. Guidad promenad i stadens centrala del – det kosmopolitiska och eleganta ”La Petite France”. Tid för egna strövtåg innan fartyget fortsätter till resans fjärde land, Schweiz.

DAG 7. BASEL, SCHWEIZ
Vi lägger till i Basel som ligger i Treriksröset där Frankrike, Tyskland och Schweiz möts. Till fots bekantar vi oss med Basel som visar upp muséer i världsklass och välbevarad arkitektur med anor från medeltiden. Den praktfulla katedralen Basler Münster, med ursprung från 1100-­talet, ståtar på sin kulle.

DAG 8. HEMRESA.
Efter frukost och utcheckning beger vi oss till flygplatsen, som är unik i sitt slag eftersom man delar den med Frankrike och Tyskland.

Resfakta

Land: Holland, Tyskland, Frankrike och Schweiz
Avreseort: Stockholm / Köpenhamn
Reslängd: 8 dagar
Visum: Krävs ej för denna resa

Avresor 2018:
22/4 Amsterdam-Basel Pris fr. 15.995 kr
23/9 Basel-Amsterdam Pris fr. 16.595 kr
7/10
Basel-Amsterdam Pris fr. 16.595 kr

I priset ingår:

  • Flyg till Amsterdam. Till/från Basel via Amsterdam.
  • Transfer till fartyget t/r
  • Del i utsides dubbelhytt på huvuddäck (tillägg för annat däck se nedan)
  • Utflykter enligt program
  • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 8
  • Underhållning och aktiviteter ombord
  • Dricks till lokalguider, chaufförer och ombord
  • Grand Tours färdledare


Tillägg per person:

Utsides 2-bäddshytt, övre däck: 1.000 kr
Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck: 4.900 kr
Dryckespaket inkl. husets vin, öl på fat
läsk, juice, vatten och kaffe/te 1.750 lr

All Inclusive 2.450 kr
Obs! Dryckespaketen måste beställas av samtliga passagerare i en hytt.

Anslutning:
Vår resa startar med flyg från Stockholm eller Köpenhamn. Önskar du anslutning från annan ort rekommenderar vi att du bokar detta på egen hand och att du bokar en öppen biljett då eventuella ändringar av flygtiderna kan förekomma.

Anmälningsavgift: Anmälningsavgiften skall vara oss tillhanda senaste en vecka efter inbokning. Avgiften är 2 000 kr per person och dras av vid slutbetalning av resan.

Teknisk arrangör

På denna resa är Grand Tours teknisk arrangör

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Vi vill understryka nyttan av att ha en bra avbeställningsförsäkring, om man t ex drabbas av sjukdom alldeles före avresan. Latitude Travel samarbetar med försäkringsbolaget ERV och deras rese- och avbeställningsförsäkringar kan du boka genom oss. Kontrollera även ditt reseförsäkringsskydd; de flesta har ett reseskydd i hemförsäkringen alternativt knutet till ett betal- eller kreditkort. Kontrollera att försäkringen omfattar hemtransport om olyckan skulle vara framme. Vi ger gärna råd och säljer såväl fullständiga försäkringar som tilläggsförsäkringar. Om du inte bestämde dig för att teckna ett avbeställningsskydd i samband med bokningen kan du du göra det, dock senast samma dag som du betalar anmälningsavgiften. Premien för avbeställningsskyddet är 6% av resans totala pris eller det belopp du väljer att försäkra. Villkoren för avbeställningsförsäkringen är fastställda av försäkringsbolaget och finns att beställa genom oss. Du kan läsa mer och boka försäkringar genom att klicka på länken nedan:

» Information om avbeställningsförsäkring

Fartygsinformation

M/S Switzerland II **** Byggd 1991. Renoverad 2001. Fartyget är 100 meter långt. Max ca 108 passagerare. Alla hytter är utsides med fönster, hytterna har två separata sängar, dusch/wc, tv, luftkonditionering, säkerhetsfack och hårtork. Ombord finns soldäck med solstolar, souvenirbutik, restaurang och bar och begränsat wifi ombord. Ej hiss.

Basel-Amsterdam

DAG 1. FLYG TILL BASEL.
Flyg via Amsterdam till Basel. Buss till vårt bekväma flodkryssningsfartyg M/S Alemannia, som ligger förtöjd i Basel. Incheckning i våra utsideshytter, ombord vårt trevliga mellanklassfartyg, som seglar under schweizisk flagg. Välkomstdrink serveras i salongen. Kaptenen hälsar välkommen, därefter välkomstmiddag i fartygets restaurang. (För vissa avgångar. t.ex. för avgången i maj, ligger fartyget i franska staden Kembs, som ligger strax utanför Basel.)

DAG 2. BASEL, SCHWEIZ.
Efter frukost gör vi en rundtur i den gemytliga staden Basel för att till fots bekanta oss med staden. Basel ligger i Treriksröset där Frankrike, Tyskland och Schweiz möts. Staden visar upp muséer i världsklass samt välbevarad arkitektur med anor från medeltiden. Siluetten domineras av det stora pariserhjulet och den praktfulla katedralen Basler Münster, med ursprung från 1100-talet, som ståtar på sin kulle. Fri tid ges för egna strövtåg och shopping. På kvällen seglar vi vidare till franska staden Strasbourg.

DAG 3. STRASBOURG, FRANKRIKE.
Tidig morgon anländer vi Strasbourg, huvudstad i Alsace. Efter frukost gör vi en rundtur i staden som ofta omnämns som Europas huvudstad, eftersom Europaparlamentet har sitt säte här. Ett annat smeknamn är ”Frankrikes Venedig”, som härrör i den imposanta ­arkitekturen och de många idylliska kanalerna. Fri tid ges i stadens centrala del – det kosmopolitiska och eleganta ”La Petite France”. Fartyget stävar vi vidare längs gränsen mellan Frankrike och Tyskland.

DAG 4. SPEYER - MAINZ, TYSKLAND
Efter frukost lägger vi till i den historiskt intressanta staden Speyer. En gemensam promenad tar oss till den 1000 år gamla domkyrkan, som med sitt fundament i form av ett kors är ett av Tysklands största och mest betydelsefulla byggnadsverk.
Lunch serveras ombord medan vi kryssar vidare mot universitetsstaden Mannheim. Där gör vi en spännande tillvalsutflykt med buss till Heidelberg, en av Tysklands vackraste städer och drottning Silvias födelsestad. Vi inleder med gemensam guidad promenad i den gamla stadsdelen, Altstadt, och sedan besök i slottet och en tur med bergbanan. Till skillnad från många andra tyska städer klarade sig Heidelberg undan andra världskrigets bombningar och staden har därför flera bevarade sevärdheter. Under eftermiddagen möter vi fartyget som seglat till Mainz under tiden.

DAG 5. RÜDESHEIM - KOBLENZ, TYSKLAND
Under förmiddagen bekantar vi oss med Rüdesheim, Rhenvinernas glada huvudstad. Längs gågatan Drosselgasse promenerar vi och beundrar de vackra korsvirkeshusen. där vi promenerar längs gemytliga Drosselgasse och beundrar de idylliska korsvirkeshusen. Rhens vindlande lopp gör sig allra bäst uppifrån minnesmonumentet på Niederwald Denkmal. Följ gärna med på vår tillvalsutflykt med linbana upp till utsiktsplatsen. Vid lunch seglar vi vidare utmed den romantiska delen av Rhen som här omges av gröna vinmarker och spännande riddarborgar. Den berömda Loreleyklippan passeras innan vi på eftermiddagen är framme i Koblenz, med Deutsches Eck, där Mosel möter Rhen. Fartyget ligger vid kaj i Koblenz, så strosa gärna utmed hamnen före eller efter middagen.

DAG 6. KÖLN, TYSKLAND.
Vi stävar fram utmed Rhen som vid sidan av Donau räknas som Tysklands viktigaste farled. Mitt på dagen siktar vi Köln, denna historiska stad som breder ut sig på båda sidor av floden. Vi gör en gemensam rundtur till fots i staden som varit en viktig knutpunkt allt sedan antiken, då Köln även fick sitt namn. Under andra världskrigets bombningar förstördes stadens gamla kvarter, men mycket har nogsamt återuppbyggts, däribland delar av stadens antika mur. Den mäktiga Kölnerdomen, med sina 157 meter höga torn, rankas som en av landets viktigaste attraktioner. Till kvällen bjuder fartygets befälhavaer in till festlig Kaptensmiddag ombord.

DAG 7. AMSTERDAM, HOLLAND.
Efter frukost är vi framme i charmerande kanalstaden Amsterdam. Vi gör en sightseeingtur i den holländska huvudstaden. Intresserade har möjligt att besöka Riksmuséet, med bl a Rembrandts mästerverk ”Nattvakten”. Till stadens sevärdheter hör även Stadshuset vid Grote Markt och den storslagna Katedralen. Under eftermiddagen ges fri tid att utforska Amsterdam på egen hand. Avslutningsmiddag på kvällen.

DAG 8. HEMRESA.
Hemresa. Efter frukost och utcheckning beger vi oss till flygplatsen Schipol för returflyg till Skandinavien.

Hotell

M/S Arlene
M/S Arlene
Byggd 1985 och renoverad 2013. 3 däck. 91,2 meter lång och 10,5 meter bred. Max antal passagerare 100 fördelat på 51 hytter. Ombord finns soldäck med solstolar och jacuzzi, bar, restaurang, souvenirsh...
M/S Switzerland II
M/S Switzerland II **** Byggd 1991. Renoverad 2001. Fartyget är 100 meter långt. Max ca 108 passagerare. Alla hytter är utsides med fönster, hytterna har två separata sängar, dusch/wc, tv, luftkondit...